Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Carnavalsveteraan? Deze Colombiaanse versie ken je vast nog niet!

15-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
Carnaval Barranquilla
Maastricht, Den Bosch en Breda uitgespeeld? Zoek het wat verder op! Bijvoorbeeld in Colombia, waar ze carnaval op een onweerstaanbare manier vieren. Kleurrijke bloemen, opzwepende muziek en overal feestvierende en dansende Colombianen. In de straten van Barranquilla wordt het volksfeest flink uitgebreid gevierd. Hier vindt elk jaar het bijzondere Carnaval de Barranquilla plaats. 
Bij carnaval buiten Nederland denk je gelijk aan Rio de Janeiro. Snappen we heel goed. Maar wist je dat Carnaval de Barranquilla, na Rio, het grootste carnavalsfeest ter wereld is? De indrukwekkende parades en authentieke sfeer zorgen voor een bijzondere ervaring. In de gigantische straatparades banen de deelnemers zich verkleed en dansend een weg door de stad. Als toeschouwer kan je niet anders dan je ogen uitkijken en nét zo hard mee dansen.

Foto: Gary C. Tognoni / shutterstock.nl
Foto: Gary C. Tognoni / Shutterstock.com

© Foto: Gary C. Tognoni / shutterstock.nl

Culturele mengelmoes
Het carnavalsfeest is eigenlijk een mix van eeuwenoude culturen. Verschillende Colombiaanse subculturen vierden tijdens carnaval hun verschillende tradities. Zo wilden de Afrikaanse gemeenschappen hun dansvormen laten zien en speelden inheemse stammen hun muziek. In de moderne carnavalsvorm zie je dit nog steeds terug. Door middel van kleding, dans en muziek representeren deelnemers hun subcultuur. Het grootste verschil met toen? Alles is nu groter, feller, luider en meer. 

Foto: Gary C. Tognoni / shutterstock.nl
Foto: Gary C. Tognoni / Shutterstock.com
Volksfeest in de Colombiaanse zon
Those who live it are those who enjoy it . Zo luidt de slogan van carnaval in Barranquilla.  Kort gezegd: wie zich overgeeft, kan optimaal genieten. Logisch, want op de muziek van de opzwepende trommels is het moeilijk stil te blijven staan. Bovendien is de gastvrijheid en het enthousiasme van de Colombianen onweerstaanbaar. Ook het vieren van het volksfeest onder de Colombiaanse zon is niet verkeerd. Waar je in Nederland vaak zo veel mogelijk aantrekt, is dit in Barranquilla juist andersom. Toch gaat het ons natuurlijk vooral om de culturele ervaring… UNESCO heeft het feest namelijk tot cultureel erfgoed benoemd. Eigenlijk is meedoen aan het Colombiaanse carnaval gewoon ontzettend goed voor je ontwikkeling! Nog nooit had je zo’n goede smoes om een drankje (of twee, of twintig…) naar achteren te gooien. 

Foto: Gary C. Tognoni / shutterstock.nl
Foto: Gary C. Tognoni / Shutterstock.com
Vier het samen met locals
Het Colombiaanse carnaval valt tegelijkertijd met carnaval in Nederland en duurt vier dagen. Ben je heeel toevallig rond die tijd in de buurt, pak dit bijzondere feest dan zeker mee. Zo niet, dan hoort ’t op je to do-lijst voor volgend jaar. De hotels zitten snel vol, dus als je een beetje comfortabel wilt overnachten moet je er vroeg bij zijn. Hou er ook rekening mee dat het merendeel van de stad wordt platgelegd door de feestvreugde. Tips om je carnaval nóg leuker te maken: verkleed je net zo uitbundig als de Colombianen, geef je over aan de feestvreugde en probeer contact te leggen met de locals. Werkt trouwens ook goed in Nederlandse steden!
Meer bijzondere volksfeesten? In Parintins kunnen ze er ook wat van!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.