101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

SlodderVosGang. Ongedwongen met kwaliteit als hoofddoel

  •  
31-03-2016
  •  
leestijd 11 minuten
  •  
1525 keer bekeken
  •  
SVG

‘Als we dit doen als SlodderVosGang dan denk ik dat dit de juiste formatie is.’

Adje, Cho, Jowy Rosé en Blake zijn samen SlodderVosGang. Na het opnemen van hun 101Barz sessie zit State Magazine samen met de heren in de bar van BNN. Er wordt een biertje gedronken en over de aankomende EP gesproken. De individuele leden bespreken hun relatie met Adje en wat er nog aan zit te komen in de nabije toekomst.
'Nu, zoals je het voor je ziet, is het een groep. Het is niet begonnen als een rapgroep per se.'
“Nu, zoals je het voor je ziet, is het een groep. Het is niet begonnen als een rapgroep per se.” Zo begint Adje over het verhaal achter SlodderVosGang. De groep rappers die zich in de afgelopen jaren rond Adje geschaard hebben. Het is ook niet zo verwonderlijk dat het ontstaan van deze groep begon bij Adje’s persoonlijke situatie. “Het is begonnen bij mij. Ik had niks. Street Knowledge was leeg. Hef was naar Noah’s Ark gegaan en toen stond ik er alleen voor, samen met Ivan. Financieel ging het op dat moment ook niet echt super goed. We hadden wel alle apparatuur die we nodig hadden, want dat hadden we van tevoren gekocht. Ik had bijvoorbeeld een Canon gekocht toen die net uit was, maar ik wist er niet mee te werken. Op een gegeven moment heb ik die camera aan een goede mattie gegeven en hij begon te filmen. In die fase is de SlodderVosGang spirit ontstaan.” Een sloddervos is in de volksmond een persoon die slordig is. Iemand die zijn zaken niet op orde heeft en voor Adje is dat ook een tijd zo geweest. “Ik had dagelijks een tientje om te spenden. Dat tientje ging op aan zeven euro hasj en drie euro voor een King Deal. Mensen gingen daarover grapjes maken als ‘Je bent skeer!’, ‘Je bent dying’ of ‘Je speelt rapper!’ Dan grapte ik terug: ‘SlodderVosGang, bitch!’
Dat is niet de enige oorsprong van de naam van Adje’s crew. “Het is oorspronkelijk ook afkomstig van de eerste mixtape die ik met Jayh maakte, Slordig . Wij gebruikten slordig als synoniem voor vet. Van slordig is het SlodderVosGang geworden.”
De drie protegés van Adje hebben zich op verschillende manieren zich bij Adje in de kijker gewerkt. Bijna alle eerste ontmoetingen vonden per toeval plaats en zo is het uiteindelijk SlodderVosGang geworden hoe we het nu kennen. Cho was de eerste rapper die zich bij de ‘gang’ voegde en kan zich nog makkelijk voor de geest halen hoe dat gekomen is. “Ik werd ooit uitgenodigd Getmixed FM. Dat is een radiostation in de Bijlmer en daar had een DJ die ik kende een programma genaamd Eigen Bodem. Hij had me uitgenodigd voor een radioshow voor een interview en een freestyle. Ik heb op Broodje Bapao van The Opposites gerapt. Op basis van die freestyle ben ik gebeld door Reverse. Hij had al eerder wat dingen van me gehoord maar die Broodje Bapao freestyle was het ding dat Adje en Reverse overtuigd had om te zeggen: ‘Deze jongen moeten we erbij halen.’ Toen heb ik Reverse ontmoet in de stad. Dit was in de tijd dat Hef en Crooks net weggingen en er een gat viel bij Street Knowledge. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik moest verwachten. Ik heb altijd muziek gemaakt op m’n kamer, maar wat is de stap naar een label?” Aan het eind van deze meeting is Cho meegereden met Reverse naar IJburg en daar ontmoette hij Adje voor het eerst. “Het was een soort raar awkward gesprek. Hij kijkt zo serieus en zijn stem is zwaar. Hij kwam met moeilijke vragen als: ‘Wat doe je na school?’ dat soort shit. Ik dacht: ‘Nah… praat over pokoe’s, man!’” Cho’s verhaal wordt onderbroken door het gelach van de anderen. Kort daarna hervat hij zijn verhaal. “Adje was op een gegeven moment naar beneden gegaan en ik zat met Reverse nog wat beats te checken en te rappen. Toen Adje weer naar boven kwam vroeg hij wat ik wilde bereiken met mijn muziek. Dat was de eerste keer dat ik er echt over heb nagedacht en misschien wel een beetje inzag dat het wat kon worden. Vanuit daar is het verder gaan rollen.”
Jowy Rosé was de tweede artiest die zich schaarde onder de vleugel van Adje’s SlodderVosGang. De rapper uit Amsterdam Zuid-Oost liep nietsvermoedend door Kraaiennest toen hij werd aangesproken. “Cho had daar een videoshoot en ik ging gewoon boodschappen doen ofzo. Toen kwam er een nigga acteurs werven en shit, van ‘Cho videoshoot, dit dat, willen jullie niet?’ Ik was met een mattie van me en ik dacht ‘Oké, ik ga wel even kijken.’ Toen zag ik dat 4shobangers er ook was en ik fuckte al – no homo – een tijdje met hem. Hij was daar en toen had Ivan mijn nummer genomen. Zo is het contact gewoon ontstaan. We hebben elkaar veel gesproken over wat we van elkaar verwachten en toen ben ik ook gewoon gaan joinen. If you can’t fight it, join it.” Cho haakt in en legt het verder uit. “Hij zei: ‘Ik ben Jowy Rosé. Checken jullie mijn pokoe’s ook?’ Ik dacht: ‘Wie the fuck is deze kil? Komt mijn clipshoot verpesten met zijn reclame.” De heren lachen met elkaar.
Ondertussen heeft Adje alles wat nodig is om een jointje te draaien. Terwijl hij zijn hasj verkruimelt, vertelt Blake het verhaal hoe hij bij SlodderVosGang kwam. Blake is de minst bekende van de groep, maar lijkt nu al bij de groep te passen. Maar hoe kwam hij in aanraking met Adje? “Dat was bij een talentenshow, maar ik deed zelf niet mee aan die shit. Ik ben niet van die dingen maar een mattie van me deed mee aan die shit. Hij had trouwens ook gewonnen die dag. Adje was jurylid en ik zat gewoon in de zaal te checken hoe het ging. Op een gegeven moment kwam Adje naast mij zitten en ik ben geen shy motherfucker ofzo. We raakten aan de praat en op een gegeven moment zei ik dat ik ook rapte. Adje zei me: ‘Laat me wat horen.’ Ik liet wat horen en Adje vond het dope. Hij vroeg me of ik shit wilde mailen, maar ik heb nooit gemaild.” Adje hoort het verhaal aan en lacht om de nonchalance waar Blake zijn verhaal mee vertelt. Blake vervolgt zijn verhaal. “Het was gewoon puur toeval. Carlito, die mattie van me die de talentenshow won, kwam Adje nog een keer tegen in de stad en toen vroeg Adje naar mij. Later ben ik uitgenodigd voor een gesprek in Damsko en dat was een beetje hetzelfde als wat Cho net zei. Er is me niet heel veel bij gebleven wat ik rook veel, maar één ding is me wel bijgebleven. Hij zei: ‘Er zijn sommige mensen die zo hard zijn dat je ze niet bij een ander team wilt zien.’ Dus ik denk dat ik daarom nu bij SlodderVosGang zit”
Adje is naast de groepsleider ook een mentor voor de overige leden. Als de vraag gesteld wordt of de jongens Adje ook daadwerkelijk zien als mentor zeggen de jongens “Jazeker” in koor. Jowy neemt het vanaf daar over. “Adje motiveert mij vooral. Elke keer als ik mee ga naar een show dan leer ik shit van die nigga. Al weet hij dat zelf niet.” Cho neemt het vanaf daar over. “Motiveren, corrigeren. Adje verbeterd gewoon een beetje waar het kan. Hij geeft ons wel alle vrijheid om te doen wat we willen doen. Hij heeft nooit tegen mij gezegd: ‘Je moet zo’n pokoe maken want ik denk dat je stem tof is daarop.’ Ik doe gewoon wat ik tof vind en hij heeft daar zijn mening over. Dat is in principe hoe het altijd gaat.”
'Ik wil ook niet iemand zijn die iets betekent voor pop. Ik wil iets betekenen voor hiphop.'
Maar waar is Idje eigenlijk? In een interview met 3FM wordt hij ook genoemd als lid van SlodderVosGang, maar in de trailers van de aankomende EP is hij nergens te bekennen. Adje legt het uit. “In het hart is hij wel SlodderVosGang, maar in Idje’s geval moet je het zo zien. Toen ik met Cho begon hadden we een plan. Dat plan is naar mijn mening best goed uitgevoerd. Er zijn hier en daar wat foutjes gemaakt en hebben we bepaalde dingen over het hoofd gezien, maar Cho is een succes. Bij Jowy Rosé was er ook een plan. Daar zijn we nog steeds mee bezig en dat is een redelijk succes. Alleen is het nog niet per se het grootste succes wat we willen. Je ziet zijn naam vaker oppoppen en hij staat op best wel grote tracks. Ik weet zeker dat zijn invloed ook een van de redenen is waarom deze tracks wat groter zijn. Met Idje... Idje was gewoon letterlijk een zoontje. Een broertje. Dat had niks te maken met muziek eigenlijk. Hij was er gewoon elke dag. Op een gegeven moment heeft hij zichzelf heel erg kunnen ontwikkelen en moest ik een keuze gaan maken. Ik stelde mezelf de vraag: ‘Welke kant ga ik op en wie ga ik wat beloven? In Idje’s geval had Reverse hem ook al wat beloofd. Toen dacht ik: ‘Laat Re met hem moven en dan focus ik me op Cho, Jowy en Blake. Ik weet met hen precies wat ik moet doen en in Idje’s geval is dat anders. Idje is een hele goede rapper, maar ik denk dat hij ook een pop-artiest kan worden and I don’t know shit about pop. Ik wil ook niet iemand zijn die iets betekent voor pop. Ik wil iets betekenen voor hiphop. Als we dit doen als SlodderVosGang dan denk ik dat dit de juiste formatie is.”
De rappers van SlodderVosGang waren nauwelijks te zien op elkaars platen. Op Jowy’s Rosévelli mixtape staat een feature van Adje, maar op Adje’s plaat en Cho’s mixtape zijn geen samenwerkingen met elkaar te vinden. De nieuwe EP zijn alleen maar samenwerkingen van de Sloddervossen. Adje legt de laatste hand aan zijn joint en vertelt over de werkwijze achter de EP. “Ik heb gewoon met de jongens gemaakt wat ik voelde en wat zij voelden. Niks is geplant. Ik weet nog dat ik Zeg Me had gemaakt. Vlak nadat ik van Aisha’s releaseparty kwam. Daar kwam ik iedereen tegen en ik denk dat de zin ‘die bitches doen ineens blij’ gebaseerd is op wat ik meemaakte op dat feest. Dat gaat niet per se om de bitches die blij deden, maar iedereeen was overfanatiek blij tegen me. Eitherway, ik zat met Jerry John in de studio en hij zei tegen mij: ‘Ik heb een beat gemaakt en ik wil dat je zingt op het refrein.’ Cho zou eigenlijk meekomen op die dag maar had besloten om toch naar huis te gaan. Ik stuurde een voice-memo met ‘Dit is het refrein. Wat denk je?’ Ik vond het niks.” Cho reageert verontwaardigd en Adje gaat verder. “Je weet toch. Als je iets net hebt gedaan. Dat het te makkelijk gaat.” Cho is het daar niet mee eens en zegt: “Ik hoorde eindelijk die Adje en Cho pokoe waar iedereen op wacht.”
De werkwijze van de EP is ‘losjes te noemen. Adje neemt de woorden ‘gewoon gemaakt’ in de mond. Cho haakt daarop in. “Dat betekent niet dat we on some niks heeft concept shit zijn. Adje heeft me wel eens een beat gestuurd en die voel ik dan. Ik pak het, stuur het en hij reageert dan met: ‘Ja, dit moest je pakken. Ik doe misschien een verse en misschien doet Jowy of Blake ook een.’ Het zijn meestal tracks waar iemand al een verse ofzo op heeft liggen.” Adje heeft inmiddels zijn jointje klaar en neemt de draad van Cho over. “In sommige situaties had ik ook... neem bijvoorbeeld de track Flex. Dat is een beat die ik al lang geleden had gekregen. Ik wist dat die beat zou werken, maar omdat ik hem al zo lang in mijn auto had, kon ik er niks meer op verzinnen. Toen dacht ik, weet je wat, Cho hier is de beat. Dit is de gedachtegang. Doe jij het en stuur het terug. Hij stuurt het terug en... bam. Hij doet precies wat ik verwacht. Jowy is in de studio en doet een verse. Ik doe mijn verse en de track is af. Tracks worden gefrisbee’d langs iedereen.”
'Waar je op staat, sta je op. Klaar. Zo ging het ook met 2pac en The Outlawz.'
De reeks aan producers op de plaat zijn gevarieerd. Zo zijn er namen als Jerry John (Spazmatic), Hayzee, Drummakid en Reverse. Ook is er een relatief onbekende producer die twee beats voor de EP heeft verschaft. Ezra. Een producer uit Groningen. “Hij heeft me echt verrast, man.” Zegt Cho. Adje vervolgt: “Hij heeft twee hele harde beats erop en die tracks zijn ook verschrikkelijk hard. Doodgaan en...” Adje neuriet de melodie van de andere track die Ezra geproduceerd heeft. “In totaal gaan we voor zeven tracks. Het is echt een EP’tje omdat we het binnen twee of drie weken alles hebben gemaakt.”
Blake is het laatste lid van de groep en door de komende EP wordt hij aan daglicht gesteld door Adje. “ik zit al een tijdje met Blake in mijn maag. Ik wist niet precies hoe ik hem moest introduceren. Deze EP leek me de beste manier. Ik wil als front iets uitbrengen, met zijn allen. Ik denk dat het op die manier ook de meeste kracht toont. Vooral als wij met zijn drieën ook over Blake zeggen dat hij tof is. Dat doen we door middel van hem op de EP te zetten en gewoon een harde plaat te maken. Zonder na te denken over regels; hoelang moet een track zijn? moet iedereen op elke track staan? Nee. Waar je op staat, sta je op. Klaar. Zo ging het ook met 2pac en The Outlawz. Je staat op de track of je staat er niet op. Als je er niet bij bent, dan ben je er niet bij.”
De EP moet ook voor de komende tijd een nieuw hoofdstuk openen voor de groep. Adje en zijn collectief willen er alles aan doen om een naam te maken. “Zodat er toffe muziek is. Zodat de clubs weer wat nieuwe platen hebben om te draaien, want ze draaien nu alleen Hele Meneer en Workshop. Er moet wat meer komen. Trouwens... shout out naar Dat Doen We Niet Meer van Turk. Ik vind gewoon dat wij alle vier gewoon harde rappers zijn en dat het niet ligt aan het feit dat we er zo goed uitzien of dat we hele toffe liedjes voor meisjes maken. Dat moet niet de reden zijn dat we optredens hebben. maar puur omdat we hard kunnen rappen en het bij onszelf houden. Ik denk dat dat één van de belangrijkste dingen is op deze EP.”


Na deze EP houdt het natuurlijk niet op voor de jongens. Wat hebben de Sloddervossen verder nog in pacht voor ons? Jowy geeft als eerste aan waar hij mee bezig is. “Ik heb de afgelopen maanden gewerkt aan een verzameling van tracks. Het is mijn doel om een EP Te bouwen, maar ik probeer nog steeds die target te halen. Ik ben gewoon hard aan het werk.” Cho zit na Knock Knock ook niet stil en vervolgt het gesprek. “Knock Knock gaat een serie worden. Bij KK2 verbaasde het mij hoe het ontvangen werd dus KK3 moet komen. Ik wil ook graag een EP uitbrengen dit jaar. Daarnaast heb ik ook New Vintage College, mijn eigen movement. Ik zag bij Adje hoe hij met SlodderVosGang bezig was en ik wilde ook zoiets hebben met mijn nigga’s. Bij New Vintage College heb ik de eerste artiest onder mijn vleugel, James Watts. Hij is een zingende boy en ik ben gewoon benieuwd of ik wat van een zanger kan maken. Let’s try it. Los van muziek hou ik me heel veel bezig met kleding en fashion. Ik wil graag een soort van kledinglijn uitbrengen waarbij ik mijn eigen kleding design. Op m’n Kanye.” Blake is ook druk bezig met zijn solo-project waar hij rustig aan werkt. “Ik ben bezig met mijn eerste mixtape. Mag ik de titel al zeggen?” Adje knikt instemmend. “Het heet IkkeBenWittaThan!”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.