Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit blauwe Spaanse dorpje was niet altijd knalblauw

02-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
650 keer bekeken
  •  
aangepast
Juzcar is ‘t Pueblo Pitufo van Spanje: het smurfendorp. Juzcar werd namelijk compleet blauw geverfd ter promotie van de film The Smurfs. En dat levert bijzondere (blauwe) beelden op. 
In de Spaanse regio Andalusië ligt het felgekleurde dorp Juzcar verscholen. Nou ja, verscholen... Het is tegenwoordig misschien wel de meest opvallende spot in de streek! Voorheen was Juzcar nog wit, maar nu is alles hier knalblauw. Sony Pictures bedacht namelijk de ludieke actie om het dorp van een flinke lik blauwe verf te voorzien. Waarom? Om de nieuwe smurfenfilm in 2011 te promoten. Ja, echt waar.  

Willy Barton / Shutterstock.com
grote smurf
straatje2

pql89 / Shutterstock.com
huisje smurfen
De filmmakers kozen dít dorp als ‘smurfendorp’ vanwege de link die het dorp heeft met paddenstoelen. (Opfrisser: in de strips leven de smurfen in paddenstoelen!) In het gebied rondom Juzcar zijn namelijk allerlei soorten paddenstoelen te vinden. In het dorp is zelfs een paddenstoelenmuseum én een jaarlijks paddenstoelenfestival!

zijaanzicht
paddestoel
De provincie Andalusië staat vooral bekend om z’n  Pueblos Blancos : witte dorpen. Meerdere dorpjes kenmerken zich hier door rijen witte huizen met roodbruine dakpannen. Ooit was Juzcar ook een  Pueblo Blanco
nog wit
Voorheen was Juzcar vrij onbekend onder toeristen (lees: toen alles nog spierwit was). Maar sinds het dorp een make-over heeft gekregen, is ‘t een ware trekpleister. De bewoners besloten om die reden dan ook gezamenlijk om het dorp blauw te houden. En geef ze eens ongelijk! 

Pabkov / Shutterstock.com
poort bloemen

pql89 / Shutterstock.com
schilderijtje
Over blauwe locaties gesproken… Deze Marokkaanse stad kan er ook wat van!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.