Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

In deze stad vind je de oudste (en beste) wijn van Slovenië

20-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
936 keer bekeken
  •  
Ptuj

© Ondra Vacek / Shutterstock.com

Het zou goed kunnen dat je nog nooit van de stad Ptuj hebt gehoord. Toch was de stad ooit een van de belangrijkste handelssteden van Slovenië. En dat niet alleen. Het is ook nog eens de oudste stad van het hele land. 
Romeinse tijd
Ptuj ligt midden op de handelsroute tussen Maribor en Zagreb. Dat en de gunstige ligging aan de Drava-rivier zorgden ervoor dat de Romeinen de stad in een belangrijke handelspost veranderden. Op dat moment was Ptuj met afstand de belangrijkste nederzetting in het huidige Slovenië. Tegenwoordig is dat anders en is Ptuj door meerdere Sloveense steden ingehaald. Dat betekent echter niet dat de stad zomaar mag worden overgeslagen.
ptujcentrum

© Amadej Sersen / Shutterstock.com

Kasteel
Vanwege de rijke geschiedenis zit het centrum van Ptuj namelijk bomvol met de meest indrukwekkende gebouwen. De meest in het oog springende is vanaf grote afstand al zichtbaar. Het kasteel van Ptuj is namelijk gebouwd op een hoge heuvel en torent hoog boven de rest van de stad uit. Het kasteel was rond de twaalfde eeuw een belangrijke verdedigingspost tegen de dreigende Hongaren. Vandaag de dag is het een groot museum waar de kasteelkamers nog precies zoals vroeger zijn ingericht.
ptujkasteel

© i7pu3pak / Shutterstock.com

Carnaval
Ptuj is allang niet meer de belangrijke stad die het vroeger was. Toch mag de stad zich een week per jaar hoofdstad noemen. Niet de echte natuurlijk, maar wel carnavals-hoofdstad van Slovenië. Jaarlijks komen meer dan honderdduizend mensen op de festiviteiten af. Het feest wordt Kurentovanje genoemd en draait volledig om kurent oftewel de duivel. Feest ter ere van de duivel? Jazeker. Volgens de legende komt de duivel jaarlijks de winter verjagen uit de stad. Vandaar dat iedereen verkleed gaat als vrolijk uitgedoste duivels. Het Kurentovanje wordt onder de beste tien carnavalsfeesten ter wereld geschaard.
kurentovanjebeest

© kamienczanka / Shutterstock.com

Wijn
Nog nooit van Sloveense wijn gehoord? Dat is niet zo gek. Slovenië exporteert nauwelijks. Ruim 94% van alle geproduceerde wijn wordt door de Slovenen zelf opgedronken. Toch behoort Sloveense wijn tot de beste van de wereld. En rondom Ptuj kan je je vergapen aan de vele wijngaarden die het gebied kent. Deze hoeven nauwelijks onder te doen voor die in Toscane, maar worden een stuk minder bezocht. Bovendien kan je hier zelfs overnachten in een wijnvat. Een camping net buiten Ptuj verhuurt enorme wijnvaten als kleine bungalow. De ultieme slaapplaats voor de echte wijnliefhebber.
Nog meer wijn
Ook de stad Ptuj is een echte wijnstad. De wijnkelder van Ptuj is bijna tweeduizend jaar oud en is daarmee de oudste van het hele land. In die stoffige wijnkelder wordt dan ook de oudste wijn van het land bewaard. Deze wijn wordt de gouden wijn genoemd en komt uit 1917. Of die ook echt nog lekker is? Dat weten wij niet. Dat zou je aan wijnmaker Pulles moeten vragen, die beheert sinds jaar en dag de wijnkelder, maar het schijnt dat je na een slok van deze wijn nooit meer andere wilt.
Meer zien van Slovenië? Deze roadtrip brengt je langs de meest idyllische plekken.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.