Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zonder geld en zonder benzine reed Wiebe naar Australië

07-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Australie Wiebe PNG
Geen cent op zak en geen druppel benzine in zijn auto. Zo vertrok Wiebe Wakker in maart 2016 naar de andere kant van de wereld. Hij had gelukkig wel een eindbestemming voor ogen: Sydney. Wat hij nog meer had? Een elektrische auto, een grote interesse in duurzaamheid, een flinke dosis reislust en een aantal contacten verspreid over de hele wereld. Na ruim drie jaar bereikt hij vandaag zijn eindbestemming. 
Het avontuur van Wiebe begon als een afstudeerproject. ''Ik wilde alles wat ik geleerd heb tijdens mijn studie Eventmanagement combineren met mijn eigen interesses. Daarnaast wilde ik graag op reis, maar met een duurzaam tintje. Zo is dit hele project ontstaan,’’ legt hij via de telefoon uit. Wiebe had nóg een doel: mensen laten zien dat elektrisch rijden helemaal niet moeilijk is. ''Als ik naar de andere kant van de wereld kan rijden zonder benzine, dan red je het ook echt wel om naar de supermarkt te gaan in een elektrische auto.’’ Goed punt.

Foto: Wiebe Wakker
Wiebe Malaysia Drone
Afhankelijk van gastvrijheid
In totaal heeft Wiebe via zijn website meer dan duizend aanbiedingen gekregen, verspreid over de hele wereld. Deze aanbiedingen bestaan uit eten, een slaapplek of een oplaadpunt voor de auto. ''Verder heb ik natuurlijk ook veel aanbiedingen offline gekregen,’’ vertelt hij. ''Ik ben heel afhankelijk geweest van de gastvrijheid van anderen. Dit leverde veel mooie ontmoetingen op. Vooral Iran is mij bijgebleven door de grote mate van gastvrijheid. Mede door de vriendelijke inwoners is het mijn favoriete land geworden. Een andere bijzondere ontmoeting had ik met The Green Sheikh, een oliesjeik in de Emiraten.’’ The Green Sheikh is een voormalig oliesjeik die zijn leven in het teken heeft gezet van duurzaamheid. ''We hadden goede gesprekken en ik mocht een weekend in zijn paleis verblijven. Dat was heel bijzonder.’’
Royal family UAE
Gemiste festivals
Hoewel hij geen idee had hoe en óf hij in Sydney ging komen, vond Wiebe het niet eng om Nederland achter zich te laten. Ook heeft hij geen enkel moment heimwee gehad. ''Mijn dagen zaten te vol, ik was altijd bezig. Het enige wat ik wel echt mis zijn goede feestjes en festivals. Als ik foto’s zie van vrienden op een festival vind ik het soms jammer dat ik daar niet bij ben.’’ Zoals veel mensen die langere tijd alleen reizen, vindt hij het soms moeilijk om sociaal contact diepgang te geven. Hij is altijd bezig met uitleggen wat hij doet en waar hij vandaan komt. ''Het was fijn geweest ervaringen te kunnen delen met iemand, maar ik had liever niet samen willen reizen. Voor mensen is het makkelijker om één persoon eten te geven of onderdak te bieden dan twee personen.’’ 
Wiebe Myanmar view

© Foto: Wiebe Wakker

Reizen zonder geld, hoe doe je dat dan?
Met geen cent op zak de wereld over, het lijkt haast onmogelijk. Toch deed Wiebe het. Hij had wel een aantal momenten waarop het lastig was om zonder geld te reizen. ''Toen ik bijvoorbeeld een visum nodig had voor Rusland, had ik daar geld voor nodig. Tegen die tijd had ik al aardig wat souvenirs gekregen. Via ruilhandel hoopte ik uiteindelijk iets te bezitten van voldoende waarde, zodat ik dat kon verkopen. Van dit geld zou ik dan mijn visum kopen. Uiteindelijk was dit niet nodig, omdat ik via crowdfunding al genoeg geld binnen had. Een ander voorbeeld was in Dubai. Ik had geld nodig voor een vliegticket naar India en mijn auto moest verscheept worden. Uiteindelijk heb ik hier twee maanden gewerkt en zo geld gespaard.’’
Wiebe Great Ocean road

© Foto: Wiebe Wakker

Waardevolle tip
Wat nu? Terug naar Nederland gaan, dat weet hij zeker. Misschien wil Wiebe een eigen bedrijf oprichten en hij is van plan een boek schrijven. Hij wil graag mensen informeren over elektrisch rijden en inspireren om op reis te gaan. Kan je na het verhaal van Wiebe niet wachten om op reis te gaan? Dan heeft Wiebe nog een tip: ''Waar je ook naartoe gaat, neem wc-papier mee. Er zijn veel dingen die je niet écht nodig hebt, maar neem dit alsjeblieft altijd mee.’’ Dat is nog eens een praktische tip van een wereldreiziger. 
Wiebe auto opladen India

© Foto: Wiebe Wakker

Zin gekregen om ook een wereldreis te maken? Zorg dan met deze inpak-techniek  dat je je tas zo efficiënt mogelijk inpakt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.