101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

#TBT - R.Kay

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
278 keer bekeken
  •  
RKAY THUMB WS

Vandaag neemt 101Barz je weer terug in de tijd met een #TBT! Deze week was het kiezen tussen de zomersessie van Yung C uit 2010 en de wintersessie van R.Kay uit 2008. De keuze viel op de laatste, dus hoog tijd om eens in te zoomen op R.Kay!

De rapper is al bijzonder lang in de game en in al die jaren werkte hij met verschillende artiesten. Zo maakte hij enkele spraakmakende tracks met Kempi en ging hij ook de samenwerking aan met Murda. De tracks met Kempi, die tevens zijn platenbaas was, gaan ruim tien jaar terug. Eerst dropten zij ‘Alleen Vo Luv’, waar ook Klemma en M.Bizz op te horen zijn en later droppen de mannen ‘Mama Zei’, een absolute klassieker tot de dag van vandaag. 

De rapskills van R.Kay reiken echter verder dan alleen de Nederlandse taal. Ook de Engelse taal bleek hij behoorlijk onder de knie te hebben en dus ging hij in die taal een samenwerking aan met Murda, die destijds in Eindhoven woonde en ook bekend stond om zijn Engelstalige muziek. Samen vormden zij de Militant Union, waaronder ze shows gaven en in 2006 bijna de Grote Prijs wonnen. Uiteindelijk zagen ze toch meer heil in het verder opstarten van hun solocarrières.

Met zijn EP ‘100% Damage’ voegt R.Kay daad bij word. De plaat kwam echter ver voordat Spotify bestond uit en dus verscheen hij pas in 2019 op dat platform. De eerdergenoemde ‘Mama Zei’ staat hierop, maar ook tracks als ‘Doe ‘T Voor Je Boy’ en ‘Kid Van de Laan’. De EP is divers, zowel qua inhoud als qua sound. Het bestaat uit levenslessen, brag & boast, maar ook uit teksten die gericht zijn aan de dames.

Vandaag de dag maakt R.Kay nog steeds muziek, al is zijn stijl daarin wel behoorlijk veranderd. De rap is nog niet verdwenen, maar hij combineert het met exotische hooks. Zijn laatste track ‘What’s New’ stamt uit augustus van dit jaar.

Vandaag springen we terug in de tijd. Zijn studiosessie uit 2010 staat nu online! Ga het checken op het 101Barz Youtube-kanaal!

Delen: