3 op Reis

Adelaide

Adelaide (soms Adelaïde) is een grote stad in het zuiden van Australië . Met ongeveer 1,3 miljoen inwoners is het de vijfde stad van Australië en daarom een minder ontdekt alternatief voor de steden in de top vier, zoals Sydney en Melbourne
De stad heeft vele bijnamen, waaronder 20-minute city   en City of Churches. Die koosnamen zijn te danken aan de grote infrastructuur en de vele kerken in Adelaide. Door de ruime wegen, het functionele metrosysteem en de brede, vlakke boulevards zou alles in en rondom Adelaide binnen twintig minuten te bereiken zijn.  
Adelaide mag wat ons betreft ook wel City of Parks heten, want het centrum van de stad is omringd door meer dan dertig ruim opgezette parken en (botanische) tuinen. Hier wordt door inwoners dagelijks gewandeld, gesport, gepicknickt, gefrisbeed, yoga beoefend, getuinierd, gegolft, gebasketbald en paarden geaaid.
Als je stad wilt ontvluchten kan je terecht bij wijngaarden rondom de stad. Zo ligt het belangrijke wijngebied Barossa Valley op vijftig kilometer afstand. Verder ligt Adelaide bij de kust en dus is het strand in badplaats Glenelg nooit ver. Zo'n twintig minuten verder om precies te zijn. Adelaide is dus ook de perfect uitvalsbasis om dolfijnen of walvissen te spotten. 
Adelaide heeft nóg een bijnaam: The Festival City, omdat er zoveel festivals worden georganiseerd. De perfecte tijd om Adelaide te bezoeken? Tijdens het wereldberoemde Adelaide Festival of Arts (of gewoon: Adelaide Festival) in maart. Je kan dan twee weken lang genieten van opera, ballet, theater, zang, dans, muziek, cabaret, nieuwe media, visuele kunst en literatuur. 
Eten
Als er zoveel parken zijn in een stad, dan moet je daar gebruik van maken. Dus doe wat inkopen en organiseer een picknick of een Australische barbecue tussen de bomen. Nienke deed dat in Kingston Park. 
Ga je in het najaar tijdens het OzAsia Festival naar Adelaide, sla dan de Lucky Dumpling Market niet over.  Een populaire food hall in Adalaide is The Central Market. Daar heb keuze uit allerlei wereldcuisines. 
The Barlow Room is een leuk barretje... áls je 'm weet te vinden. Er leidt namelijk een geheime deur naar deze bar. Maar wij verklappen niks. En natuurlijk drink je ook een glas wijn, of twee. Wat moet je anders als je omringd bent door de beste wijngaarden van Australië?
Als je dan na een avond doorzakken nog op zoek bent naar een nachtelijke hap, ga je natuurlijk voor de Australische versie van de kapsalon. De Adelaide Burger (in de volksmond: AB) is een hele grote, slordige mix van gyros, patat, ketchup, knoflook- en barbecuesaus en domineert de snackbars van Adelaide. Dat de Australiërs de Griekse gyros hebben ontdekt is overigens niet zo gek. Buiten Griekenland heeft Australië de grootste Griekse populatie van de wereld. De beste AB haal je volgens kenners bij de twee aartsrivalen: The Blue & White Café en North Adelaide Burger Bar (ook wel bekend als Red & White). Kies jouw favoriet. 
Een andere, bizardere uitgaanssnack, ook kenmerkend voor Adelaide, is de pie floater . Stap één: koop een Australische, hartige taart. Stap twee: gooi deze in je erwtensoep. Stap drie: garneer dit vervolgens met ketchup. Avonturiers kiezen overigens liever voor azijn of muntsaus als topping. Begrijp ons niet verkeerd: we houden net zoveel van erwtensoep als elke gemiddelde Nederlander, maar de soep eten als nachtelijke katerhap hebben we nog nooit gezien.  
Vervoer
Adelaide heeft een eigen vliegveld. Na een lange vlucht met een tussenstop (hoogstwaarschijnlijk in Dubai) arriveer je dus meteen in Adelaide. Scheelt weer. 
In Adelaide is alles heel goed bereikbaar per openbaar vervoer. De vlakke, brede boulevards zijn ook zeker geschikt voor een fietstocht.
Als je door Australië gaat roadtrippen is een auto wel aan te raden. De afstanden tussen steden liggen namelijk ver uit elkaar en in de natuur is weinig openbaar vervoer te vinden. Omdat het Australische landschap soms ruig kan worden is een 4x4 terreinwagen dan geen overbodige luxe. 
Goed om te weten
Beste reistijd: November t/m april
Visum: Ja
Inentingen: Nee
Valuta: Australische dollar
Taal: Engels
Met dank aan: TravelEssence.
shutterstock_248777326 (1)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.