101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Ome Omar over fictief hosselen, kunstenaar zijn en DJ-cursussen met Willie Wartaal

  •  
25-10-2016
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
omar

'Ik ben van plan om de 'hyperrealness' terug te brengen'

Omar heeft zijn havo nooit afgerond, twee maanden op de Rietveld Academie gezeten, maar besloot uiteindelijk een opleiding te volgen tot leraar Nederlands. Inmiddels is Ome Omar een bekend figuur in de Nederlandse rapgame en naast negen mixtapes en twee EP’s is hij de laatste jaren nog verbazingwekkend productief geweest in andere kunstdisciplines. Zo was hij onder andere columnist bij de radioshow Wat Anders , schreef hij mee aan theaterstukken, doet hij aan stand-up comedy en na dit interview ging hij direct verder schrijven aan zijn debuutboek. Naast dit alles heeft hij ook nog een fulltimebaan als leraar Nederlands van een tweede klas op de middelbare school. Afgelopen vrijdag zag Omar’s solodebuut het licht in de vorm van de Nonkel EP, dus het werd hoog tijd om hem op te zoeken in Amsterdam-Noord. (Spoiler alert: Omar komt uit een gezin van 10 kinderen, waardoor hij een kleine dertig neefjes en nichtjes heeft, vandaar Ome Omar).
Wat sommigen misschien nog wel bijstaat is dat Omar in 2012 onder de vlag van Top Notch een boek én een album zou uitbrengen. Waarom zijn beiden uiteindelijk nooit meer verschenen? “Dat album was wel af destijds, maar dat boek niet. Toen hebben we de fout gemaakt dat we dachten dat het boek wel op tijd zou verschijnen. Dat is niet gebeurd, dus toen hebben we dat album ook niet uitgebracht. Dat album is wel gemaakt om bij dat boek te passen. Het kon niet echt los daarvan beluisterd worden. Het is nu bijna 2017 en ik ben letterlijk nu in mijn kamer bezig met dat boek. Ik had onderschat hoeveel werk het was om een boek te schrijven. Ik had het wel kunnen uitbrengen in 2012, maar dan had ik gewoon een wack boek uitgebracht. Ik heb nu dus een EP uitgebracht die thematisch ook heel erg past bij dat boek, maar dat zal je later wel merken als je dat boek leest. Er komt ook een album begin volgend jaar”.

'Ik hoop dat mannen het horen en dan denken: ‘Ja, ik zit ook vast in een life’

Velen kunnen Omar kennen van de reeks mixtapes die hij uitbracht met Abeltje, frontman van de band TDTMCM. Absurdistische covers sieren de mixtapes en Amsterdam Noord is een terugkerend thema in de muziek. Als je de reacties leest op internet begrijp je meteen dat deze muziek niet voor iedereen is weggelegd. “Ik snap het ook wel. Muziek maken en artiest zijn of muziek aan de man brengen en promoten, zijn twee verschillende banen. Zowel Abel als ik zijn gewoon hele excentrieke, geniale artiesten, maar je moet ons niet een soort commerciële ‘economie-baan’ gaan geven, want dat gaat hem gewoon niet worden. Ons beoogde publiek is een beetje hetzelfde als wij, die mensen vallen niet voor zo’n soort slicke cover. Dus het is wat dat betreft gewoon heel punkachtig, we hebben gewoon onze hele eigen dimensie gecreëerd”, vertelt Omar.
Omars nieuwe EP Nonkel gaat voornamelijk over hosselen. Het is veel minder cryptisch dan de mixtapes met Abeltje. Het lijkt wel alsof hij een stijlswitch heeft gemaakt. “Het is inderdaad heel letterlijk. Ik ben van plan om de 'hyperrealness’ terug te brengen. Je moet je beseffen dat die hele EP fictief is. Tegelijkertijd is er geen woord van gelogen en dat is fucking raar, maar wel superreal. Ik ben met geen enkele guy die Chico heet thuis cocaïne aan het vermengen met een mix. Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik weet niet hoe je dat doet. Ik ben wel vaak genoeg in huizen geweest waar mensen zijn die Chico zouden kunnen heten die dat aan het doen waren en ik kan je wel vertellen hoe je het ongeveer zou moeten doen en wat je ervoor nodig hebt”, legt Omar uit.
Ooit omschreef Omar zichzelf als een professionele chiller. Dat is minstens opmerkelijk te noemen voor iemand die toch zo productief is. “Die mixtapes maak ik wanneer ik chill met drank, hasj, wijven en vrienden. Ik ben op mijn veertiende begonnen met schrijven en daarna met alle andere dingen waarover ik later ging schrijven. Op een gegeven moment werd ik 19 à 20 en toen had iedereen een scorrootje gedaan, een soort richting gekozen en een soort skill veilig gesteld. Ik had iets van vijf verschillende dingen gedaan, toen werd dat mijn ding. Ik dacht: ‘Dan ben ik een kunstenaar’. Eigenlijk zag ik dat wel altijd als een job ofzo. Als ik artikeltjes schreef kreeg ik wel elke keer een paar honderd euro”.
Wie Noah’s Ark de afgelopen jaren in de gaten heeft gehouden, heeft Omar ongetwijfeld voorbij zien komen in video-items met de titel Overheid Doet Niks . Doet de overheid inmiddels wel wat? Doen ze het beter beter dan ten tijde van die items? Nee, eigenlijk helemaal niet. Die items waren naast 50 % grappige shit, ook wel proberen het jonge hiphoppubliek bewust te maken van sociaal-maatschappelijke en politieke dingen. Dat is wel iets wat te weinig gebeurd vind ik en wat nog wel meer mag gebeuren. Bijvoorbeeld Typhoon zijn muziek vind ik echt vet, maar het bereikt alleen maar blanke dertigers. Die boodschap zou juist hetzelfde publiek moeten bereiken als die tracks van bijvoorbeeld SFB. Dat zijn die jongeren die, als zij politiek actief worden, verandering kunnen brengen”.

'Die mixtapes maak ik wanneer ik chill met drank, hasj, wijven en vrienden'

Buiten alle kunstzinnige dingen om heeft hij ook gewoon een fulltime baan als leraar. “Ja man, ik geef Nederlands les op een vmbo-school in de Bijlmer”. Wat haalt hij daar uit voor zichzelf?  Het is gewoon SFB luisteren de hele tijd, haha! Het is awesome. Maar wat ik er voor mezelf uithaal… Je moet je voorstellen dat je de hele dag aan het zorgen bent dat kleine, hele slimme kids je niet te slim af zijn. Het houdt mij heel scherp. Het zijn mensen, je werkt niet met getallen invoeren”.
In de nieuwe video van de track Onky zie je allemaal gekke dingen voorbijkomen. Pim Fortuyn en Theo van Gogh komen voorbij en het lijkt wel alsof Omar allemaal verschillende baantjes heeft. Blijkbaar is dit absurdistische aspect nog niet helemaal verdwenen uit Omar z’n producties. “Dat heeft Atlynn Vrolijk bedacht, ik heb alleen die beelden op die tv bedacht. Zij heeft gewoon geopperd dat ik in een slager moest werken en ik ben wel heel dankbaar dat ze dat heeft bedacht. Ze heeft die track wel heel goed begrepen want die track gaat eigenlijk gewoon over de struggles van een niet-westerling in het westen. Wat ik met die beelden wilde doen, is hetzelfde als wat ik met die tekst doe. Theo van Gogh en Pim Fortuyn zijn vrije motieven in die clip. Het heeft wel met het thema te maken, maar is niet letterlijk te linken aan een betekenisvolle sannie. Ik sprenkel gewoon een beetje motieven hier en daar”.
In deze track zijn er een paar lines die meteen opvallen, bijvoorbeeld de line: ‘Al mijn mannen zitten vast in die life, dag en nacht zit ik vast in die life’. Over welke life heeft Omar het dan? “Het is multi-interpretabel. Ik hoop dat mannen het horen en dan denken: ‘Ja, ik zit ook vast in een life’. Toen ik dit schreef was ik nog niet begonnen met een fulltime-baan en toen zat ik ook al vast in een life. Ik kan je niet vertellen wát voor life, maar ik moest er wel elke dag voor zorgen met freelancen dat mijn rekeningen betaald werden. Nu zit ik fulltime elke dag in een school waar ik allemaal andere dingen moet doen, dat is ook een life. Ik heb sommige guys die kunnen niet aan een baan komen en die moeten de hele tijd shit verkopen, dat is ook een life. Het is gewoon dat je vastzit, dat je elke dag bezig bent".
‘Beter word ik snel minder snel financieel afhankelijk, dan kan ik naar mijn eigen kaolo land opkankeren’ is ook zo’n stukje tekst dat om een uitleg vraagt. Meent hij dat serieus? Omar legt uit: “In een andere track zeg ik: ‘Ik kan niet leven van een loon, ik wil weg van hier dat is de Nederlandse droom’. Alle migrantenkinderen worden hier een beetje opgevoed met het idee van: een beetje doekoe maken en dan gaan we weer terug naar waar we vandaan komen. Dat is een beetje het idee van die track, een niet-westerling in het westen die zich niet-westers voelt”.
Aangezien Ome Omar zo’n duizendpoot is op creatief gebied, is het nauwelijks te voorspellen wat zijn volgende stap wordt. Wat wil Omar sowieso nog doen? “Ik zou wel een keer een vette track willen produceren. Eigenlijk zou ik ook wel als DJ willen doorbreken”. DJ-en is geen onbekend terrein voor Ome Omar, vroeger volgde hij namelijk DJ-workshops. “Ik was een aantal jaar geleden begonnen met een DJ-cursus hier in de buurt van Willie Wartaal, voordat ‘ie bekend was. Aan het einde van die DJ-workshops zetten we vaak beats op en gingen we freestylen, daar ben ik begonnen met rappen. Voordat ik rapper wilde worden, wilde ik dus DJ worden. Spacekees kwam daar soms om een uur of 2 met een fles wijn aanzetten, dus ik dacht: ‘Deze rapperlifestyle is dé shit, ik moet ook rapper worden!’ En met wie wil hij eigenlijk nog samenwerken? “Typhoon! Ik wilde hem eigenlijk op deze EP hebben maar hij heeft niet geantwoord op mijn mail. Dat is de enige rapper waarvan ik echt denk ik dat ie naast me kan staan op mijn EP, wat inhoud betreft. Ik heb het idee dat we dezelfde boodschap hebben”.

Meer over:

#magazine, ome omar
Delen: