Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Antananarivo

Madagaskar is een waanzinnig mooi en uniek eiland. Rijk aan heel veel de dieren en planten. Die nergens anders ter wereld leven. Tot 1960 was Madagaskar een Franse kolonie. Er wordt op veel plekken daardoor nog steeds Frans gesproken. Maar Madagaskar ook een erg arm land. Toerisme is de grootste inkomstenbron.
De hoofdstad van Madagaskar, Antananarivo is gebouwd op 12 heuvels. En midden in de stad ligt het Lac Anosy. Hoewel de stad niet heel gezellig is. Is het zeker een bezoekje waard. Je vindt er veel cultuur en geschiedenis. In de Haute-Ville, de oude stad, zijn veel koloniale gebouwen. Veel markten, winkeltjes en goede restaurants. Bezoek ook het indrukwekkende Rova, het oude paleis. Bovenop de hoogste heuvel van de stad. Iets belangrijks in Madagaskar is de fady: het is taboe. Bijvoorbeeld om te wijzen met je vingen. Even opletten dus als je praat met een local.
Ook zijn er sloppenwijken in Antananarivo. En in een van die arme wijken vind je het project van Alex Herivelona. Hij vangt straatkinderen op. Biedt hun onderwijs, eten en een thuis. In dit gedeelte van de stad hebben maar weinig mensen elektriciteit. Laat staan stromend water. Sociale initiatieven, zoals die van Alex, zijn daarom superbelangrijk. Een ander mooi project is Jiro-Ve. Zij verhuren ledlampjes aan lokale families. Daardoor hoeven zij geen gevaarlijke zelfgemaakte lampen te gebruiken. Beter voor het milieu. En een enorme vooruitgang voor de mensen.
Op zo’n 4 uur rijden van de hoofdstad. Ligt het stadje Antsirabe. Rij door de prachtige omgeving. En bezoek het vlakbij gelegen, indrukwekkende en mythische Tritrivameer. Ga in de omgeving mountainbiken, wandelen. En neem een duik in het prachtige meer. Ook bij dit meer is er een fady. Je mag namelijk niet in het meer zwemmen als je varkensvlees hebt gegeten. Dus even die bacon overslaan bij je ontbijt.
Eten
In Madagaskar eten ze veel rijst. Vaak in combinatie met vlees, kip of vis. Een lokaal gerecht is hen’omby, een stoofschotel van zebuvlees. Proef ook de ro, rijst met veel kruiden en bladgroenten. De lokale snack is koba. Dit is een mengsel van rijst, banaan en pinda’s. Lekker! En natuurlijk heel veel fruit: dit groeit op dit tropische eiland gewoon aan de boom. Lychees, mango’s, kokosnoten, avocado’s en citrusvruchten in overvloed dus.
Wil je in Antananarivo lokaal eten proeven? Bezoek dan de markt bij het Analakely plein. Vanaf daar loop je met trappen omhoog. En kom je in de wijk Tsaralalana. Hier vind je veel gezellige, goedkope en ook luxere restaurantjes. Aanraders: Le Saka, La Varangue en Villa Vanille. Veel restaurants, cafés en bakkerijen hebben Franse invloeden.
Vervoer
Een reis naar Madagaskar is niet goedkoop. Voor ongeveer 900 euro vlieg je op en neer naar de hoofdstad Anatanarivo. In de stad rijdt het openbaar vervoer vrij goed. In Madagaskar zelf zijn nog 10 andere vliegvelden. Binnenlandse vluchten zijn dan ook erg handig. Want de wegen op het platteland zijn over het algemeen erg slecht onderhouden. Gaten in de weg en bijna geen geasfalteerde wegen. Je rijdt dan wel prachtig door de natuur. En je ervaart het echte avontuur. Maar heel comfortabel is het zeker niet.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Ja
Taal: Plateaumalagasi
Antananarivo

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.