Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De meest bijzondere scheepswrakken op én onder water

31-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
shipwreck-gythio
Misschien wel de échte parels van de zee: scheepswrakken. Niets is voor duikers zo spannend als het doorkammen van de geraamtes van oude, vergane schepen, op zoek naar verborgen kamers en schatten. En ook voor alle andere zeerobben blijven ze magisch.  
Voor alle wrakfanaten, diepzeeduikers en schatzoekers hebben we vijf scheepswrakken klaargezet om bij weg te dromen (of om naartoe te gaan).
1. La Famille Express, Providenciales, Turks- en Caicoseilanden
La Famille Express
De La Famille Express, dat in 1952 in Polen is gemaakt, is een populaire bezienswaardigheid in de buurt van de Turks- en Caicoseilanden. Het verroeste vrachtschip ligt nu al zo'n veertien jaar lang op ongeveer 3,2 kilometer verwijderd van Long Bay Beach aan de zuidoostkant van Providenciales. Het grootste deel van zijn bestaan was het onderdeel van de Sovjetmarina. In 1999 werd het verkocht. Op 1 september 2004 liep het schip aan de grond tijdens de orkaan Frances, waardoor het niet meer (zonder menselijke hulp) van de zeembodem los kan raken. Het wrak is per boot of jetski te bezoeken. Pas wel op: aan boord klimmen is gevaarlijk en wordt dus afgeraden!
2. Sweepstakes, Tobermory, Canada
Sweepstakes
Op slechts zes meter onder het glinsterende, helderblauwe oppervlak ligt de Sweepstakes. Dit Canadese vrachtschip, gebouwd in 1867, zonk in 1885 in de 'Big Tub Harbour' aan het Huronmeer. Het scheepswrak, dat bij het havendorpje Tobermory ligt, is een favoriet voor vele wrakliefhebbers. Waarom? Het schip is, ondanks dat het al best oud is, een van de best bewaarde en meest pittoreske scheepswrakken ter wereld. Voor elke duikers is het wrak te bezoeken, ook voor de beginnelingen onder ons. Duiken toch iets te spannend? Je kunt ook met een bootje om het wrak heen varen.
3. Dimitrios, Gythio, Griekenland
De Dimitrios is een pittoresk scheepswrak gehuld in mysterie. Het 67 meter lange vrachtschip, dat in 1950 in Denemarken is gebouwd, ligt nu aan een zandstrand bij het vissersplaatsje Gythio. Hoe het wrak precies bij het eiland Peloponnesos terecht is gekomen, is een raadsel! Het gerucht gaat dat het schip is betrapt op drugssmokkel en in beslag is genomen. Volgens anderen kwam het in slechte weersomstandigheden vast te zitten in de zeebodem en is de bemanning toen gevlucht. Hoe dan ook: het schip is makkelijk te bereiken. Het strand is het perfecte startpunt voor een duik in het water en om de boot.
4. SS Ayrfield, Homebush Bay, Australië
SS Ayrfield
Moeder Natuur leidt een succesvolle muiterij op een eeuwenoud vrachtschip. De SS Ayrfield, een 107-jaar oude boot, is namelijk... een drijvend bos in de haven van Sydney . Huh, wat? Ja. Op wonderbaarlijke wijze zijn 'n aantal mangrovebomen gaan bloeien om én op dit schip. De bomen hebben het schip nu zo volledig afgetakeld dat het nog een wonder is dat het schip blijft drijven. Als je het schip nog wilt zien, moet je er misschien snel bij zijn. Leuk pluspuntje: in Homebush Bay liggen meerdere scheepswrakken. 
5. USS Arizona, Oahu, Hawaï
USS Arizona
Een scheepswrak met een stukje oorlogsgeschiedenis: de USS Arizona. Dit slagschip ligt aan het zuideinde van het Hawaïaanse eiland Oahu . Het was van de Verenigde Staten en is vooral bekend vanwege de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941. De USS Arizona is door bommen geraakt, waardoor er 1177 matrozen en mariniers om het leven kwamen. Na de aanval bleef het schip op de bodem van de haven liggen. Nu dient het als een aandenken aan de mensen die tijdens de aanval om het leven zijn gekomen. Wil je het slagschip bezoeken? Dat kan alleen met boot vanaf de haven van Pearl Harbor. 
Betoverd door de onderwaterwereld? Lees dan dit artikel over onderwater street view  of deze over de vetste onderwatersteden!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.