Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bierliefhebber? Ga eens op Belgische brouwerij tour

19-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1362 keer bekeken
  •  
Brugge Bier
Het is zonnig, je bestelt een speciaalbiertje en leunt eens even lekker achterover. Maar waar komt dat pilsje eigenlijk vandaan?  Wij zetten een aantal bijzondere Belgische bierbrouwerijen voor je op een rij.
Route : Brugge – Herzele – Belsele – Antwerpen
Reisduur:  Een weekend
De Halve Maan – Brugge
Deze brouwerij is onder andere bekend om het brouwen van 'Brugse Zot'. Een speciaalbier dat hier al jarenlang wordt gebrouwen en inmiddels wordt gezien als het stadsbier van Brugge. Maar dit is niet de voornaamste reden om een bezoek te brengen aan deze brouwerij, je kan namelijk ook een wereldprimeur bekijken. In 2016 is hier de eerste bierpijpleiding ter wereld geopend! De 3276 meter lange pijpleiding zorgt ervoor dat er veel minder vervuilende vrachtwagens door de Brugse binnenstad rijden. Wie van plan is om illegaal een glas te tappen moet diep graven. De pijpleiding ligt namelijk zo'n 34 meter onder de grond. Voor de bob is de ‘Sportzot’ met slechts 0,4% alcohol beschikbaar.
Brouwerij Halve Maan
De Ryck – Herzele
Een familiebrouwerij met een geschiedenis! Deze brouwerij is al sinds het eind van de negentiende eeuw actief en dat ging niet zonder slag of stoot. In de Eerste Wereldoorlog werden de brouwketels in beslag genomen en moest de tap dicht. In 1920 werd de brouwerij heropend en sindsdien vloeit het bier weer in de boerderij waarin de brouwerij gevestigd is. Al generaties lang staat de familie aan de roerkuip. Ook is een van de weinige vrouwelijke bierbrouwers van België hier aan het werk. Een rondleiding is inclusief twee bieren om te proeven.
Bier de Ryck

© Foto: Alexey Pevnev / Shutterstock.com

Brouwerij Boelens – Belsele
Ook deze brouwerij heeft een rijk verleden en stamt uit 1864. De familie Boelens heeft de touwtjes in handen in deze brouwerij. De brouwerij heeft acht eigen bieren, waaronder de bekende ‘Bieken’. Bieken is een bier waar honing in is verwerkt en het is te vinden in ongeveer elk Belgisch café. De brouwerij is te bezoeken op afspraak en is volgens eerdere bezoekers echt de moeite waard.
Bier ketel close
Brouwerij ’t Pakhuis - Antwerpen
Verstopt in de straten van Antwerpen zit brouwerij ’t Pakhuis, een van de laatste twee actieve brouwerijen in de stad. Het oude pand was vroeger onderdeel van de Antwerpse haven, maar is nu omgetoverd tot brouwerij. De zes verschillende biertjes worden op een authentieke manier gebrouwen in de brouwerij die sinds 1900 actief is. Naast een bezoek aan de drukbezochte brouwerij kun je er heerlijk eten in de brasserie (en bier proeven natuurlijk).
Bier ketels
Samengevat, ziet deze route er zo uit:
  • Brugge naar Herzele
    70 km, 1 uur
  • Herzele naar Belsele
    50 km, 40 minuten
  • Belsele naar Antwerpen
    30 km, 40 minuten
Bepaal van tevoren wie de bob is en stap niet met alcohol op achter het stuur.
Routekaart brouwerijroute
Als echte bierfanaat moet je deze biernoedels ook eens proeven...
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.