Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De duivelse bruggen van Europa

29-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1145 keer bekeken
  •  
Devil's bridge_thumb
Aan deze perfect ronde brug zit een duister randje. Althans als je de negentiende eeuwse, Duitse bevolking moet geloven. De ogenschijnlijk onschuldige Rakotzbrücke, die is gebouwd over de Rakotzsee, heeft een mysterieuze bijnaam. Namelijk The Devil's Bridge. 
Foto: Pavel Tvrdy / Shutterstock.com
Devil's bridge7 door Pavel Tvrdy

© Foto: Pavel Tvrdy / Shutterstock.com

Een knap staaltje bouwwerk. Eind negentiende eeuw bepaalden de architecten dat de brug in het  Rhododendron Park Kromlau in het Duitse Saksen een bijzondere moest worden. En dus werd de brug zo gebouwd dat er, in combinatie de weerspiegeling van het water, een perfecte cirkel verschijnt.
Devil's bridge6 door DaLiu

© Foto: DaLiu / Shutterstock.com

Missie geslaagd, zou je zeggen. Maar misschien iets te geslaagd. Men kende namelijk maar één architect die zo'n onmenselijk mooie, maar anderzijds gevaarlijke cirkel kon creëeren en dat is meneer Lucifer, oftewel: de duivel. 
Devil's bridge8 door Double Bind Photography

© Foto: Double Bind Photography / Shutterstock.com

De Rakotzbrücke is namelijk erg mooi, maar niet erg functioneel. Er is sprake van instortingsgevaar. De brug is niet meer toegankelijk om overheen te lopen, zodat de fragiele bouwstructuur behouden blijft. Maar niet getreurd: van een afstand bekijken kan wel en dan is 'ie toch op z'n mooist. 
Devil's bridge9 Mike Mareen

© Foto: Mike Mareen / Shutterstock.com

Kies je dagen wel goed uit, als je de duivelse brug wil bezoeken. De weerspiegelde cirkel komt namelijk alleen tevoorschijn als de zon goed staat en het windstil is. Ook heeft de stand van het water invloed op de cirkel. 
Devil's bridge4 door Diana Grytsku

© Foto: Diana Grytsku / Shutterstock.com

De duivel had het er maar druk mee, want er zijn veel andere Europese bruggen van zwarte magie beticht. In onder andere Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Spanje, Slovenië en Zwitserland zijn er een aantal te vinden. Vaak gaat er een middeleeuws verhaal rond dat deze bruggen nooit gemaakt konden worden door menselijke handen. De duivel zou het klusje geklaard hebben, in ruil voor iemands ziel. Meestal offerde de dorpelingen daarvoor een hond op. Of een geit. Arme dieren. 

Pont del Diable in Martorell, Spanje. Foto: D-A-O / Flickr.com
Devil's bridge1 Flickr DAO Pont del Diable Martorell Spain
Devil's bridge2 Pont Valentre Cahors France door Anibal Trejo

© Pont Valentre in Cahors, Frankrijk. Foto: Anibal Trejo / Shutterstock.com

Teufelsbrucke in Andermatt, Zwitserland. Als je goed kijkt zie je een rode duivel afgebeeld naast de tunnel. Foto: 54115341 / Shutterstock.com 
Devil's bridge5 Teufelsbrucke Andermatt Zwitserland door 54115341
Zelfs in Nederland hebben we een Duivelsbrug. Al is die brug in Breda lang niet zo spectaculair als het onberispelijke rondje van Duitsland. 
Geïnteresseerd in legendes? Ken je deze spannende verhalen rondom een verlaten eiland in Slovenië dan al? 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.