Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kaag en Braassem

Molens, dijken en gemalen. Met bijna een derde van ons land onder zeeniveau, staat Nederland wereldwijd bekend om hoe wij het water onder controle hebben. Een van onze prachtige polderlandschappen vind je op een half uur rijden onder IJmuiden. Kaag en Braassem, tien polderdorpen met veel water, dijken en boerenbedrijven. Een groene omgeving die je zowel vanaf het water als op het land kan ontdekken.
Een dag uit het leven van een boer beleef je bij De Kaagse Boer, gevestigd op Kaageiland. Ontdek de geschiedenis van de kaasmakerij, laat je rondleiden langs alle onderdelen van het bedrijf en vergeet niet voor vertrek langs de boerderij te struinen om met de koeien te knuffelen.
Na een lange wandel-, fiets- of vaartocht met je voeten omhoog genieten van het mooie landschap van het Groene Hart? In Kaag en Braassem zijn verschillende zelfvoorzienende hutten te vinden. Deze unieke slaapplekken staan op het privéterrein van een boer en zijn stuk voor stuk ontworpen voor de desbetreffende locatie. Verstopt in een boomgaard vind je de Sterrenkijker waar je ‘s avonds in slaap kan vallen onder de sterrenhemel. Liever van de laatste zonnestralen genieten? De kleurrijke hut Zonnepost heeft een eigen dakterras waar je onderuit kan zakken in de strandstoelen. Voor de échte vogelliefhebber ligt in de hut Vogelaar een verrekijker en vogelspot-boek klaar om prachtige vogels te zoeken.
Eten

Tijdens je wandel- of fietsroute door Kaag en Braassem kom je langs verschillende lokale ondernemers. Pluk je eigen fruit bij de kersenboomgaard van Van Reeuwijk of kom tot rust in een van de theetuinen. De groene omgeving leent zich uiteraard ook goed voor een picknick.

Van eind mei tot eind oktober kan je bij de kersenboomgaard van Van Reeuwijk je eigen fruit plukken en meenemen. Ook buiten het plukseizoen kan je hier terecht voor een kop verse muntthee bij de haard of een echte dorstlesser op het terras. Voor de zoetekauw staat de huisgemaakte aardbeientaart of appelkanjer vaak al klaar.
Gelegen aan de Amstel bij de Tolhuissluis vind je theetuin H-eerlijk. Hier is het onder de bomen met zicht op de sluis goed vertoeven. Ook in het gras of in de romantische kas kan je met uitzicht op het water en de weilanden genieten van een lunch of high tea.
Gezien Kaag en Braassem ideaal is voor lange wandelingen, fietstochten en bootvaarten is het een geschikte locatie om op een zomerse dag je kleedje uit te leggen en met je voeten in het gras te genieten van je zelf geplukte fruit.
Vervoer
Met het openbaar vervoer ben je vanaf Utrecht met anderhalf uur in Kaag en Braassem. Eenmaal aangekomen kan je de omgeving verkennen op de fiets of vanaf het water. Alle plassen liggen met elkaar in verbinding via rivieren. Het water op, maar geen sloep of kano in je bezit? Er varen in totaal vier veerdiensten. Je kan natuurlijk ook altijd zelf een boot huren. Tevens zijn er ook fietsen in de omgeving te huur.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Kaag en Braassem

© Photodigitaal.nl / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.