3 op Reis

Albanese Riviera

De Albanese Rivièra is een paradijs, maar wel eentje in aanbouw. Gebouwen worden steeds weer afgebroken en opgebouwd. Dit komt door steeds meer reizigers die dit gebied ontdekken. Laat dit je echter niet tegenhouden, want het is een prachtig gebied. 
Je kan de mini-bunkers niet missen. Door heel Albanië staan er meer dan 750.000! Wat doen al die bunkers daar? De oud-dictator van Albanië was erg bang voor een invasie. De invasie kwam er nooit, maar de bunkers wel. Nog steeds vind je de bunkers verspreid door de hele Albanese Riviera. Functioneel? Niet echt. Maar een bunker vernietigen kost ongeveer 800 euro. Een snel rekensommetje en je snapt waarom ze er nog steeds staan.
Op sommige plaatsen is de Albanese Riviera een waar paradijs. Je vindt er witte stranden, een azuurblauwe zee en een zacht briesje. Alle ingrediënten voor een heerlijk vakantiegevoel vind je hier. Topstranden om langs te gaan zijn Dhermi Beach, Jale Beach en Ksamil Beach. In plaats van liggen kan je ook iets actiefs doen, zoals door de bergen wandelen. Als je wilt raften is de Osumi Canyon een goede keuze. Als je niet zo'n adrenaline-liefhebber bent, kan je ook langs de kant blijven staan en foto’s maken. Genoeg watervallen, kleine grotten en ander moois om te spotten. 
Eten
Vers! Wat je ook bestelt in Albanië, de meeste ingrediënten komen zo uit de omgeving. Aan de kust bestel je heerlijke vis en in het binnenland vind je heerlijk lamsvlees en groenten. Maar ook voor een lekkere pizza kan je naar Albanië. Italië ligt redelijk dichtbij en dat proef je aan de pizza's. Een goeie pizza scoor je bijvoorbeeld bij Piceri Amantia of PlatTinium.
Hou je niet zo van uien en knoflook? Dan heb je een klein probleem. Deze smaakmakers komen in heel veel Albanese gerechten voor. In veel gerechten kom je ook vaak gemalen maïs tegen. Daar wordt bijvoorbeeld brood van gemaakt.
In de havenstad Vlora kan je heerlijk eten. De baai zit vol goeie visrestaurants en vaak vind je hier ook nog eens een mooi uitzicht. Leuk is bijvoorbeeld restaurant Kuzum Baba. Dat zit op ’t hoogste punt van de stad. Mooi uitzicht, lekker eten, goede wijn. Wat wil een mens nog meer? 
Vervoer
Een auto huren is wel zo handig in Albanië. Anders is het voor veel mooie plekken namelijk een aardig stukje klimmen. Een taxi pakken is ook geen probleem, die zijn vaak ook goedkoper dan in Nederland. Rij je zelf, let dan goed op de wegen. Sommige wegen zijn namelijk in slechte staat en ze zijn zeker niet allemaal geasfalteerd.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Pas na 90 dagen
Inentingen: Nee
Valuta: Lek
Taal: Albanees & Servisch
albanese-riviera.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.