3 op Reis

Antigua & omgeving Lago de Atitlán

Antigua is de voormalige hoofdstad van Guatemala. Met een openluchtmuseum aan bijzondere architectuur. De San Francisco kerk, Iglesia de Nuestra Senora del Carmen, Residence of the Captain General, Iglesia de La Merced en Convento La Recoleccion bijvoorbeeld. Al deze gebouwen hebben twee dingen gemeen: ze zijn gebouwd door de Spaanse kolonisten. En zijn (deels) verwoest door de aardbeving van 1773. Gevolg: Antigua werd een spookstad. En de titel 'hoofdstad' werd verplaatst naar Guatemala-stad.
Maar Antigua heeft zichzelf weer overeind geholpen. De stad is zich volledig op toerisme gaan richten. En dat merk je aan al die fastfoodketens in ’t centrum. Behoefte aan de lokale sfeer? Bezoek de markt!
Er wordt gezegd dat je pas na Antigua het échte Guatemala gaat zien. Maar laat je eerst even zegenen in San Andrés Itzapa bij het huis van Maximon. Je weet wel, die dronken heilige man. Met een zwart pak, sombrero én sigaar in z’n mond. Het verschilt aan wie je het vraagt: de een zien hem als de Satan, voor de ander is hij gewoon een dronken man uit de Maya beschaving. Hoe dan ook kun je alles aan hem vragen. Van een nieuwe brommer tot het omleggen van je irritante buurman.
San Juan Comalapa is het Montmartre van Midden-Amerika. De enorm lange muurschildering hier is niet te missen. Er wonen maar liefst 500 schilders van de Kaqchikel Maya’s in dit kunstenaarsdorpje. Wat vooral opvalt is hun kinderlijke manier van schilderen, dat naïeve stroming wordt genoemd. Ze schilderen over de geschiedenis en tradities van de Maya’s, maar ook over ‘t dagelijks leven.
Eten
De Guatemalaanse keuken is geïnspireerd op de kookkunsten van de oude Maya’s. De dagelijkse kost bestaat vooral uit gerechten op basis van mais en bonen. Klinkt basic, maar hier weten ze verdomd creatieve maaltijden van te maken. Bekende gerechten zijn ‘tortillas y frijoles’ (maispannenkoekjes met bonen), ‘tostadas’ (gefrituurde tortillas) en ‘tacos en atol’ (warme maisdrank). Zeker het proberen waard!
In Antigua kom je niks tekort als het om restaurants gaat. Voor een prikkie kun je een flink bord vol krijgen. Aanraders zijn Rincon Tipico, Rony’s Tacos, Taqueria Dona Lupita en Toko Baru. Die laatste is van een Nederlandse eigenaar. Je kunt er zelfs stroopwafels kopen! Voor een lekker ontbijtje moet je bij Rainbow Café zijn. En schuif voor lunch met een versie smoothie aan bij Café Boheme.
Wil je een avondje doorhalen? Café No Sé ligt achter de deur van een vriezer. Hier hebben ze een geheime Mizcal bar. Mizcal is een soort Mexicaanse Tequila die je sowieso geheugenverlies gaat bezorgen. Verder zijn de Irish Pub, Tropicana Hostel en Jungle Party Hostel goede plekken voor een feestje.
Vervoer
Vluchten naar Guatamala-stad zijn niet direct, meestal moet je wel een of twee keer overstappen. Guatemala-stad kan wat onveilig zijn. Dus check vooraf goed welke wijken je beter kunt vermijden. Neem ook geen Chickenbus, die ze zo noemen omdat ze mega volgepropt zitten. Ga liever voor een minibusje die tien keer duurder, maar ook tien keer veiliger is. Verder kun je het centrum van Antigua prima te voet ontdekken!
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m april
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Guatemalaanse quetzal
Taal: Spaans, Mayatalen
Met dank aan Adrenalina Tours.
antigua-omgeving-lago-de-atitla-n.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.