101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Novemberdingems: Stilstaan, Starboy & Schilderswijk

  •  
13-12-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
diss

De hele maand in een notendop!

December heeft zijn intrede in het land gedaan en de temperaturen schieten weer onder het nulpunt. Allemaal leuk en aardig, maar dit laten we natuurlijk niet gebeuren voordat we eens goed hebben teruggekeken op de afgelopen maand. November was – op de enorme hoeveelheid aan releases na waar het eigenlijk allemaal om draait – een vrij rustige maand. Los van dat zijn er toch zat opvallende dingen gebeurd waarover nagepraat kan worden. Ook al moet de winter officieel gezien nog beginnen, toch werd nagenoeg al het hiphopnieuws ondergesneeuwd door een ruzie tussen twee Hagenezen.
Er is namelijk weer eens rapbeef, jongens en meisjes. Geen vlogbeef, maar ouderwetse rapbeef. De twee kemphanen van Schilderswijk zijn in een vete beland. Mula B versus Frenna aka Wilde Westen versus SFB aka plusser versus maga. Frenna heeft afgelopen maand nog een nummer 1-hit gescoord met ‘My Love’, maar Mula heeft daar vakkundig schijt aan. In zijn track ‘Meester Plusser’ gaat hij met gestrekt been in en zelfs Eljeroley Elia krijgt het te verduren. In retrospect kun je zelfs afvragen of Mula met lines als “je was bout that life, maar nu zing je liedjes als Gio” in ‘Tuig van het Jaar’ Frenna niet al langer opzoekt. Al met al is het een goed iets dat deze beef ook daadwerkelijk bij een rapbeef blijft en er geen intenties tot fysiek geweld zijn. En laten we ook niet vergeten dat deze beef zo erg leeft onder de mensen, dat er door aanhangers van allebei de kampen memes over worden gemaakt. Dat komt natuurlijk ook door social media, maar we kunnen ons niet herinneren dat dit al eens eerder is gebeurd.
Afgelopen week kwam het langverwachte album Starboy van The Weeknd uit. Het record van meeste Spotifystreams in 24 uur voor één artiest werd gelijk verbroken en daar zit zelfs een klein Nederlands luchtje aan. De track ‘Nothing Without You’ op het album is namelijk geproduceerd door Boaz van de Beatz. Laat dat even tot je doordringen en besef vervolgens hoe sick het is. Deze mijlpaal laat ook zien wat er allemaal mogelijk is voor de andere hiphopproducers die ons land rijk is. Wie weet horen we binnenkort wel Justin Bieber op beats van Jack $hirak, Rihanna op producties van Spanker of een ‘beats by Esko’-tag op een track van Migos. Vooralsnog is Boaz in ieder geval met gepaste afstand de grootste van allemaal.
Laten we ook maar even stilstaan bij de Mannequin Challenge (get it? stilstaan?). Er was in november geen ontkomen aan. Zelfs je favoriete website deed eraan mee tijdens een studiosessie van Jebroer. Het kan natuurlijk dat het je koud laat wanneer je mensen in een bepaalde positie ziet bevriezen, maar dankzij deze rage is ‘Black Beatles’ van Rae Sremmurd en Gucci Mane zelfs in ons land een hit. Het is natuurlijk top dat veel nonbeseffers nu ook worden blootgesteld aan die pokoe, maar dat is eigenlijk nog niet eens het mooiste van dit alles. Dankzij de Mannequin Challenge wordt namelijk Gucci Mane ein-de-lijk gedraaid op 3FM.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.