Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze zwevende kloosters kan je gewoon in Europa bewonderen

13-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1316 keer bekeken
  •  
meteora griekenland 2
Sommige plekken lijken je ogen voor de gek te houden. Het Griekse Meteora is daar een uitstekend voorbeeld van.  In dit heilige gebied zijn kloosters namelijk op puntige rotsen gebouwd.
Zwevende kloosters
Kloosters op steile, geïsoleerde rotspilaren. Dat is het bepalende beeld van het heilige kloostergebied Meteora, gelegen in de Griekse streek Thessalië. In Meteora vind je meer dan twintig verschillende kloosters die op zo’n indrukwekkende wijze zijn neergezet. Sommige kloosters tikken een hoogte van wel vierhonderd meter aan en lijken wel te zweven in de lucht. Meteora betekent in het Grieks dan ook ‘zwevend in de lucht’.
meteora griekenland 1
Rust & vrede
Het verhaal achter deze interessante bouwstijl? Naast dat de kloosters er ongelooflijk tof uitzien op zo’n steile rotsachtige ‘troon’, had de bouwwijze een praktisch doel. Voor monniken was de hoogte een ideale plek om te schuilen voor onderdrukkers. Maar zo’n plekje aan de hemel leverde natuurlijk ook de rust waar monniken naar streefden. Vanaf de elfde eeuw leefden monniken al in de grotten van dit prachtige berggebied. Tijdens de bezetting van de Turken in de Ottomaanse periode zochten zij hier namelijk hun toevlucht. De bergen zijn lastig te bereiken en waren dan ook een ideale vluchtlocatie.
meteora griekenland 3
UNESCO
In de veertiende eeuw werden de stenen voor het eerste klooster van Meteora gelegd. Door de heilige Athanasios Meteoritis om precies te zien. In de zeshonderd jaren die daarop volgden, werden er nog meer kloosters uit de rotspilaren gestampt. Vele daarvan zijn door verschillende oorlogen vervallen. Slechts zes zijn nog intact gebleven en worden sinds 1988 beschermd door UNESCO.
meteora griekenland 4
Kastraki
Zoals gezegd, zijn er nog zes Meteora-kloosters in gebruik. Die kan je niet alleen vanaf een afstand bewonderen, ook kan je de kloosters zelf bezoeken. De meeste zijn vrij toegankelijk gemaakt door middel van traptreden. Het authentieke dorp Kastraki ligt aan de voet van Meteora. Veel is hier niet te doen, maar de ligging is fantastisch. Een betere uitvalsbasis is de grotere stad Kalampaka, die ook een schitterend zicht op de rotsen geeft.
kalampaka meteora griekenland
We kunnen je natuurlijk een nóg beter beeld geven. Maar dat laten we aan Maurice over:
Over idyllische locaties gesproken: bekijk ook dit iconische eiland middenin meer Bled, Slovenië.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.