3 op Reis

Hoe herken je biologische producten in de buitenlandse supermarkt?

24-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
391 keer bekeken
  •  
Biologisch voedsel supermarkt

© Aleksandar Mijatovic / Shutterstock.com

Van chips tot koek en van afwasmiddel tot toiletpapier. Van veel producten is tegenwoordig een biologische variant te vinden. Maar hoe vind je die als je door de gangpaden van een buitenlandse supermarkt struint? 
Elk land heeft zijn eigen groene keurmerk waaraan je biologische producten kan herkennen. In Europa wordt hiervoor het Europees biologisch keurmerk gebruikt. Dit logo staat verplicht op alle biologische producten die in de Europese Unie zijn gemaakt. In Nederland heb je ook het Demeter- en EKO-keurmerk dat staat op natuurlijke artikelen. Maar in buitenlandse supermarkten word je vaak overspoeld door allerlei verschillende etiketten, en dan ook nog eens in een andere taal.
.
Welk land, welk etiket?
In elk land worden – naast het Europees biologisch keurmerk – verschillende etiketten gebruikt om een product als biologisch of ecologisch te bestempelen. Als je bewust naar biologische artikelen op zoek bent zijn deze vrij snel te herkennen. Vaak staat er een woord op in de trant van ‘bio’ of ‘eco’. Best makkelijk te herkennen dus. Maar wanneer die woorden ontbreken, kan je letten op een van de leidende groene keurmerken die Europese landen hanteren. Zo kan je bij het afwerken van je boodschappenlijst specifiek op zoek naar je biologische pasta of komkommer. Zelfs in die gigantische Franse supermarkt.
Agriculture biologique

Het Franse keurmerk Agriculture Biologique

Het verhaal achter de stickers
De betekenis van deze zegels hangt af van het product waarop het staat. Zo houden de groene stickers op dierlijke producten in dat het dier meer leefruimte heeft en geen preventieve antibiotica binnenkrijgt. Bij groenten en fruit betekent de biologische zegel dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hierdoor zitten er ook vaak meer vitaminen en mineralen in dergelijke producten. Een extra pluspunt dus, want wie heeft er nou zin in een met gif besprenkelde paprika? En om terug te komen op biologische koek en chips: het biologische zit ‘m hier in het afzien van chemische kleur-, geur- en smaakstoffen.
Kies bewust
Door te kiezen voor biologisch voedsel – in plaats van regulier voedsel – investeer je in een duurzame leefstijl. Je geeft boeren namelijk een eerlijke prijs voor hun producten en je laat de natuur zijn werk op een ongedwongen manier doen. Wees dus bewust van de producten die je in je winkelwagen legt. Ook in de buitenlandse supermarkt waar je het af en toe benauwd krijgt van de massa’s aan etiketten. En houd deze lijst als hulpmiddel bij de hand wanneer je op zoek bent naar die groene stickers…
Elke twee weken een groene reistip in je mailbox ontvangen? Abonneer op onze nieuwsbrief.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.