101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Waarom Mario Kartel? Waarom niet!

  •  
31-08-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
Header Mario Kartel

'Blijkbaar merken ze op dat dit weer die tattashit is die er heel lang niet was'

De Kribbuh is voor Arkboys van het eerste uur een monument. Een woning in het centrum van Amersfoort waar het label Noah’s Ark begon. Spacekees en Jiggy Djé woonden hier samen maar inmiddels, na meerdere samenstellingen, woont Spacekees nu samen met zijn vriendin in het huis. Spacekees is onderdeel van de gloednieuwe vierkoppige formatie Mario Kartel en terwijl we rustig wachten in de tuin komen de andere drie leden stuk voor stuk binnen.
De eerste is Yung Felix, die net een gouden tand heeft laten zetten en duidelijk moet wennen. Continu gaat zijn tong over zijn tanden terwijl hij uitlegt hoe het allemaal in z’n werk ging. ‘Ze drukken hem helemaal je tandvlees in zodat je de onderliggende tand niet meer ziet zitten.’ De tweede is Tellem die als een wervelwind de tuin binnenkomt en gehyped raakt bij het zien van Felix’ nieuwe tand. De laatste die de tuin betreedt is Big2. Hij was wat later meldde hij eerder via de telefoon. Hij wilde een ander shirt aantrekken vanwege de hitte en was terug gelopen naar de auto om hem te pakken. ‘Dat snap ik. Ik heb zelf ook een summier hemdje aangetrokken,’ reageerde Spacekees.
Mario Kartel is compleet. Big2, Spacekees, Tellem en Yung Felix brengen onder deze naam een album uit aanstaande vrijdag. Alle individuele leden lopen inmiddels al een paar jaar mee, maar de aankondiging van een gezamenlijk project kwam uit het niks. ‘Mario Kartel is een bont gezelschap van superieure rappers en producers. Heel breed georiënteerde personen,’ legt Spacekees uit over de groep. ‘Nailed it!’ bevestigt Big2 jolig. Dit bonte gezelschap kwam toevallig bij elkaar om dit project te maken. De eerste stap werd gezet tijdens het YouTube-programma Pokoe Maken Terwijl Kees Allemaal Dingen Tegen Je Zegt, waar ook al intensief Mario Kart gespeeld werd.  ‘In één van deze afleveringen was Twan (Big2) al een keer in Amersfoort geweest om een track te maken met Felix. Ik ging na dit item een keer met Tarik (Tellem) naar hem toe en zo zijn er een aantal dingen ontstaan. We gingen vaker chillen en besloten dat het wel leuk zou zijn als we een projectje zouden doen naast het chillen,’ aldus Spacekees.
Mario Kartel klinkt als een drugsbende uit Midden-Amerika, maar de naam is gebaseerd op de game Mario Kart. ‘Die nieuwe WiiU-versie,’ geeft Big2 aan. ‘We deden teringveel Mario Kart in die tijd en Jiggy had de naam Mario Kartel voor de groepschat bedacht. Toen we actief bezig waren met de muziek, hebben we het hele project Mario Kartel genoemd.’ Voor Spacekees is het niet nieuw om een plaat te baseren op een videogame. Hij bracht jaren geleden al het project Ocarina uit waarin hij Link was die zich bewoog door een wereld van Zelda-samples. Al doet de naam van het album vermoeden dat deze plaat veel met het spel Mario Kart te maken heeft, zal het in de muziek niet terug te horen zijn. ‘We hebben het niet specifiek veel over Mario Karten,’ zegt Spacekees. ‘We speelden Mario Kart en gingen als een potje klaar was muziek maken,’ vult Tellem aan. ‘Als je dat een paar weken achter elkaar doet, dan staan er ineens twintig tracks. Dat is gewoon een album.’ ‘Dat krijg je als je vier muzikanten bij elkaar in een kamer zet,’ vervolgt Yung Felix. ‘Wat is het leukste wat wij vinden om te doen? Muziek maken. Dat komt dus vanzelf. Op een gegeven moment gaat die laptop open, komen er melodieën, een paar raps en dan staat er ineens een track.’
Gamen en muziek maken. Dat klinkt als iets wat de laatste tijd een trend is in de Nederlandse hiphopscene. Op social media zie je ze wekelijks voorbij komen en elke rapper in Nederland is wel eens langs geweest bij een schrijverskamp. Toch is het Mario Kartel-project anders volgens de heren. ‘Het is geen schrijverskamp, want bij een schrijverskamp is het de bedoeling om iets af te hebben aan het eind,’ legt Tellem uit. ‘Dat was hier niet het geval. We maakten het gewoon en toen we zoveel liedjes hadden, dachten we: ‘oh, dan kunnen we het ook gewoon droppen.’ Dat is het verschil.’
Yung Felix en Tellem zijn een stuk jonger dan Big2 en Spacekees. Dit zorgde voor een interessante dynamiek tijdens het maken van dit project. ‘Twan maakt hele andere soort muziek dan Felix,‘ zegt Tellem. ‘Twan maakt popshit vooral en Felix en ik gaan gewoon wanneer het kan. Twan heeft me vooral geleerd om meer structuur aan te brengen en het meer luisterbaar te maken.’ ‘Ik denk dat het voor Kees en mij hetzelfde is,’ haakt Big 2 in. ‘Wij hebben misschien meer ervaring, maar wij kunnen intappen op de energie van hun.’ ‘Ik heb dat sowieso met mensen die ouder zijn,’ vervolgt Felix. ‘Die hebben bepaalde situaties meegemaakt en weten daar onderhand beter mee te dealen.’ ‘Ze zijn wijs,’ sluit Tellem af.
Inmiddels zijn de eerste singles al uitgebracht van het album en in de comments op YouTube is er vooral kritiek op de huidskleur van de rappers. Damn, whiteboys hebben weer wat om naar te luisteren… en wanneer Nederlanders gaan trappen zijn voorbeelden van de comments onder hun video’s. ‘Als ze denken dat ik tatta ben, beter! Lekkere witmangomgeving, top!’ grapt Tellem. ‘Blijkbaar merken ze op dat dit weer die tattashit is die er heel lang niet was.’ ‘In eerste instantie mag het natuurlijk niks uitmaken, maar als mensen dat als iets specifieks zien. Whatever man, dan pakken wij dat segment wel,’ legt Spacekees verder uit. Toch was dit in de tijd dat Twan en Kees begonnen anders. ‘Vroeger werd het niet benoemd,’ zegt Twan. ‘Je hebt nu een heleboel nieuwe stromingen erbij. In principe doen wij niet iets anders dan wat we altijd hebben gedaan. Als dat dan blijkbaar blank is, fine. Ik had het er met Jiggy over, want die was het ook opgevallen. Hij zei: ‘Ik las dat en ik vond het eigenlijk wel positief. Er wonen best wel veel blanken in Nederland.’ De rest van de jongens schieten in de lach.
De groep Mario Kartel stond tijdens het tijdslot van Noah’s Ark op Appelsap. Spacekees zit bij de Ark, Tellem’s naam was vroeger Arkboy Tellem en Yung Felix werkte al veel samen met artiesten van Noah’s Ark. Big2 is getekend bij Top-Notch, maar het album zal onder andere door Noah’s Ark uitgebracht worden. De andere partij die de plaat uitbrengt is Twan’s eigen label. ‘We hebben het niet echt naar buiten gebracht, maar het album Mario Kartel is ook de eerste release van mijn label Dream Team. Ik doe het 50/50 met Jiggy.’ Deze plaat zal een opstapje zijn voor meerdere releases van Dream Team en Tellem zal de eerste artiest zijn die uitgebracht wordt. ‘De soloplaat van Tellem komt hier achteraan. Mario Kartel is een soort van voorbode op wat je kan verwachten van zijn plaat. Veel Big2 en Yung Felix producties.’ ‘En eigen producties,’ vult Tellem trots aan.
‘Voor nu is dit het gewoon,’ zegt Yung Felix wanneer er gevraagd wordt of er een vervolg komt op Mario Kartel. ‘We hebben dit gewoon met een heleboel lol gedaan,’ legt Spacekees uit. ‘We zijn allemaal er content mee zoals het is en als de massa wil erkennen dat wij een soort van goden zijn, dan snappen we dat wel. Er zijn allemaal andere projecten gepland, dus voorlopig geen deel 2.’ Maar wat voor andere projecten? Zit er een nieuw The Opposites album aan te komen? ‘We hebben het niet in de planning. Ooit komt het wel weer, maar op dit moment, not,’ geeft Twan aan. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.