101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Leeroy heeft zich meer dan bewezen

  •  
29-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  

Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat Zwart Licht hun debuutalbum ‘Bliksemschicht’ uitbracht. De formatie bestond toen nog enkel uit Hayzee en Akwasi, maar de plaat bevatte wel 4 gastbijdrages van Leeroy.

De drie jaar jongere Leeroy kwam pas bij het collectief toen ‘Bliksemschicht’ al grotendeels gemaakt was en begon als back-up mc. Het plan om volwaardig lid te worden lag er al, maar Leeroy voelde eerst de drang om te groeien als artiest en zich te bewijzen tegenover de meer ervaren Akwasi en Hayzee. Ironisch genoeg was de track waarmee hij echt liet zien wat hij kon ‘Backup Staat Klaar’.

‘Backup Staat Klaar’ won in 2009 de State Award voor beste video. Maar dat was niet alles, Zwart Licht won in hetzelfde jaar ook de State Award voor beste groep, en de award voor beste live act sleepten ze tussen 2009 en 2011 maar liefst 3 keer op rij binnen.

Vooral de reputatie die ze hadden opgebouwd met hun live act betaalde zich uit. Zwart Licht reisde heel het land af voor optredens in de tijd dat dit niet vanzelfsprekend was voor rappers. 

Ondertussen was het plan om de buitenwereld duidelijk te maken dat Zwart Licht nu een driemansformatie was. Er zou een album komen waarin Leeroy meer in de schijnwerpers zou worden gezet, maar voor het zover was verscheen nog ‘No Juju’, een EP waarin de leden een uitstapje maken naar de Dubstepwereld.

Na ‘No Juju’ kwam dan toch het album dat Leeroy definitief naar de voorgrond schoof. Met de toepasselijke titel ‘Leeroy Draait Door’ is het definitief, Leeroy is Zwart Licht.

Maar Leeroy, Akwasi en Hayzee waren niet alleen Zwart Licht. Rond dezelfde tijd ontstond het collectief ‘Nebulon’, waar Zwart Licht de krachten bundelt met Noizboiz, D.Lippz en Skinto. 

Als collectief brachten ze een mixtape uit wat een voorbode moest zijn voor wat je nog van ze kon verwachten in de toekomst, en braken ze nog steeds podia af door heel het land. 

Toch hebben de collectieven in de jaren hierna niet direct gebracht waar de mensen op hoopten. Zo verscheen er bijvoorbeeld wel een album van Akwasi, vormde Hayzee samen met Rosco het duo ‘Deux Deux’ en dropte Leeroy vooral verschillende losse tracks, maar bleven veel luisteraars zich toch afvragen waarom een Zwart Licht album uitbleef. 

Geduld blijkt een schone zaak, want in 2018 - 6 jaar na 'Leeroy Draait Door' - verschijnt dan toch het album 'Bliksem', een album waarop de groep vooral niet toegeeft aan wat het publiek verwacht, maar het zo dichtbij hunzelf houdt als mogelijk. Het album klinkt precies zoals Zwart Licht wil dat het klinkt, en dat kost nou eenmaal tijd. 

Hierna was het tijd om door te pakken. Hetzelfde jaar dropt Leeroy in samenwerking met Servinio en Alex Bntn de single ‘Sauce Het’ en in 2019 maakt hij zich op voor zijn eerste solo EP ‘Volumes’.

Binnenkort dropt ‘Volumes 2’ maar vandaag om 14:00 zie je hem alvast bij ons in de studio. Check hieronder alvast in voor de première!

Meer over:

#magazine, leeroy
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.