3 op Reis

Arequipa

Arequipa, gelegen bij het Andesgebergte, is de tweede grootste stad van Peru. De stad ligt op zo’n 2300 meter hoogte en is zeer geliefd onder Peruanen. Arequipa kent een gematigd Andesklimaat. Wat dat betekent? Dat wil zeggen dat ’t hier overdag vrij warm is en ’s avonds vrij koel. Bovendien kent de stad de allergrootste economische groei van heel Latijns-Amerika. 
De stad staat ook wel bekend als La Ciudad Blanca oftewel De Witte Stad. De gebouwen in de stad zijn namelijk gebouwd met het spierwitte vulkanische gruis (genaamd sillar) van drie omliggende vulkanen: de Misti, de Chachani en de Pichu Pichu. Dit gesteente is ontzettend hard, waardoor Arequipa goed bestendig is tegen vulkaanuitbarstingen. Bovendien dragen deze vulkanen bij aan de vruchtbaarheid van de stad.
Het bruisende centrum van de stad is de Plaza de Armas, een plein dat wordt beschouwd als de mooiste van Peru. Het Plaza de Armas is volgebouwd met koloniale gebouwen, gezellige restaurants en historische kerken. Dit is dan ook dé plek waar je een terrasje wil pakken. Maar ook de plek waar je verschillende doorkijkjes naar de omliggende vulkanen krijgt geserveerd.  
Ook de San Camilo markt mag niet op je to-do-lijst ontbreken. Deze enorm levendige en kleurrijke markt heeft een zeer uitgebreid assortiment en is gemakkelijk te bereiken vanaf het Plaza de Armas. Mocht je hier ooit rondwandelen, kijk dan vooral eens omhoog. Doet ’t plafond je ergens aan denken? Zou goed kunnen, want de markt is ontworpen door de maker van de Eiffeltoren: Gustav Eiffel. 
Daarnaast is de buitenwijk Yanahuara een perfecte buurt om een middag doorheen te struinen. De wijk kun je het beste bereiken met een taxi. We raden aan om Yanahuara vooral in de ochtend te bezoeken, wanneer je de wijk met minder mensen hoeft te delen. 
Mag het een tandje avontuurlijker voor je? Dan kun je ervoor kiezen om de Misti vulkaan te beklimmen. De vulkaan is zo’n 5800 meter hoog en is daarom niet voor iedereen weggelegd. Maar met een beetje doorzettingsvermogen is ’t te doen. Je kunt de vulkaan binnen één dag beklimmen, maar binnen twee dagen is ook mogelijk.
Meer tips? Check Responsible Travel Peru!
Eten
In Arequipa hecht men veel waarde aan de culinaire keuken. De stad kent een rijke keuken, met vele traditionele gerechten. Kenmerkend voor Arequipa is dat restaurants hier picanterías worden genoemd. Een signature dish die je zeker wilt proberen, is de rocoto relleno. Rocoto is een pittige peper die wordt gekookt zodat de pittigheid vermindert. Daarna wordt de rocoto gevuld met rundvlees, kaas, zwarte olijven en noten. Daarbij wordt potato cake geserveerd.  
Een andere must try is adobo, een soepmaaltijd die de lokale inwoners alleen op zondag eten. Adobo wordt beschouwd als de perfecte hangover meal en bestaat uit varkensvlees dat wordt gestoofd met uien, rocoto, maïs, knoflook, komijn en Peruaanse pepers. 
Ook ga je pisco sour niet kunnen ontwijken in Arequipa. Deze cocktail, bestaande uit pisco, citroen- of limoensap en een laagje geklopt eiwit, wil je zeker geprobeerd hebben.
Tip: Arequipa kent vele foodfestivals, vooral bij Plaza de Armas!
Vervoer
De meeste highlights in Arequipa kun je op loopafstand doen. Wil je grotere afstanden afleggen? Dan kun je het beste een taxi bestellen. Het is bovendien veiliger om een taxi vanuit een restaurant of hotel te bestellen, dan dat je zelf een op straat aanhoudt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Peruaanse Sol
Taal: Spaans, Quechua
Met dank aan Responsible Travel Peru. 
arequipa

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.