101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

ARTIKEL: #TBT - Excellent

  •  
15-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
De donderdag is aangebroken en dat betekent dat we weer in de archieven zijn gedoken om een gouwe ouwe sessie op je beeldscherm te brengen. Deze week is Excellent aan de beurt en dit is niet de eerste keer. De freestyle koning is eerder dit jaar al verkozen tot #TBT met studiosessie 122 (ZwarejongenZ week) uit 2011 en dit is overigens niet de eerste keer dat de Rotterdammer op je beeldscherm verscheen. Roy heeft namelijk jaren een record gehad van artiest met de meeste 101Barz sessies, maar kortgeleden is MocroManiac hem voorbijgegaan. Vandaag is hij terug, ga het checken! 
 
Met zo’n tien stuks is E.X. één van de grondleggers van 101Barz en dit zegt natuurlijk ook wel iets over zijn status als rapper en freestyler. Voor het begin van deze eeuw was Excellini al bezig met het maken van pokoes en verdient er al jaren zijn brood mee. De Rotterdammer was al bezig toen rappers van nu nog in hun broek poepten en van stoppen hoeft hij ook niks te weten. Kortgeleden was E.X. nog bij FunX waar hij de toepasselijke track ‘Comeback 2020’ dropt.
Excellent is op bepaalde gebieden wel een beetje te vergelijken met ons. Net als 101Barz is de artiest al bezig sinds jaar en dag. Verder geeft hij jonge opkomende artiesten een platform. De oprichter van PunchOutBattles heeft artiesten als Lijpe en Kaascouse langs zien komen in hun prille carrière en heeft gezorgd voor de kickstart en successen van vele anderen.
E.X. is nog steeds actief in de game en heeft eigenlijk nooit pauze genomen. Voor de oprichting van 101Barz staat Excellent al bekend als battle MC en komt in 2003 voor in het eerste seizoen van SPITT. In hetzelfde jaar brengt de artiest het project ‘EX-Filez’ uit. Als je van rauwe Hip Hop houdt is dit precies voor jou want E.X. komt altijd met punchlines en bars. In 2006 brengt Excellini een opvolger uit genaamd ‘EX-Calibur’. Opnieuw is het raak want er staat weer genoeg old school Hiphop op. Met headbop flows staat de rapper ook bekend om zijn rol binnen de Tuigcommisie. In 2007 komt E.X. voor de eerste keer langs bij Rotjoch in de studio voor studiosessie 8. Ga maar punchlines tellen.
Hierna is het raak want Excellent wordt vaker uitgenodigd. Met Zwarejongenz komt hij meerdere keren langs en de sessie van 2011 groeit uit tot #TBT van 2020. Naast deze reeks is Excellent ook te zien in de megasessie van 2008 en 2012. De freestyle koning is dus op meerdere vlakken de baas, Excellent heeft misschien wel de meeste reeksen van 101Barz. Tussen deze twee sessies in, besluit de rapper PunchOutBattles op te richten wat in 2010 uitgroeit tot Nederlands fenomeen. Ook nu timmert Excellent nog steeds aan de weg. In 2016 is hij zelfs nog te gast bij Rotjoch in de studio. Een freestyle kan natuurlijk niet uitblijven, Rotjoch test hem en legt woorden voor.
Zoals gezegd is Excellent nog steeds bezig. Hij kondigt een comeback aan bij FunX en brengt een verzamelalbum van de laatste 20 jaar uit. Wat er aan gaat komen is nog een geheim, maar eerst zie je hem bij 101Barz. Heb je Excellent's Throwback Thursday al gecheckt? Vergeet dan niet te stemmen op de #TBT van volgende week. Er kan gestemd worden op: Killa P, D-Double E & DJ Gomes en BangBang. Doe het nu via de poll hieronder!

Geschreven door Abe Jansen op de Haar
Je kan niet meer stemmen.
Delen: