Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit Zuid-Amerikaanse drankje ga je sowieso drinken in Zuid-Amerika

02-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1977 keer bekeken
  •  
Mate door FoodandPhoto
Tijdens het backpacken door Zuid-Amerika ga je er niet aan ontkomen. Het is de nationale drank van Argentinië en typisch voor het zuiden van Brazilië. Maar ook omliggende landen als Paraguay, Chili, Bolivia en Uruguay zijn er niet vies van. We hopen dat je van een bitterzoete thee met flink wat cafeïne houdt, want in Zuid-Amerika drink je: mate. 
Sommigen zeggen mate , sommigen zeggen maté . De volledige naam is yerba mate in het Spaans en erva mate  in het Portugees. Het drankje staat in Spaanstalige landen ook wel als  cimarrón en in het Portugeestalige landen als  chimarrão bekend.   Hoe je het ook noemt, het gaat om dezelfde soort thee. De thee heeft een bitterzoet smaakje en een hoog cafeïnegehalte. Mate is een aftreksel van de blaadjes van de mateplant. Deze worden gedroogd op open vuur, waardoor het mengsel een rokerige smaak krijgt. 
Mate door Dante Busquets

© Foto: Dante Busquets / Shutterstock.com

De mate wordt traditioneel gedronken uit de harde houten schil van een overrijpe kalebas. (Dat is een plant uit de komkommerfamilie.) Bij die kalebas hoort een dik ijzeren rietje, namelijk een bomba of bombilla . Als je mate bij een Zuid-Amerikaanse familie zou drinken, dan drinkt de man of vrouw des huizes de eerste kop. Die is vaak het sterkst en minst lekker. Vervolgens wordt de kruidenpot opnieuw aangelengd met heet water en komt de rest aan de beurt. Voel je vooral vereerd als je een kopje aangeboden wordt, want samen mate drinken is een sociale activiteit. 
Mate door Angelo D'amico

© Foto: Angelo D'Amico / Shutterstock.com

Er wordt vaak geclaimd dat mate supergezond is en een bepaalde geneeskrachtige werking heeft. Of dat het beter zou zijn dan koffie. Die verhalen hebben we niet kunnen bevestigen of ontkrachten, maar er zit in ieder geval minder suiker in dan de meeste energiedranken. Mede daarom is de ijskoude variant op mate, Club-Mate, een populaire nieuwkomer op de uitgaansmarkt. Als je weleens uit geweest bent in Berlijn of zelfs in de grote Nederlandse steden zal je dit drankje vast al eens op de kaart hebben zien staan. 
Mate emoji door ArizonaDesign

© Foto: ArizonaDesign / Shutterstock.com

Da's allemaal leuk en aardig, maar je hebt het pas echt gemaakt als er een emoji van gemaakt wordt. En dat is in het geval van mate sinds 2019 zo. Proost. 
Voor wie z'n gastronomische horizon verder wil verbreden: schaafijs was nog nooit zo culinair als in Japan
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.