Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Foto's van Amerika's spookachtige, oudste gevangenis

31-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
598 keer bekeken
  •  
eastern state penitentiary 14

© Zack Frank / Shutterstock.com

Kan Halloween niet eng genoeg voor je zijn? Waag je dan aan een bezoek door een van Amerika’s meest spookachtige plekken: de Eastern State Penitentiary. De oudste gevangenis die het land kent.

ESP, gelegen in Philadelphia, opende in 1829 met een vernieuwende constructie en achterliggende filosofie als gedachte. Criminelen zo geïsoleerd mogelijk opsluiten, was de gedachte.

eastern state penitentiary 3

© MISHELLA / Shutterstock.com

De wielvormige constructie – die toentertijd de duurste in de Verenigde Staten was - had één centrale toren die uitkeek op acht verschillende celblokken. Een constructie die later werd gekopieerd door driehonderd andere gevangenissen wereldwijd.

eastern state penitentiary 5

© Felix Mizioznikov / Shutterstock.com

Van sociaal contact was nooit sprake, niet met elkaar en niet met bewakers.

eastern state penitentiary 10

© Nagel Photography / Shutterstock.com

Gevangenen aten alleen, sportten alleen en lazen in hun eentje de bijbel, het enige boek dat ze mochten lezen.

eastern state penitentiary 8

© Greg Wilkinson / Shutterstock.com

eastern state penitentiary 6

© Alexander Sviridov / Shutterstock.com

In de zeldzame gevallen wanneer criminelen hun cel verlieten, werd een doek over hun hoofd geplaatst. Op die manier konden ze de plattegrond van de gevangenis niet uit hun hoofd leren.

eastern state penitentiary 9

© Zack Frank / Shutterstock.com

eastern state penitentiary 2

© Alexander Sviridov / Shutterstock.com

Om te voorkomen dat de voetstappen van bewakers de indeling van het pand zouden verraden, droegen bewakers zelfs vilten hoezen over hun schoenen. Muis en muisstil moest ’t zijn.

eastern state penitentiary 4

© Zack Frank / Shutterstock.com

eastern state penitentiary

© Zack Frank / Shutterstock.com

Ook de beruchte crimineel Al “Scarface” Capone zat achter slot en grendel in het ESP. De gangster spendeerde ruim zeven maanden van zijn leven in de Amerikaanse gevangenis, nadat de politie hem oppakte voor wapenbezit.

eastern state cell al capone

Exacte recreatie van Al Capone's cel

© Zack Frank / Shutterstock.com

Vanaf de jaren 1940 kwamen de eerste tekenen van paranormale en mysterieuze gebeurtenissen. Plotselinge schaduwen, mysterieus gelach en onverklaarbare voetstappen zijn door meerdere mensen waargenomen of gehoord.

eastern state penitentiary 7

© MISHELLA / Shutterstock.com

Wil je dat liever zelf ondervinden? Het Eastern State Penitentiary is open voor bezoek. Maar voor de échte moedige durfals is er het jaarlijkse Terror Behind the Walls-event, waarbij het ESP is getransformeerd tot spookhuis. Met meer dan tweehonderd acteurs die je maar al te graag de stuipen op het lijf jagen.

Verlaten plekken kunnen niet alleen maar angstaanjagend zijn, maar ook fascinerend. Bekijk bijvoorbeeld deze urbex-plekken.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.