Sfeerfoto van 3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag de mooiste compilaties om 19:40 uur op NPO 3.npo3

Voor jouw dagelijkse dosis duurzame reisinspiratie
3 op Reis

Amiens

Ten noorden van de Franse hoofdstad ligt de pittoreske stad Amiens. Bekend om zijn Notre Dame en hortillonnages, dit zijn drijvende tuinen. Het historische centrum van Amiens en zijn kleurrijke straten is een leuke plek om een paar dagen naartoe te gaan of als tussenstop voor een reis door Frankrijk.

De grootste Notre Dame van Frankrijk ligt in de plaats Amiens en dus niet in Parijs. Uniek in deze kathedraal zijn de 110 eiken kerkbanken waarin 4000 Bijbelse figuren zijn uitgesneden. Door de teelt van de plant wede, waarmee kleding en linnen indigoblauw geverfd konden worden, vergaarde Amiens zijn rijkdom om de kathedraal te bouwen.

Amiens groeide zo snel door de rijkdom, dat er meer voedsel verbouwd moest worden. Zo ontstonden hortillonages, de tuinen op het water, waar groenten worden gekweekt. Elke zaterdagochtend komen de tuinders bijeen op een marktplein langs de oever van de Somme. Hier verkopen ze hun verse groentes.

La Reu est à Amiens is een terugkerend straatkunstfestival in juni. Elk jaar worden de straten van de stad omgetoverd tot het toneel van diverse artiesten.  Van muzikanten tot circusacts. Iedereen is welkom om de optredens te komen bekijken.

Saint-Leu is het schilderachtige stadsdeel van Amiens. Je kan hier slenteren langs de winkels, terrassen en de kleurrijke gevels van de huizen. Het oude gedeelte van Saint-Leu was vroeger een arbeiderswijk dat dateert uit de dertiende eeuw. Op de kade, Quai Belu, zijn veel restaurants en cafés te vinden waar je traditionele gerechten kan eten met uitzicht op het water van de Somme.

Eten en drinken

Een van de hipste restaurants van Amiens is Le Quai in het hart van de wijk Saint-Lau. Met zijn warme interieur kan je hier allerlei lokale specialiteiten proeven. Zoals ficelle picarde, een soort pannenkoek gevuld met champignons en ham.

Eropuit voor een drankje in Amiens? Dat kan! Bij Café Au fût et à Mesure is het mogelijk om jezelf te bedienen. Er is keuze uit twaalf verschillende soorten bier en veertig verschillende soorten cocktails.

Vervoer

In Amiens is het mogelijk om je gratis door de stad te laten vervoeren met de Pieto Plus, een elektrische taxi. Dit initiatief is tot leven geroepen door de lokale winkeliers om mensen te stimuleren de auto vaker thuis te laten en om de drukte in de stad tegen te gaan. De taxichauffeurs van de Pieto Plus beschikken over veel informatie over de verschillende bezienswaardigheden in de stad.

Net als iedere andere grote stad in Frankrijk zijn er in Amiens huurfietsen te vinden. Herkenbaar aan de kleuren groen en grijs en de naam Velam. Om een fiets te huren moet je je van tevoren online inschrijven.

Goed om te weten

Beste reistijd: Mei tot en met september

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Frans

shutterstock_1292653381

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.