Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De onderwatergrotten van Mexico zijn magisch mooi

27-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4341 keer bekeken
  •  
cenote-280252
De Yucatán Peninsula in Mexico staat bekend om zijn heerlijke stranden. Maar onder de oppervlakte van dit Mexicaanse schiereiland schuilt een wonderlijke wereld van ondergelopen grotten die lonken naar een verfrissende duik.
Magische poelen
Cenotes zijn een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen in Mexico . Cenotes zijn diepe grotten met kraakhelder mineraalrijk water, waar je in kunt zwemmen, snorkelen en duiken. Op het schiereiland Yucatán Peninsula zijn duizenden van dit soort watergrotten te vinden. De poelen zijn het ultieme afkoelmateriaal bij een hete dag. En het water van cenotes is soms zó helder, dat je de vissen op de bodem kunt spotten.
Hoe?
Het ontstaan van de Mexicaanse cenotes gaat jaren terug. Miljoenen jaren geleden zorgde een meteorietinslag – dezelfde die een eind maakte aan de dinosaurussen – voor gaten aan de oppervlakte van onze planeet. De poreuze kalkstenen grond is hierbij beschadigd en door de eeuwen heen zijn de gaten volgelopen met water.

cenotes_artikel
Grimmige geschiedenis 
Mexicaanse cenotes waren in het verre verleden een heilige plek voor de Maya’s. Voor hen stamt het woord ‘cenote’ af van ‘tso’ono’ot, dat afgrond betekent. Volgens de Maya’s waren de onderwaterpoelen het verblijf van de regengod Chaak. Zij beschouwden de grotten als deuren naar de onderwereld en gebruikten deze zelfs als offerplaats. Vooral de cenotes rondom de Mayastad Chichén Itzá blijken vol te liggen met menselijke botten uit het verleden:
Cenotes op je to-do-lijst?
Zwemmen of snorkelen in een cenote hoort zeker op je bucketlist! En wees niet bang dat je tussen de Maya-botten terecht komt; niet alle cenotes zijn zo grimmig. Breng vooral waterschoenen mee, want die kunnen van pas komen. Ook je onderwatercamera wil je zeker weten niet achterlaten. Bij vele cenotes zijn er zwemvesten beschikbaar, kun je snorkeluitrusting huren en kun je gebruik maken van kleedkamers. Van plan om te duiken? Voor de meeste cenotes hoef je geen duikcertificaat te hebben, tenzij er sprake is van een grot zonder open oppervlakte. Wanneer de grot geen openluchtruimte heeft, spreekt men over een cave dive. Wanneer de grot wél een openluchtruimte heeft en een bepaalde mate van natuurlijk licht binnenlaat, wordt een cenote duik gedefinieerd als een cavern duik. Iedereen met een basiscertificaat mag een cavern duik doen. Bij een cave dive is daarentegen extra duikervaring vereist. Houd daar dus rekening mee!
cenote 2
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.