Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het mysterie van Nieuw-Zeeland: de Moeraki Boulders

26-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
970 keer bekeken
  •  
Moeraki boulders 6
Zijn het dino-eieren, versteende schildpadden of hebben buitenaardse krachten deze stenen zo (bijna) perfect rond gevormd? Wat de Moeraki Boulders ook zijn; interessant is het aanzicht van de enorme bollen op Koekohe Beach zeker.
Moeraki boulders
De legende
De mysterieuze bollen – waarvan sommige groter zijn dan twee meter! – zijn te vinden op het strand tussen Moeraki en Hampden op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland. De Maori-legende gaat dat een deel van de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland verongelukt zijn in een Ārai-te-uru (een soort grote kano). De Moeraki Boulders representeren het proviand dat zij aan boord hadden en vervolgens aangespoeld en versteend zou zijn.
Moeraki boulders 3
Aardrijkskundelesje
Het échte verhaal is – zoals altijd – toch iets minder spannend dan de mythes. Het zijn namelijk concreties. Dit betekent in het geval van de Moeraki Boulders dat de versteende ballen (onder andere bestaande uit klei, slib en calciet) eerst vastzaten in de kustlijn. Het water slaat tegen de kliffen en het omliggende steen verdwijnt door erosie, waardoor de bollen langzaam loskomen en op het strand belanden. Dit effect is nu nog steeds gaande, dus er kunnen over een x-aantal jaar weer nieuwe stenen bij komen.
Moeraki boulders 7
Jammer
Zorg wel dat je je goed gedraagt tussen de keien. Het schijnt dat er vroeger veel meer stenen op het strand lagen, maar dat de kleinere varianten zijn weggegrist door hebberige toeristen. En soms ook zelfs door locals; zo heeft het Otago Museum in Dunedin ook een Moeraki-kei bij de ingang staan.
Moeraki boulders 4
Moeraki boulders 5
Pinguïns en zeeleeuwen
Let wel even op de waterstand, bij vloed kunnen de stenen namelijk verdwijnen in het water. Ook leuk om aan je Moeraki-trip toe te voegen: een stukje verderop ligt Katiki Point, dé plek om de geeloogpinguïn te spotten. En ook Shag Point, de woonplaats van een aantal zeeleeuwen, ligt in de buurt.
Op zoek naar meer mysterie? Dan is deze griezelige Schotse grot misschien wel wat voor jou. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.