Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Hé ciderdrinkers: Wisten jullie dit al?

14-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
998 keer bekeken
  •  
Thumb cider
In het buitenland is cider een goeie vervanger van bier of wijn, maar wij Nederlanders lijken nog niet helemaal overtuigd. We zien de zomerse dorstlesser vaak als mierzoet limonadedrankje, terwijl de Engelsen hun keel juist met een droge variant smeren. Dus: ga deze zomer de grens over en leer cider op een andere manier kennen…
Oké. Even kort: het produceren van cider is een hele klus. Na het plukken van bijvoorbeeld appels, moeten deze narijpen op een koele en droge plek. Vervolgens worden ze tot pap vermalen en in vaten opgeslagen voor gisting. Wanneer het zetmeel (granen, gerst en tarwe) is omgezet in suikers kan je de cider drinken! En dat gaat er in ieder land verschillend aan toe… 
Spanje
De Spaanse sidra is een belangrijk onderdeel van de plaatselijke cultuur. Het land heeft zelfs een eigen festival: het Natural Cider Festival . De Spaanse manier van inschenken maakt de sidra bijzonder. De Spanjaarden schenken de cider namelijk vanaf één meter hoogte in een glas. Waarom ze dit doen? De smaak wordt hierdoor beter, omdat er zuurstof bijkomt. De techniek wordt escansiar genoemd en Chris heeft ‘m al aardig onder de knie…
Verenigd Koninkrijk
Het woord sidra klinkt als een natuurlijk Spaans woord, maar de Engelsen hebben het woord in het leven geroepen. En dat is niet voor niets. De Britten zijn namelijk de meest fanatieke ciderdrinkers ter wereld. Jaarlijks drinken zij zo’n 600 (!) miljoen liter weg. Het is hier traditie om cider zonder ijs te drinken, zodat de smaak niet verwatert. Vooral in Zuid-Engeland is de drank populair: van Cornwall tot Wales . Het loon van de boerenloonwerkers schijnt hier vroeger te hebben bestaan uit vier pinten cider per dag! 
Cider
Frankrijk
Waar de Engelsen zo’n 600 miljoen liter cider per jaar drinken, doen de Fransen het wat rustiger aan. ‘Slechts’ zo’n 64 miljoen liter cider gaat hier jaarlijks over de toonbank. En waar de Engelsen graag een droge variant drinken, zijn de Fransen meer weg van een fruitige en zoetige versie. Vooral in de Franse regio’s Bretagne en Normandië wordt de drank genuttigd. Je vindt hier namelijk veel lokale brouwerijen die zelf een boomgaard in hun tuin hebben. Een tip voor als je in deze regio bent: stap in de auto (of nog beter: ga fietsen) en volg de “Route du Cidre” in de Normandische streek Pays d’Auge. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.