Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Vier zomer zoals de Zweden tijdens het Midsommar-feest

11-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
825 keer bekeken
  •  
Dancing midsommar

© Bron: Kuznetsova Julia / Shutterstock.com

Lange dagen waarbij de zon hoog aan de hemel staat. Daar worden de meeste mensen blij van. Zo ook in Zweden, waar de komst van de zomer uitbundig wordt gevierd tijdens Midsommar. Kleurrijke bloemenkransen, dansende Zweden en versierde meibomen is wat je hier onder andere kan verwachten. 
Al eeuwen geleden is Midsommar ontstaan en het feest valt tegelijkertijd met de langste dag van het jaar. De viering vindt halverwege juni in Zweden  plaats en is ongeveer net zo belangrijk als kerst. Het is niet gek dat de Zweden hun zomerdagen zo uitbundig vieren. Ze hebben namelijk vaak te maken met lange, strenge winters.
Midsommar Zweden

© Bron: Natasa Kirin / Shutterstock.com

Bijzondere tradities
Tijdens Midsommar hechten Zweden veel waarde aan hun tradities. Wees dan ook niet verbaasd als je tijdens deze viering jonge meisjes zeven verschillende bloemen onder hun kussen ziet leggen. Op die manier ontmoeten ze hun toekomstige echtgenoot in hun dromen. En als volwassenen om een versierde meiboom springen terwijl ze over kikkers zingen, is dat ook traditie. De bloemenkransen? Een belangrijk traditioneel aspect. Op die manier wordt de magie van de natuur het hele jaar benut voor een goede gezondheid. Ook het menu is erg traditiegetrouw. Zalm, aardappelen met bieslook en zure room, haring en aardbeien zal je elk jaar tegenkomen. Daarbij wordt veel gedronken: kruidendrankjes, schnaps en bier. Als er maar alcohol in zit. Iets met tradities... 
Versierde meiboom midsommar

© Bron: Nadezhda Kharitonova / shutterstock.com

De beste plekken voor Midsommar
Het feest wordt vooral op het platteland uitgebreid gevierd. Veel mensen uit de stad trekken naar de rustigere gebieden om in de natuur Midsommar te vieren. Je kan je als reiziger dus ook het beste deze kant op bewegen. Ga bijvoorbeeld naar Dalarna, een gebied in Midden-Zweden waar de folklore rondom het Siljanmeer echt tot leven komt. Vraag daar bij de plaatselijke VVV waar en hoe laat de feesten precies beginnen. Dompel je vervolgens helemaal onder in Zweedse tradities en de vieringen van de zonnewende.
Dancing midsommar

© Bron: Kuznetsova Julia / Shutterstock.com

Vier het zoals de Zweden
De leukste manier om Midsommar te vieren? Met de Zweden! Op die manier krijg je de tradities goed mee. Vier 't zoals de Zweden: neem flinke schnaps, knutsel een bloemenkrans in elkaar, bewonder de versierde bomen en neem nogmaals flinke schnaps. Mocht je geen Zweedse vrienden hebben, dan kan je ook naar het Skansken in Stockholm  gaan. In dit openluchtmuseum wordt jaarlijks een grote Midsommar-viering gehouden in traditionele kleding, met Zweedse muziek.
friends midsommar

© Bron: Kuznetsova Julia / Shutterstock.com

Als je in Zweden bent, bezoek dan gelijk het Fulufjället National Park. Bonus: je mag hier wildkamperen!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.