Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ontdek Iran: het meest onderschatte vakantieland van ‘t Midden-Oosten

01-10-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
Iran Nasir Al Molk Moskee
Dat je nooit eerder naar Iran bent geweest, is niet zo gek. Maar wel héél zonde. Iran is namelijk beeldschoon. Denk aan: weergaloze natuur, meesterlijke architectuur en buitengewoon gastvriendelijke inwoners. En daarom ábsoluut een trip waard. 
Het schitterende Iran, voorheen Perzië, heeft een diepgravende geschiedenis. En dat is overal te zien en te voelen. Ondanks de soms moeizame relatie met het Westen, wordt Iran steeds soepeler en zijn toeristen meer dan welkom. Het land is dan ook absoluut het bezoeken waard. Wist je dat Iran maar liefst 19 plekken heeft die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Zeg daar maar eens nee tegen. Maak kennis met deze vier fantastische Iraanse steden, die je spontaan overtuigen dat Iran machtig mooi is. 
Iran Teheran Azadi Tower
Teheran 
De hoofdstad Teheran is het kloppend hart van Iran. Teheran is het thuis van veel jonge studenten en is daarmee de meest progressieve stad van het land. De bekendste architectonische bezienswaardigheid is de Azadi Toren. Deze excentrieke boog dient als een soort toegangspoort van de stad. Daarnaast is het Golestan Paleis ook een echte eyecatcher. Dit prachtige gebouw inclusief binnentuin weet genadeloosde aandacht te trekken. Na een wandeling langs alle highlights van Teheran zijn de gezellige theehuizen de perfecte plek om stoom af te blazen. Neem hier als echte local een sterk kopje Iraanse thee, terwijl je tijdens het drinken een suikerklontje tussen je tanden laat wegsmelten. Teheran is daarnaast hét ski-paradijs voor wintersportliefhebbers. De Damāvand, de hoogste berg van Iran, zou namelijk de beste ski-omstandigheden van de wereld kennen! 
Isfahan 
Zeg je Isfahan, dan zeg je architectuur. In deze levendige stad barst het werkelijk van de bouwkundige hoogstandjes. Dit grote openluchtmuseum is volgens sommigen zelfs een van de mooiste steden ter wereld. En terecht! Op het Naghsh-e Jahan kun je (en móet je van ons) minstens een paar uur verdwaald raken. Dit plein is het op twee na grootste publieke plein ter wereld. Inclusief twee moskeeën, een overdekte markt en het Ali Qapu paleis. Met zeven verdiepingen, spiraaltrappen en muurschilderingen is dit paleis ongetwijfeld het meest indrukwekkende gebouw van Isfahan. Vergeet niet naar boven te kijken! Je kunt hier namelijk uren naar het prachtig gedecoreerde plafond staren. En loop vooral even langs de Si-o-se brug. Met 33 bogen is deze brug een absolute must-see in Isfahan.
Iran Si-o-se brug
Tabriz
Het noordwestelijke Tabriz geeft je het gevoel het massatoerisme voor te zijn. Maar dat betekent niet dat er niks te beleven is! De Bazaar van Tabriz, een grote overdekte markt, is een van de oudste bazaars van het Midden-Oosten. Verdwaal hier in een labyrint van marktkraampjes en droom weg bij alle luxegoederen die hier verkocht worden. Perzische tapijten van de allerbeste kwaliteit zijn hier bijvoorbeeld verkrijgbaar. Als je hart sneller gaat kloppen van zo’n fraai tapijt, neem dan maar een zak geld mee naar Tabriz. Deze zijn namelijk niet goedkoop! Laat in Tabriz ook de Blauwe Moskee niet aan je voorbijgaan: een essentiële historische trekpleister. Deze moskee is compleet gedecoreerd met blauwe keramische tegels. Een andere fijne plek is El Goli, hét Central Park van Iran. Maar dan rustiger. En met kebab.
Shiraz 
Shiraz is het Parijs van ‘t Midden-Oosten. Het is namelijk de stad van dichters, literatuur, wijn en bloemen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de fameuze shiraz-wijn hier oorspronkelijk vandaan komt. Maar verwacht geen wijn-festijn in Shiraz. Het kopen en consumeren van alcohol is namelijk illegaal in Iran. Desalniettemin weet deze stad op een andere manier groots uit te pakken. In Shiraz vind je namelijk de meest bombastische paleizen en markante moskeeën ooit. De Nasir al Molkmoskee is het absolute hoogtepunt van Shiraz. Deze moskee zit bomvol glimmende mozaïektegeltjes en felgekleurde glas in loodramen. De Sjah Cheragh is nog zo’n enthousiast gebouw. Zodra je hier binnenstapt, word je verblind door fonkelende plafonds en flitsende kroonluchters. En de Vakil Moskee kan er al helemaal wat van. Dat is een badhuis, bazaar en moskee in één!  
Iran Nasir Al Molk Moskee binnenkant
Goed om te weten
Hou altijd goed het reisadvies in de gaten voordat je naar Iran vertrekt! In sommige grensgebieden kan het namelijk onveilig zijn (voor toeristen). Als je in Iran bent, wordt van je gevraagd respect te tonen naar de Iraanse cultuur. Dat houdt in dat vrouwen die Iran bezoeken hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Daarnaast is te strakke kleding niet toegestaan. Van mannen wordt verwacht dat ze geen korte broeken dragen. Overigens is het goed om te weten dat veel websites in Iran worden gecensureerd. Wil je toch vrijuit internetten? Dan kun je een VPN downloaden. Ook belangrijk: homoseksualiteit is helaas strafbaar in Iran. Wees je hier bewust van als je je reis boekt. Voor uitgebreid reisadvies over Iran kun je terecht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Meer over Iran? Check onze reistips!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.