101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

#TBT: R.Kay

  •  
04-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
Vandaag is het weer tijd om terug in de tijd te springen met een throwback studiosessie. De hele week kreeg je de kans om te stemmen op jouw favoriet voor deze week, waarbij de keuze ging tussen Eddo & Ritz, Atta de Tolk en R.Kay. De keuze viel op de laatste en dus is het tijd om in te zoomen op wat R.Kay deed en doet.
De rapper is al bijzonder lang in de game en in al die jaren werkte hij al met veel mensen samen. Zo maakte hij enkele spraakmakende tracks met Kempi en ging hij ook de samenwerking aan met Murda. De tracks met Kempi gaan ruim tien jaar terug. Eerst dropten zij ‘Alleen Vo Luv’, samen met Klemma en M.Bizz. Het is een mix tussen harde rap en een écht verhaal. Later droppen Kempi en R.Kay samen ‘Mama Zei’, eveneens meer dan alleen rap.
De rapskills van R.Kay reiken echter verder dan alleen de Nederlandse taal. Ook de Engelse taal bleek hij behoorlijk onder de knie te hebben en dus ging hij in die taal een samenwerking aan met Murda. Samen vormden zij de Militant Union, waaronder ze shows gaven en in 2006 bijna de Grote Prijs wonnen. Uiteindelijk zagen ze toch meer heil in het verder opstarten van hun solocarrières.
Met zijn EP ‘100% Damage’ voegt R.Kay daad bij word. De plaat kwam echter ver voordat Spotify bestond uit en dus verscheen hij pas in 2019 op dat platform. De eerder genoemde ‘Mama Zei’ komt erop terug, maar ook tracks als ‘Doe ‘T Voor Je Boy’ en ‘Kid Van de Laan’. De EP is divers, zowel qua inhoud als qua sound. Het bestaat uit levenslessen, maar ook uit teksten die gericht zijn aan de dames.
Ook vandaag de dag maakt R.Kay nog muziek, al is zijn stijl daarin wel behoorlijk veranderd. De rap is nog niet verdwenen, maar hij combineert het met exotische hooks. Ook de featurings zijn anders dan vroeger. Zijn laatste track is ‘Caliente’, waarop hij samenwerkt met Valentino Ignoto en Icejustflexin’. Maar genoeg over dat, vandaag springen we terug in de tijd. Zijn studiosessie uit het verleden staat weer online!
Je kan niet meer stemmen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.