3 op Reis

Weekend in Friesland: waar gaan de Friezen zelf het liefst heen?

09-07-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1082 keer bekeken
  •  
friesland nederland

© Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

Je hoeft geen globetrotter te zijn om op bijzondere plekken te komen. Ook in eigen land valt genoeg te ontdekken. Bijvoorbeeld in ons eigen bijzondere Friesland. En van wie kan je beter tips krijgen dan van de Friezen zelf? 
Dit zijn jullie leukste en mooiste plekken in Friesland. 
Tjeukemeer
Tjeukemeer (of Tsjûkemar) is de plek waar je moet zijn, vertelt Fanny ons via Facebook. Dit is het grootste binnenwater van Friesland ingesloten door allerlei polders zoals de Lemster Polders, De Veenpolder van Echten en de Veenpolder van Delfstrahuizen. Je kan er zeilen, varen, surfen, zwemmen, vissen, kamperen en leren hoe het meer zijn naam kreeg. Er liggen ook drie kleine eilanden in het meer, waar je kan aanmeren en kan zonnen op het strand. 
Nannewiid
Het minder bekende meer Nannewiid biedt je evenveel mogelijkheden met minder mensen. Je kan er zelfs pal naast het water kamperen.
Nannewiid Door Jelte Bosma Fotografie

© Jelte Bosma / Shutterstock.com

Terhorne
Wil jij je echt honderd procent Fries voelen? Ga dan even langs het attractiepark dat volledig gewijd is aan de boekenserie De Kameleon van Hotze de Roos. Het Kameleondorp in Terhorne is de droom voor kinderen die zich net als Hielke en Sietse schippers willen voelen. 
Lauwersmeer
Friesland deelt een ander iconisch meer met Groningen: Het Lauwersmeer. @naomimiddelweerd en @Lb_photographs tipten deze plek via Instagram. Bij dit meer is voor ieder wat wils: je kan namelijk naar extreme sporten als wind- en kitesurfen kijken of gewoon rustig naar vogels. Er zitten verschillende watersportverenigingen en vogelkijkhutten rondom het meer. Lepelaars, grutto’s, aalscholvers, buizers, wilde zwanen en brandganzen zijn hier ook regelmatig te vinden.
@naomimiddelweerd Lauwersmeer

© Naomi Middelweerd

Lb_photographs Lauwersmeer

© Lb_photographs

Zeedijk
@froukjejongsma gaat graag naar de Zeedijk ter hoogte van Zwarte Haan. "Met helder weer kan je daar de Waddeneilanden goed zien. Je kan er mooi wandelen en het is er erg rustgevend. Een ander plekje is ter hoogte van het dorp Westhoek. Hier is het net wat minder druk dan bij Zwarte Haan."
Zeedijk Zwarte Haan Door Harry Wedzinga

© Harry Wedzinga / Shutterstock.com

De groene ster
Ben je in Leeuwarden, maar kan je wel wat verkoeling gebruiken? Bij recreatiegebied De Groene Ster vind je grote stadsstranden in een mooie groene omgeving. Een perfecte locatie om de (na)zomer in te luiden. 
Workum
Volgens Fanny moet je naar Workum. En wij snappen wel waarom: de stad is ingesloten met aan de ene kant het IJsselmeer en aan de andere kant de Friese meren. Dus vanuit deze knusse stad zit je snel in de natuur. @wilbertopreis tipt Camping Welgelegen bij Workum om te overnachten, ook hier heb je niet door dat de stad dichtbij is. Bonus: het beroemde polsstokverspringen is te bewonderen in het nabijgelegen It Heidenskip, ook wel ‘het fierljepdorp’ genoemd. 
Workum Marc Venema : Shutterstock.com

© Marc Venema / Shutterstock.com

Makkum
Makkum valt in hetzelfde rijtje idyllische, Friese woonplaatsen, maar is kleiner dan Workum. Het ligt pal al naast het stadsstrand, wat weer pal naast het IJsselmeer ligt. Inclusief eigen boulevard en alles daaromheen. Als het zonnetje meewerkt, lijkt het alsof je aan de costa loopt. Tenzij je weer richting het dorp kijkt, dan zie je de vijftig, nogal Fries ogende rijksmonumenten die Makkum telt.
Makkum door fokke baarssen : Shutterstock.com

© Fokke Baarsen / Shutterstock.com

Lemmer & Laaxum
Ook Lemmer is een oud vissersdorp dat aan het water ligt, namelijk de Friese Meren. Plant jezelf op een gezellig terras aan de kade en laat de boten aan je voorbijvaren. Laaxum (of Laaksum) is de rustigste van het stel, getipt door @lizetsv. Het historische gehucht heeft de kleinste vissershaven van Europa en dat ziet er zo uit:
Laaksum Door TellyVision

© TellyVision / Shutterstock.com

Sint Annaparochie & Earnewald
Sint Annaparochie (getipt door @vanderzeejelmer) en Earnewald (getipt door An to) mag je ook toevoegen aan je schilderachtige dorpjes-roadtrip. Veel is er niet te doen, maar een leuke wandeling tijdens een tussenstop is een goede afwisseling voor de drukkere bestemmingen. Earnewald (Eernewoude) ligt bovendien sprookjesachtig gelegen in het zuiden van de gemeente aan de rand van het natuur- en watersportgebied het Nationaal Park De Alde Feanen (De Oude Venen). 
Nationaal Park Alde Feanen Earnewald Door TasfotoNL

© TasfotoNL / Shutterstock.com

Appelscha
@ienvdven tipt Appelscha. Vanuit dit rustige dorp kan je gemakkelijk naar allerlei natuurgebieden, waaronder de Friese Wold. Bestijg de Bosbergtoren voor een fantastisch uitzicht of ga voor de avontuurlijke variant: tokkelen in een klimpark.
Bosbergtoren Appelscha Door T.W. van Urk

© Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Franeker
“Franeker, een mooie stad met veel historie”, zegt @andrea.5.7 via Instagram. Franeker is een van de grotere steden van Friesland. Hier bezoek je natuurlijk het oudste planetarium van de wereld. Maar sla ook vooral de voormalige universiteit van Franeker niet over. Ooit van grote allure. Een beroemde ex-student waar je misschien wel van hebt gehoord? Ene Descartes. De hofjes en de hortus botanicus rondom het oude academiegebouw lenen zich prima voor een wandeling. Nadat de universiteit werd opgeheven, huisden de muren een gesticht voor psychiatrische patiënten. Ontdek in het museum meer over deze onstuimige geschiedenis. Drink gelijk een biertje in het studentencafé Bogt fen Guné, dat claimt de oudste in zijn soort te zijn. Inderdaad Andrea, historie genoeg. 
Paesens-Moddergat
Een uniek Fries vissersdorp wat zéker nog niet overspoeld is met toeristen vinden we in Paesens-Moddergat. Waarom we dat zo zeker weten? Nou niet alleen door de naam Moddergat, maar ook omdat @annagroenia ons een persoonlijk betoog heeft gestuurd waarom het jammer is dat mensen haar dorpje aan de rand van Nederland vaak vergeten. Maar – het cliché is waar - eigenlijk zeggen haar foto’s meer dan duizend woorden, dus bij deze: de mooiste zonsondergang van Nederland.     
Het groen
Hoe Hollandser wil je het hebben dan de weilanden van Friesland? Dat bewijzen Sanne en haar vrienden maar al te goed: 
friesland nederland weiland

© Sanne Heymann

Fochteloërveen
Natuurgebieden die in Friesland echt de moeite waard zijn, zijn Fochteloërveen volgens @diloeloe en Wyldemerk volgens @wesleychaper. Klim in Fochteloërveen, op de grens met Drenthe, op de uitkijktoren De Zeven en kijk kilometers ver vooruit. De beste tijd om deze plek te bezoeken is in het voorjaar als het veen in bloei staat met al zijn geuren en kleuren. In de herfst en winter kan deze plek nogal kaal ogen. Voor vogelaars is dit ook een fijne plek. Heb jij de blauwe kiekendief al eens gespot?
Fochteloerveen Door Hulshof pictures

© Hulshof Pictures / Shutterstock.com

Fochteloerveen Door Olha Rohulya

© Olha Rohulya / Shutterstock.com

Fochteloerveen 2 Door Olha Rohulya

© Olha Rohulya / Shutterstock.com

Wyldemerk
De Wyldemerk is een fijn meer voor allerlei soorten recreatie als varen, zonnen en fietsen. Maar het natuurgebied rondom dat meer is juist wat Wesley tipt. Je ziet er koeien en geiten vrij rondlopen, maar de kleinere insecten stelen hier pas echt de show. Het enige libellenreservaat van Europa ligt bij de Wyldemerk. Er vliegen meer dan dertig soorten rond. Rondom het meer liggen allerlei zandgaten, vaak omringd met ruigere bosachtige natuur. 
Oranjewoud
Laatste tip ingestuurd door kenner Fanny: het Oranjewoud. Een koninklijk bos zelfs. Hier woonden de rijken des levens. Loop over de kronkelige paden, langs vijvers en kunstig gesnoeide hagen, naar de enorme oprijlanen van landhuizen waar je u tegen zegt. Museum Belvédère en zijn museumpark combineren moderne kunst met het Friese landschap.
Oranjewoud door TVGD : Shutterstock.com

© TVGD / Shutterstock.com

Oranjewoud Door Franke de Jong

© Franke de Jong / Shutterstock.com 

Oranjewoud 2 Door Franke de Jong

© Franke de Jong / Shutterstock.com

Is je hoofd nog niet ontploft van deze hoeveelheid informatie? Dan hebben we nog meer tips in Nederland voor je klaarstaan.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.