Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Is Istanbul de meest katvriendelijke stad van Europa? Oordeel zelf!

02-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2104 keer bekeken
  •  
shutterstock_1024839064
Istanbul is een stad met iconische moskeeën en andere prachtige bouwwerken. Maar wie hier écht de show stelen, zijn de katten. In de Turkse stad zwerven namelijk duizenden katten op hun gemak rond. En dat is niet geheel toevallig.  


Hoewel in veel steden straatkatten liever worden geweerd, lijkt Istanbul een stuk toleranter. Mensen voeren de beesten regelmatig en restauranteigenaren houden voedselrestjes voor de katten over.

Foto: Lepneva Irina 2


shutterstock_750067846
REDACTIONEEL Lepneva Irina 2

© Foto: Lepneva Irina 2

shutterstock_1031261950
Waarom de katten zo welkom zijn? De viervoeters jagen op muizen en voorkomen rattenplagen. En daar profiteert de metropool Istanbul van. En nu denk je... Maar waarom gebeurt dit dan niet in elke stad?Foto: Lepneva Irina

Er schijnt nog een andere reden te zijn, die wordt gelinkt aan de islam. In de islam staan namelijk verschillende verhalen beschreven waarin profeet Mohammed zijn affectie voor katten toont. Er is zelfs een Turks gezegde dat luidt: ‘Als je een kat vermoordt, moet je een moskee terugbouwen voor Gods vergiffenis’.
shutterstock_750068590
REDACTIONEEL Lepneva Irina

© Foto: Lepneva Irina

shutterstock_306368717
shutterstock_1043281981
Daarnaast worden katten vanuit de islam beschouwd als schone dieren. In tegenstelling tot honden. Honden worden hier dan ook minder 'op de troon' gezet.
Foto: Sirio Carnevalino

Zijn ze dan in élk islamitisch land zo vriendelijk voor straatkatten? Niet per se. Dat men in Istanbul zo vriendelijk is naar de beestjes, heeft natuurlijk ook te maken met een stukje cultuur. Volgens inwoners heeft de Turkse stad namelijk diepe wortels in hun tolerantie naar dieren in het algemeen. Dus vergeet dat kattencafé, op naar Istanbul!
shutterstock_287246966
REDACTIONEEL Sirio Carnevalino

Meer over:

istanbul, katten, dieren
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.