101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Whitney XCIV dropt 'Westside Whitney'

  •  
11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Whitney XCIV

"Ik doe mijn eigen shit!"

Whitney XCIV kun je kennen als Sneeuwwhitje. Vandaag dropte ze haar nieuwe mixtape ‘Westside Witney’ in samenwerking met Gowtu Gang. In totaal bevat de mixtape 7 tracks.
Whitney begon met rappen toen ze 15 jaar oud was. Anders dan andere rappers had ze niet echt een voorbeeld of iemand die haar inspireerde om ook te gaan rappen. “Ik schreef toen veel gedichten”, vertelt Whitney. “Uiteindelijk is dit overgegaan naar rappen. Ik ben er eigenlijk gewoon een beetje ingerold.” Whitney heette vroeger Sneeuwwhitje. “Sneeuwwhitje was eigenlijk gewoon een bijnaam”, legt Whitney uit. “Ik wist niet of ik wel onder die bijnaam wel bekend wilde staan”. Whitney veranderde daarom haar naam naar Whitney XCIV. “Whitney is gewoon mijn eigen naam en XCIV is het getal 94”, vertelt ze. “1994 is het jaar waarin ik geboren ben, dus it all makes sence”. Whitney is een van de weinige vrouwen in de Nederlandse rapscene. Toch houdt ze zich daar zelf weinig mee bezig. “Ik zie mezelf als artiest die muziek maakt”, vertelt ze. “Ik doe mijn eigen shit. Ik rap over onderwerpen waar mannen ook over zouden rappen, maar vanuit mijn point of view”.
Voor haar nieuwe mixtape laat ze zich niet inspireren door de Rotterdamse rapscene. “Ik ben al een tijdje weg uit Rotterdam en ik volg het ook niet zo meer”, zegt ze. Ondertussen is ze verhuisd naar West-Leerdam. Dat verklaart ook meteen ‘Westside’ in de titel van de mixtape.  “De sound is echt van hier. Het is mijn eigen ding”. Alle tracks van de nieuwe mixtape heeft ze zelf geproduceerd. Een onbewuste keuze vertelt ze: “Ik dacht van waarom maak ik niet mijn eigen shit? Ik had vaak dat ik een beat voelde en hem voor mezelf hield”. Geïnspireerd door Soulja Boy heeft ze zich het produceren aangeleerd. Naast de zelf geproduceerde mixtape heeft ze in het verleden ook tracks uitbracht die door anderen zijn geproduceerd. Volgens Whitney zit er heel weinig verschil tussen, al moet ze wel toegeven dat ze haar eigen beats meer voelt: “Het geeft me een goed gevoel, omdat ik de beat helemaal vanaf scratch heb gemaakt”.
De mixtape is uitgebracht in samenwerking met Gowtu Gang. “We vullen elkaar goed aan”, vertelt Whitney.  “Het is ons eerste project samen, dus dat is wel tof. We gaan nog veel tracks samen maken. De prioriteit blijft natuurlijk wel dat ik mijn eigen ding blijf doen”. Alle soloprojecten zullen via haar eigen label ‘Goldy Shit Records’ uitkomen en de samenwerkingen zullen via Gowtu Gang gaan. Dat we meer van Whitney XCIV gaan horen staat vast.
Check de mixtape hier
Delen: