Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis
3 op Reis

Elke zondag om 19:45 uur op NPO 3.npo3

Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
3 op Reis

Agafay woestijn & Essaouira

Marokko is een ideale bestemming voor een paar weken vakantie. Naast grote steden als Marrakesh en Casablanca zijn er nog veel meer leuke plekken om te ontdekken. Op minder dan een halfuur rijden vanaf Marrakesh ligt de Agafay woestijn, aan de voet van het Atlas gebergte. Het bijzondere aan deze woestijn is dat er geen zand te bekennen is, maar het toch als een woestijn wordt gezien. Een woestijn is namelijk een plek waar jaarlijks minder dan 200 millimeter regen valt.
Natuurlijk is een woestijn geen woestijn zonder oase. In een oase in de Agafay woestijn vind je La Pause. Deze accommodatie is erg fijn om een nachtje neer te strijken. Er is geen elektriciteit, maar wel een schitterende sterrenhemel en honderden kaarsjes. Spring de volgende dag op een kameel, ga quad rijden of neem een duik in het heerlijke zwembad.
Ben je helemaal uitgedroogd en klaar met de woestijn? Pak de auto richting het ontspannen Essaouira. Deze stad wordt ook wel de schone slaapster van Marokko genoemd. Het ligt op 2,5 uur rijden vanaf Marrakesh en staat door haar schoonheid op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier zijn zelfs scènes voor de serie Game of Thrones opgenomen.
Veel kunstenaars, muzikanten en surfers komen in deze stad bij elkaar. Hou je van surfen? Dan ben je hier helemaal op je plek, want de golven zijn het hele jaar door goed. Ook voor beginners is dit een fijne plek om te leren surfen. Neem een les bij surfschool Surf Essaouira. Je krijgt hier les van leuke surfdudes en aan het eind van de dag kan jij al op je plank staan!
Bezoek de oudste hammam van Essaouira voor een dagje ontspannen. Deze plek werd vroeger gebruikt voor het verhandelen van West-Afrikaanse slaven, maar is nu een heerlijk ontspannen plek. Je kan hier terecht voor bijvoorbeeld scrub-behandelingen of massages. Leuk voor een dagtrip is het kleine dorp Diabat. Hier draait alles om Jimy Hendrix. Het verhaal gaat namelijk dat meneer Hendrix himself hier ooit is geweest. Het gevolg? Het hele dorp claimt dat hij écht bij hun heeft gegeten, geslapen en gedanst. Overal vind je dus barren, winkels en restaurants die naar hem vernoemd zijn. 
Eten
Haal verse groenten, vis en kruiden op de markt en breng het naar een tahin! Dit is een openbare oven waar je na een paar uur terugkomt om je gerecht op te peuzelen. De meeste locals die hiervan gebruik maken zijn ongehuwde mannen. Ze hebben het vaak te druk om te koken. Deze manier van eten bereiden is heel normaal in Marokko en leuk om te doen. Vooral omdat je zelf het mooiste plekje kan uitzoeken om het op te eten.
Overal in Marokko vind je veel markten. Hier worden heerlijke Marokkaanse specerijen en vruchtensappen verkocht. Altijd lekker voor de lunch! Aan de rand van de haven in Essaouira staan kleine viskraampjes. Tip: bestel hier je vis in plaatst van in de restaurants. Meer zin in lekker Italiaans? Ga dan naar Gusto Italia, een hele gezellige tent in de medina. Voor de beste Marokkaanse gerechten ga je naar One Up.
Vervoer
Vliegen naar Marokko kan in al 3,5 uur. Het treinnetwerk in Marokko is niet heel uitgebreid maar wel goed. Tussen alle grote steden rijden moderne treinen. Als je ook graag andere plekken wilt zien, is het handiger om een auto te huren. Dat geeft je alle vrijheid om het meeste te maken van je tijd in Marokko. Van plan om de woestijn in te gaan? Huur een grote en stevige auto want geasfalteerde wegen ga je daar niet tegenkomen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: April, mei, augustus, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Marokkaanse Dirham
Taal: Arabisch, Frans
agafay-woestijn-essaouira.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.