Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze wijnbroedplaats is het sprankelendste middelpunt van Frankrijk

18-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
296 keer bekeken
  •  
champagne3
Zeg je bubbels, dan zeg je Champagne. Dé plek om aan een flinke dosis sprankelende wijn te komen.  Dit is wat je absoluut niet mag missen in de meeste chique wijnstreek van Frankrijk. 
Champagne uit Champagne 
Vroeger een officiële provincie in Noord-Frankrijk, tegenwoordig een regio: Champagne. Maar deze naam kennen we natuurlijk het beste van de welbefaamde mousserende wijn. De druiven die hiervoor gebruikt worden, moeten uit de Champagnestreek komen. Anders mag je het volgens de EU-wetgeving officieel geen champagne noemen. Hoe dit chique drankje zijn beruchte bubbels krijgt? Die ontstaan in de fles zelf! Dankzij de  méthode champenoise : de énige echte manier om champagne te maken. Voordat de kurk erop gaat, wordt een speciaal mengsel aan de fles toegevoegd. Vervolgens ontstaat een gistingsproces waardoor koolzuur in de wijn ontstaat. Et voilà, champagne! 
champagne
Touren langs de champagnehuizen
Een absolute must in Champagne is om langs te gaan bij een van de vele wijnhuizen. In de stad Épernay op Avenue de Champagne vind je de grootste champagnehuizen. Met 200 miljoen flessen champagne die hier worden opgeslagen, zou het de duurste straat ter wereld zijn. Dat is dus méér waard dan de hele Champs-Elysées! Bekende merken zoals Moët & Chandon, De Castellane en Perrier-Jouët manifesteren zich op Avenue de Champagne. Maak hier een tour door de wijnkelders en probeer verschillende soorten champagnes uit. Vergeet niet van tevoren te boeken! Veel wijnhuizen werken alleen op afspraak. Daarnaast worden de tours vaak in de ochtend gegeven. Zorg er dus voor dat je tijdens het ontbijt een goed bodempje legt (met croissant en Franse kaas, natuurlijk). 
champagne2
Pak de fiets!
De oorsprong van een glaasje bubbels ligt natuurlijk bij de druif. Dus om je spreekwoordelijke champagnehorizon te verbreden, ga je vervolgens naar de wijngaarden. En hoe leuk is het om deze te verkennen op de fiets? De regio heeft maar liefst 450 kilometer aan fietspaden! Super bike friendly dus. Daarbij kun je tijdens het verkennen van de oneindige Franse druivenlandschappen af en toe een pauze inlassen bij een kleine lokale champagneboer. In tegenstelling tot bij de grote namen, kun je hier ook daadwerkelijk het maakproces van de mousserende wijn meemaken! En je raadt het nooit: een fles champagne is hier vaak goedkoper dan bij de bekende merken. Win-win!  
Waar en wanneer
De drie ‘hoofdsteden’ van de regio zijn Reims, Épernay en Troyes. Deze steden hebben allemaal hun eigen identiteit en hebben voor elke champagne- én cultuurliefhebber wat wils. De beste tijd om naar Champagne te gaan, is rond oktober en november. Vooral als je geïnteresseerd bent in het bezoeken van kleine onafhankelijke boeren, moet je de oogsttijd vermijden! Dat is meestal aan het einde van de zomer. De kleine boeren hebben het namelijk extra druk tijdens de oogst en hebben dus weinig tijd om bezoekers rond te leiden... Zei iemand daar proost?
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.