Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze woestijn telt honderden diepblauwe lagunes

01-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1330 keer bekeken
  •  
thumb_lencoismaranhensesbrazilie
De Braziliaanse natuur doet aan pop-up zwembaden in de woestijn. Jawel, één keer in het jaar vormen zich hier namelijk turquoise lagunes tussen een kilometersgroot gebied van witte zandduinen. En in sommige kan je zelfs zwemmen...
lencois maranheses brazilie 5
lencois maranhenses brazilie 3
Naar welk paradijs je kijkt? Naar het Lençóis Maranhenses National Park, aan de noordoostelijke kust van Brazilië om precies te zijn. Elk jaar tussen januari en juni vullen zandduinen zich hier met regenwater. In de maand juli houd je dan kristalheldere, natuurlijke zwembaden over waar je een heerlijke duik kan nemen. Tegen zo'n turquoise bad van 31 graden Celsius zeg je echt geen nee.
lencois maranheses brazilie 6
Sommige duinzwembaden zijn zelfs negentig meter lang en drie meter diep. Maar helaas is het in oktober weer uit met de pret. In deze periode worden de windvlagen namelijk heftiger en vagen de sporen van dit laguneparadijs weg.lencois maranheses brazilie 1
lencois maranheses brazilie 2
Dit golvende landschap is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. Alhoewel, de poelen zijn ontstaan door regenwater, dus in dat geval wél. Verder zit het als volgt: er lopen twee rivieren door het Lençóis Maranhenses-park, die zand van het binnenland naar de Atlantische Oceaan duwen. Hierdoor ontstaan er ophopingen van aarde langs de Braziliaanse kust. Ook zorgen sterke winden vanuít de Atlantische Oceaan dat zand landinwaarts verschuift. Deze bewegingen in het zand zorgen uiteindelijk voor het ontstaan van deze bijna onwerkelijke zandduinen.

lencois maranheses brazilie
Lençóis Maranhenses oogt misschien als het perfecte woestijngebied, maar we moeten je teleurstellen: het is geen woestijn. Het nationale park kent namelijk te weinig regenval om tot woestijn te mogen worden gerekend.

lencois maranhenses brazilie 4
Zelf het park bezoeken? Je moet er wat voor over hebben om kopje onder te kunnen gaan in deze schitterende lagunes. Het park is namelijk zo’n 1500 km² groot. De enige optie om de duinen te bereiken, is per jeep of per auto met vierwielaandrijving. En regel vooral een gids, want je raakt vrij snel verdwaald in dit gigantische gebied waarin referentiepunten ontbreken.
lencois maranhenses brazilie 7
Over échte woestijnen gesproken… Sta versteld van de Atacama-woestijn in Chili.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.