Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Binnenkort naar Sri Lanka? Sla deze drie plekken niet over

16-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2127 keer bekeken
  •  
Sri Lanka Kalpitiya
Het zal je als reisfanaat niet ontgaan zijn; Sri Lanka is ieders nieuwe favoriete bestemming van Azië. Niet gek dus, dat onze 3 op Reis Hotline volstroomt met vragen over dit land. Onder andere Daisy, Ella en Suzanne vroegen ons welke plekken op Sri Lanka zij niet mochten overslaan. En daar hebben wij natuurlijk een antwoord op. 
Dat Sri Lanka pas in de laatste jaren steeds meer ontdekt wordt, heeft alles te maken met de burgeroorlog die er tot 2009 woedde. Tegenwoordig is het relatief veilig in Sri Lanka, maar check altijd even het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er kunnen weleens demonstraties plaatsvinden op het eiland, wat weer kan leiden tot geweld.
Jaffna market sri lanka Thomas Wyness

© Foto: Thomas Wyness / Shutterstock.com

Jaffna & Delft Island
Vooral het noorden was jarenlang onbegaanbaar door de dertig jaar durende oorlog. Het toerisme in deze regio begint pas net op te komen en daardoor zijn de plaatsen daar nog relatief onontdekt. Zo ook Jaffna, de meest noordelijke stad. De stad is nog in opbouw en ligt in een van de armste regio's van Sri Lanka, maar laat dit je niet ontmoedigen.
jaffna srilanka door Darkydoors

© Foto: Darkydoors / Shutterstock.com

Jaffna ligt namelijk midden in de prachtige natuur. Hier spot je flamingo's en eet je Jaffna Crab Curry. Dat gerecht is een delicatesse in heel Sri Lanka, maar vindt zijn oorsprong uiteraard in Jaffna. Bij de Nallur Kandaswamy Tevil ben je elke dag tussen 16.00 en 18.00 uur getuige van een speciale ceremonie.  Tijdens deze traditie trekken mannen hun shirt uit en brandt iedereen wierook. Ook zingen de gelovigen massaal meditatieteksten.  Reizigers mogen bij de dienst aanwezig zijn, maar er mag niet gefilmd worden. Dus don't do it for the gram
Nallur Kandaswamy Kovil
Dat Nederlanders hun sporen hebben achtergelaten op Sri Lanka valt niet te ontkennen. Het Nederlandse fort uit de koloniale tijd drukt de vinger op de zere plek. Deze forten staan verspreid over heel Sri Lanka. Maar waar de bekendere forten, in bijvoorbeeld Galle, tegenwoordig zijn ingericht als een toeristische attractie, is de vestiging in Jaffna nog authentiek bewaard gebleven. Een belangrijke plek om te bezoeken en je bewust te worden van zowel onze als de Sri Lankaanse geschiedenis. 
Jaffna fort sri lanka
De noordelijke stad is ook een goede uitvalbasis om een tocht op het water te maken. Op de noordelijke eilandjes van Sri Lanka kan je je goed terugtrekken om te ontspannen. Wij lichten specifiek Delft Island (ofwel  Neduntheevu)  uit. De naam verraadt het verleden van dit eiland al; ook hier kan je veel leren over de koloniale geschiedenis.  Verder staat Delft bekend om de indrukwekkende gebouwen van koraal en de wilde paarden die er rond galopperen.
Sri lanka wilde paarden
Je kan alle bezienswaardigheden van Delft Island met een snelle rit van een tuktuk (die je ongetwijfeld aangeboden wordt) binnen twee uur zien. We raden je ook aan om de tijd te nemen om rond te wandelen. De atmosfeer en natuur van het eiland bieden meer dan die paar monumenten waar je langs rijdt. 
Delft Island, Sri Lanka, Thomas Wyness

© Foto: Thomas Wyness / Shutterstock.com

Delft Island Sri Lanka
Kalpitiya   
Rijd een stukje naar het zuiden en stuit in het westen op Kalpitiya. Deze kustplaats heeft al iets meer naamsbekendheid dan Jaffna en Delft, vanwege de zeedieren die hier rondzwemmen. Tijdens één boottocht kom je in het juiste seizoen namelijk al gauw honderd spinnerdolfijnen tegen. Ook hebben de surfers dit plaatsje al ontdekt en geclaimd. Toch zal je hier veel minder toeristen tegenkomen dan in het zuiden. 
Kitesurf kitesurfen kalpitiya door bodrumsurf

© Foto: Bodrumsurf / Shutterstock.com

Sri Lanka Kalpitiya
Aan de oostkant van Kalpitiya ligt de Kalpitiya Lagoon. Waar naast het beoefenen van watersporten, ook genóég ruimte is voor de meer ontspannen activiteiten. Bereid je voor op een stevig potje zonnen op de hagelwitte stranden, met een uitzicht op mooie mangroven en een relaxte surfersfeer. 
Kalpitiya beach
Mangrove Kalpitiya Lagoon
Dit eiland te tam voor je? Oké, dan durven we te wedden dat deze bijzondere eilanden misschien wel wat voor je zijn. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.