101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

#TBT - VSOP

  •  
02-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  

Het is weer een nieuwe week, dus is het weer tijd voor een nieuwe #TBT. Deze week was het de beurt aan Atta De Tolk en de mannen van VSOP om het uit te vechten. Jullie stemden massaal via YouTube en Instagram. Uiteindelijk besloten jullie dat de mannen van de legendarische groep VSOP de ‘W’ pakte. Het begint bijna een Tim Beumers week te worden, want na zijn ‘Ins & Outs’ van deze week komt nu ook de sessie van VSOP online.

Voor mensen die zich nog afvragen waarom het collectief zichzelf VSOP noemde, hier het antwoord van Tim Beumers zelf: "Mobb Deep enzo hadden het altijd over VSOP en Cognac zuipen. Als we onszelf nou zou noemen, dan denk iedereen van: oh dat heb ik wel een gehoord." Meer of minder was het dan ook niet. Het klonk herkenbaar. Mensen spraken de groep zelfs aan, omdat mensen dachten dat artiesten over hen rapte. Terwijl ze eigenlijk gewoon aan het spitten waren over de Cognac. De beslissing om zichzelf zo te noemen omdat het herkenbaar was werkte dus.

De groep leerde elkaar kennen dankzij de plek waar ze woonden. Alle leden komen uit de regio Rotterdam. De originele bezetting van de groep bestond uit de volgende artiesten;  rappers Tim, Captain Cook (CC), ODM, rapper/producer Mike, DJ MP en producer R-waves. Bij deze desbetreffende sessie waren niet alle leden aanwezig, maar was het de beurt aan Mike Tibbert, Tim Beumers en Captain Cook om te representen voor hun clique.

VSOP ontstond in 98’ en tapete hun eerste demo’s nog door op een podium te staan en eigenlijk gewoon een live opname te doen. Twee weken later, na het betalen, kregen ze dan gewoon een album opgestuurd. Tegenwoordig is dit natuurlijk niet meer te bedenken dat het op deze manier gaat. In de beginjaren, tot hun eerste echte debuut project ‘Spelenderwijs’, moest de groep creatief zijn in het maken en opnemen van hun muziek. In 2002 brengt de groep ‘Spelenderwijs’ uit en begint gelijk te werken aan de volgende projecten: ‘Huiswerk’ en de befaamde ‘Spiekremixes’.

De laatstgenoemde kwam voort uit het doen van shows. Kenmerkend van de tape is de beat keuze. Voor de Hiphop-kenners zullen de beats namelijk bekend klinken. Door liveshows te doen voor publiek die ze vaak niet kende, kwamen ze op het idee om hun nummers over bekende, vaak Amerikaanse, beats te rappen. Dit werkte zo goed dat de groep besloot hier een uiteindelijk driedelige serie van te maken. Het resultaat zijn de legendarische ‘Spiekremixes’ tapes.

Na de release van de eerste ‘Spiekremix’ komt de groep in ’04 met de opvolger van hun ‘Spelenderwijs’. Dit project krijgt de naam ‘Huiswerk’. De tape is gevuld met rauwe boombap beats, scratches, bijna jazzy-achtige en komische tracks. In de jaren die volgden bracht het collectief nog verschillende ‘Spiekremixes’ en het album ‘XO-status’ uit, waarna de groep een punt zet achter hun tijd als collectief om individueel verder te gaan met verschillende zaken.

Voor de liefhebber zullen de afgelopen jaren goede jaren zijn geweest. Zo zijn Mike Tibbert en Tim Beumers weer met grote regelmaat te horen. Op het project 'Rafting Goods' maken ze op verschillende tracks hun opwachting en ook zijn ze te zien tijdens de Rafting Goods 101Barz sessie. In de toekomst verwachten we nog meer te horen van dit nieuwe collectief, dus de liefhebber heeft nog genoeg om naar uit te kijken.

Voor nu kijken we eerst naar de legendarische sessie die zij deden bij ons. VSOP bij 101Barz was gegarandeerd iconisch. Deze sessie uit 10’ was dan ook zeker niet anders. Dankzij jullie stemmen is deze sessie nu weer op het internet te vinden! Stop met wat je doet en kijk direct naar de mannen van VSOP die je even een ouderwets, maar tijdloos, lesje spitten geven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.