Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ontdek cultureel en culinair Lyon in korte tijd

05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2383 keer bekeken
  •  
Traboules Lyon oranje

© Foto: Andreyspb21 / Shutterstock.com

Het sfeervolle centrum van Lyon is een fijne plek voor een veelzijdige stedentrip. Je kan eindeloos door de smalle straten dwalen, maar ook in korte tijd kan je deze stad goed leren kennen. Ga je bijvoorbeeld zondagmiddag naar de finale van het WK vrouwenvoetbal? Dan kan je met de juiste aanpak toch Lyon leren kennen, om alle oranje festiviteiten heen.
Deze stad ligt zo’n 460 kilometer ten zuidoosten van Parijs en wordt vaak overschaduwd door de hoofdstad. Geheel onterecht, want Lyon heeft allerlei leuke wijken en hoogtepunten. Als finalestad van het WK vrouwenvoetbal komt de stad wel erg goed uit de verf. Lyon wordt bovendien al lange tijd gezien als gastronomische hoofdstad van Frankrijk. Dit komt door de goede ligging, vele specialiteiten, fantastische restaurants en chefs die hier hebben gewoond. Op culinair niveau zal je je hier dus zeker niet vervelen.
Lyon river

© Foto: Kenzo885 / Shutterstock.com

Fietsend de stad door
Op snelheid de stad doorkomen, doe je natuurlijk op de fiets. Een van de leukste wijken om doorheen te fietsen is Les Brotteaux. Je fietst door het grote en mooie stadspark van Lyon en over de kades van de Rhône. Als je een flink stuk doorfietst, kom je bij de hippe wijk La Confluence. In dit voormalig industriële gebied vinden allerlei architectonische vernieuwingen plaats.
Architecture Lyon

© Foto: Pics Factory / Shutterstock.com

Verborgen passages
Na hier je ogen uitgekeken te hebben, is het tijd om naar het centrum van Lyon te gaan. Dit oude centrum is een door Unesco beschermde wijk die je het beste te voet kan ontdekken. Een bijzonder kenmerk van deze binnenstad zijn  traboules : verborgen passages die tussen de huizen doorlopen. Die romantische passages lopen langs kleine balkons, sierlijke wenteltrappen en intieme binnenplaatsen. Geen tijd om eindeloos rond te dwalen? Duik dan de langste traboule in. Die vind je bij nummer 54 in Rue de Boeuf en komt langs vijf mooie binnenplaatsen.
Traboules Lyon oranje

© Foto: Andreyspb21 / Shutterstock.com

Karakteristieke arbeiderswijk
In de gezellige wijk La Croix-Rousse kan je terecht voor lekkere koffie en hippe ateliers. Vroeger was dit een arbeiderswijk waar meer dan de helft van de inwoners werkten. Daarom vind je hier karakteristieke, grote ramen die veel licht binnenlaten. Op die manier konden de arbeiders lang doorwerken. Ook vind je hier extreem realistische muurschilderingen, zoals de Mur des Canuts. Dit is een levensgrote schildering van een trap midden in de wijk. 
Muurschildering Lyon

© Foto: Kiev.Victor / Shutterstock.com

In Lyon kan je eindeloos ronddwalen, maar met beperkte tijd kan je alsnog veel van de stad zien. De hoogtepunten zijn de romantische traboules, het architectonische La Confluence en de arbeiderswijk La Croix-Rousse. Daarnaast kan je hier enorm lekker eten, dus zorg ervoor dat je ook van elke maaltijd een hoogtepunt maakt. 
Lyon skyline

© Foto: Sander van der Werf / Shutterstock.com

Klinkt dit goed, maar toch iets te ver weg? Probeer dan deze Franse stad op slechts 2,5 uur rijden van onze hoofdstad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.