Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Hier vind je de meeste zon van Noord-Europa!

14-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
aland4
De Åland eilanden vormen het buitenbeentje van Scandinavië. Nergens anders in het noordelijk deel van Europa vind je meer zon dan hier. En daarnaast is de archipel een paradijs van rust!

De outsider

De eilandengroep Åland ligt in de Baltische Zee, gepropt tussen Zweden en Finland . De archipel bestaat uit duizenden eilandjes, ongeveer 26.000. Slechts 65 eilanden worden bewoond, waarvan Mariehamn de meeste inwoners telt. De voertaal van Åland is Zweeds, maar de autonome regio van het gebied hoort bij Finland #identiteitscrisis. Allemaal leuk en al, deze feitjes. Maar waarom je Åland écht wilt bezoeken, is vanwege haar buitengewoon dikke stapel zonuren. Door de ligging in de Oostzee hebben de Åland eilanden namelijk een milder klimaat dan het vasteland van Zweden en Finland. En dat betekent minder regen en meer zon!
aland1
Hallo rust.
Mocht je toe zijn aan een week frisse natuurlucht snuiven? Dan moet Åland op je verlanglijst. Verwacht hier namelijk veel groene bossen, waar je langs kunt wandelen. Maar ook de kusten met rode granietrotsen wil je zeker niet ontwijken! Het wordt je zelfs makkelijk gemaakt om zoveel mogelijk van de eilanden te bezoeken, want eilandhoppen is hier gratis. Daarnaast staan de Å land eilanden bekend als ultieme duikplek voor scheepswrakken. Op de bodem rusten namelijk meer dan 500 wrakken! Daar zijn de vele riffen rondom de archipel de oorzaak van. En voor de winkelverslaafden: op Åland kun je belastingvrij winkelen.

aland2
Ja, ik wil!
Hoe je op de Aland eilanden komt? De hoofdstad van Aland, Mariehamn, heeft een klein vliegveld met verbindingen tussen Stockholm, Helsinki en Turku. Vanuit deze steden kun je de archipel per ferry bereiken!

Bekijk ook De ultieme roadtrip langs de westkust van Zweden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.