101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

ARTIKEL: Meer dan 20 jaar Sticks

14-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1224 keer bekeken
  •  
000063280015 5

Sticks is een van de meest constante rappers die ons land kent. De Messi van het de Nederlandse hiphop, ambassadeur van PEC Zwolle, Sticky Steez van Opgezwolle, creatief dichter en bovenal vader. Een rijke carrière met veel hoogtepunten. Barz zet ze voor je op een rijtje. Een reis door te tijd met Sticks!

OPGEZWOLLE
2001 – Het is 2001, een gouden jaar voor rapformatie Opgezwolle. De formatie dropt hun debuutalbum ‘Spuugdingen Op De Mic’. Een van hen is de 19-jarige Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticky Steez, Stickert ofkortweg Sticks.

2004 – Samen met Producer Kubus brengt Sticks in 2004 zijn eerste solo-plaat genaamd ‘Michrophone Colusses’ uit. Na de positieve samenwerking voor het album ‘Buitenwesten’ van Kubus nemen de twee in korte tijd meerdere tracks op, met dit album als resultaat. Een dynamisch duo is geboren.

2005 – Sticks trekt in 2005 samen met Opgezwolle, Typhoon, Kubus, Jawat en DuvelDuvel door heel het land. Tijdens de stijf uitverkochte 'Buitenwesten-tour’ wist het publiek de teksten woord voor woord mee te rappen. In 2007 komt helaas het nieuws naar buiten dat Opgezwolle definitief stopt. Gelukkig bleef het niet stil; zowel Sticks als Rico blijven doorgaan met muziek uit brengen.

FAKKELTEIT
2009 – Naast de solocarrière vormde Sticks samen met Rico, Typhoon, James en producer A.R.T. de rapformatie Fakkelbrigade. Ze brachten in mei van 2009 hun album ‘Colucci Era’ uit onder TopNotch. De boys stonden op podia door heel het land en weten zelfs de line-up van Lowlands te halen. Dit was nog niet alles want in dit jaar komen de Zwollenaren ook als collectief langs bij Rotjoch voor een Lentesessie.

2010 – In 2010 richt Sticks het hiphopplatform Fakkelteitgroep op. Naast Sticks en de Fakkelbrigade sluiten ook Zo Moeilijk, Henning en Deux Deux zich bij dit collectief aan. Al snel dropte ze hun eerste verzamelalbum ‘Fakkelteitgroep vol. 1’. Met nieuw talent zoals rapper Freez en het duo Boef en de Gelogeerde Aap volgde al snel ‘Fakkelteitgroep vol. 2’. 

2012 – Na een rustig 2011 laat Sticks in 2012 weer veel meer van zich horen. Na het grote succes van de eerste plaat samen met Kubus komen de heren met een vervolg: ‘Microphone Colossus 2’. Daarnaast komt Sticks aan het eind van het jaar onverwachts de EP ‘Stick Bukowksi’. Dit album, volledig geproduceerd door Wu-Tang producer Moon, is per toeval tot stand gekomen. Alsof dat nog niet genoeg was komt De Fakkelteitgroep ook nog met het verzamelalbum ‘Fakkelteitgroep IV’.

GREAT MINDS & OPGEZWOLLE REUNIE
2013 – Begin 2013 komen Sticks, Jiggy Djé en Winne bij elkaar. Ze bundelen hun krachten samen met producer Dr. Moon en een nieuwe rapformatie is geboren: Great Minds. De boys reizen af naar Parijs waar ze het album genaamd ‘Great Minds’ opnemen. De groep gaat op een clubtour en verschijnt op de grootste podia van het land. Great Minds stopt uiteindelijk op hun hoogtepunt en de heren gaan ieder weer hun eigen weg.

2015 – In 2015 staat Sticks samen met Rico opLowlands, waar ze bekend maken in 2016 samen in de Heineken Music Hall te staan met de #OpgezwolleTotNu show. De show is binnen no-time uitverkocht, waarna de heren besluiten er toch maar een hele tour aan vast te plakken.

2017 – In 2017 krijgen de fans naast de tour ook nog eens een nieuw album van Freaky Rico en Sticky Steez. De 14 tracks tellende plaat ‘IZM’ is volledig geproduceerd door Kubus. Er zijn ook twee bijdrages van Fakkelteitgroep lid Freez te horen.

2020 – In 2020 komt Sticks dan eindelijk weer met een solo-album. Voor het eerst werkt de rapper met verschillende producers. Ook voor de featurings kiest Sticks wat interessante namen uit. Mula B, S10, Lijpe en Zwangere Guy leveren allemaal hun bijdrage op dit album. Natuurlijk zijn ook de oude vertrouwde namen als Rico, Winne en Freez te horen op Stickmatic. In ditzelfde jaar dropt Sticks ook nog ‘Het Mooiste Komt Nu’, een plaat samen met producer Kubus.

Check de documentaire 'Het Mooiste Komt Nu' op zondag 16 januari, 12.00 uur bij 101Barz!

Delen: