101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Rust in vrede, Feis

  •  
02-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
469 keer bekeken
  •  
R.I.P. Feis

Een gemis voor de Nederlandse rapscene

Normaal gesproken verschijnt een artikel op de website van 101Barz wanneer er een nieuwe studiosessie of een ander item dropt, maar vandaag is alles anders. Na de chaos van oud en nieuw bereikte ook ons het vreselijke nieuws van het overlijden van Feis. Feis was meer dan zomaar een rapper. Hij was een grondlegger van de vandaag te horen hiphop in Nederland en een voorbeeld voor velen. Op die manier zal hij in hiphop-Nederland ten allen tijde herinnerd worden en daarom kijken we vandaag terug op wat hij deed bij 101Barz.
Twee keer Winne & Feis
Om te beginnen kunnen we niet om de samenwerking tussen Winne en Feis heen die plaatsvonden in de studio van 101Barz. Al in 2007 verscheen de eerste studiosessie van de twee en die werd in 2013 nog eens remastered. “Ik droomde effe dat ik droomde effe”, spitte de Rotterdammer iconische, onvergetelijke Barz.
Tijdens de zomersessiereeks van 2018 keerde het zo veel gevraagde duo terug bij 101Barz. Het was waar de mensen op wachtten en dus verscheen het. Klassiekers ontstaan meestal over langere tijd en hun eerste sessie is vandaag de dag makkelijk onder dat woord te scharen, maar ook deze tweede samenwerking zal die kant op gaan. “Hard van buiten, al die mannen van je porselein”, waren slechts een paar van Feis zijn woorden die dag.
Solo
Een naam in de game als Feis moet uiteraard ook solo in de studio van 101Barz te horen zijn geweest. Vijf jaar na zijn aanwezigheid met Winne was het dan zover. In de zomer van 2012 kwam de rapper de studio solo onveilig maken. “Ik zeg ze dat ik op m’n best ben, de crème de la crème ben”, sprak Feis destijds veelzeggende woorden over zijn kunnen.
Broederliefde
Waar Feis bekend stond om zijn harde, rauwe raps, was hij in samenwerking met Broederliefde ook heel anders te horen. In het jaar van zijn solosessie, 2012, kwam hij namelijk ook met hen naar de studio en toen opende hij met een bijna on-Feis-achtige vibe. De lines waren minder beladen dan we gewend waren van de Rotterdammer, maar Feis was van alle markten thuis.
Megasessie 2016
In 2016 werd het tienjarig bestaan van 101Barz gevierd met een Megasessie waarin veel van de op dat moment grootste artiesten te horen waren. Uiteraard was ook Feis daar een onderdeel van en op die manier zorgde hij samen met Hef voor het aandeel van de oudere garde. Ook liet de rapper het volledig wederzijdse respect tussen hem en 101Barz blijken met de volgende woorden: “Ze vroegen me net van yo: wat zou de rapscene zijn zonder 101Barz? Ik had daar geen antwoord op, want ik kan me de Nederlandse rapscene niet voorstellen zonder 101Barz.”
Cypher
Voor wie denkt dat we met de sessies al Feis zijn momenten bij en met 101Barz gehad hebben, komt bedrogen uit. In 2012 bleek de rapper namelijk zeer actief en zo verscheen hij samen met Scarface, Adje en Kleine Viezerik ook nog op ‘The Cypher – 3’.  Als de captain van de groep opende hij met een buitengewoon rauwe flow waarmee hij veel indruk maakte. “Het is altijd lachen met Feis, totdat hij op z’n pikkie is getrapt”, klonk het die dag. De liefhebber van échte hiphop echter, zal altijd blijven lachen bij het horen van Feis zijn verse.
Videoclip
Tot slot werd er in samenwerking met team-101Barz ook nog een videoclip geschoten als soundtrack van de film 'WOLF'. Feis was samen te horen met rappers MocroManiac, Sjaak en Appa en die combinatie verraadt al genoeg: een onvervalste straatpokoe. We zouden in herhaling vallen door te zeggen dat Feis met rauwe rap kwam. Een contaminatie ontstaat bij het gebruiken van de naam Feis en een begrip in de trant van pure rap. Want échte hiphop, dat is waar Feis voor stond en voor altijd zal blijven staan.
Rust in vrede, legend. We zullen jou en wat je hebt gedaan voor de Nederlandse hiphop nooit vergeten.

Meer over:

feis, #magazine
Delen: