101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Lange Frans en 4SHOBANGERS slaan handen ineen

  •  
22-06-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Blauwdruk

‘Ik hou gewoon m’n ogen open en pik ze eruit wanneer ik denk dat ze er klaar voor zijn’

Het is inmiddels alweer een paar maanden geleden dat de eerste foto’s op social media voorbij kwamen. Esko zat met Thomas Berge in de studio, Lange Frans was in Duitsland op een schrijverskamp en ook 4SHOBANGERS kwam voorbij op deze posts. Wat was er aan de hand? Kwam er een nieuw album aan van Lange Frans? Gaat Thomas Berge komen met een trap-album? Pas nadat er meerdere video’s online kwamen met de naam Blauwdruk werd het duidelijk dat er een gezamenlijk project aan zat te komen van Lange Frans en 4SHOBANGERS.
Beide heren zijn geen onbekenden binnen de Nederlandse hiphop. 4SHOBANGERS beweegt, meestal onder de radar, in het undergroundcircuit en stond aan de wieg van carrières van onder andere SBMG en Jowy Rosé. Lange Frans wordt gezien als één van de boegbeelden van Nederlandse hiphop en zelfs je oma kent hem van zijn vele televisieoptredens. 4SHO en Frans kennen elkaar al jaren en 4SHOBANGERS geeft aan dat hij zelfs nog Straatremixes heeft verkocht.
Josylvio & Lange Frans
In 2015 besloten zij de handen ineen te slaan en startten het label Blauwdruk . 4SHOBANGERS nam het initiatief en belde Lange Frans een maand of negen geleden op. “Hij zei: ik heb #YOUNGBELEGEN gedaan en dat is best wel groot geworden, maar ik heb dat niet goed aangepakt. Ik wil weer iets gaan doen, maar ik niet dezelfde fouten maken, ” legt Frans uit. “We besloten om een schrijverskamp te organiseren, maar daar heb je van alles voor nodig. Ik heb gretig gebruik gemaakt van mijn naam. Ik bel gewoon op en zeg Hoi, met Lange Frans. Ik wil graag dit en dat en ik wil er niks voor betalen. Kunnen jullie helpen? Zo hebben we Landal zover gekregen voor een locatie, Maker’s Channel heeft het gefilmd en weer een ander bedrijf leende ons microfoons, condensators en speakers. Toen konden we ineens een schrijverskamp doen met alles erop en eraan.”
Niet alleen 4SHOBANGERS, de man achter #YOUNGBELEGEN, is de reden dat Blauwdruk lijkt op het eerder genoemde project van jaren geleden. De ideologie achter het project is ook soortgelijk. “Ik zag altijd al dat er online, zelfs voor die hele hype met views, veel kids met talent zaten die misschien niet de omstandigheden, maar wel de cijfers en het talent hadden,” zegt 4SHOBANGERS. “Kijk, als je talentvolle mensen hebt en je creëert omstandigheden waarin mensen meters kunnen maken, dan komt dat talent meer tot z’n recht” vult Lange Frans aan.
Hans Grants & Esko
Zo ontstond het schrijverskamp voor Blauwdruk wat de toepasselijke naam Boothcamp kreeg. In Duitsland werd een huis ingericht met verschillende studio’s waar artiesten gedurende dag zich konden focussen op muziek. 4SHOBANGERS en Lange Frans hadden een duidelijke rolverdeling als het ging om wie er langs moesten komen. “Esko was de eerste die we vroegen en die zei meteen ja,” zegt Lange Frans. “Ik had Zwarte Sjaak en Michael Bryan meegenomen. Dat zijn, net als ik, oude rotten in het vak. Zwarte Sjaak brengt al tracks uit sinds 1987 en heeft mij alles geleerd. Hij zal nooit belerend zijn, maar kan wel iets vertellen over hoe shit moet. Michael kon als ervaren zanger ook de minder ervaren zangers coachen. Hij kon ze helpen met hoe ze hun stem moeten gebruiken en hoe ze een koortje moeten leggen. De rest komt uit 4SHO’s koker.”
Dat 4SHO een neusje heeft voor het scouten van jonge talenten, heeft hij in de afgelopen jaren al bewezen. Ook op Blauwdruk heeft hij relatief onervaren en onbekende artiesten meegenomen. Toch klinkt het geheel niet als een stel beginnende rappers en zangers bij elkaar. “Ik heb toch wel het oog ervoor,” zeg 4SHO vol trots. “Ik ben er best wel vroeg bij en ik zie snel in of het iets kan worden als ik ze de juiste richting in duw. Ik hou gewoon m’n ogen open en pik ze eruit wanneer ik denk dat ze er klaar voor zijn.”
Jhorrmountain
Jhorrmountain en Defano Holwijn zijn twee van de namen die uit 4SHO’s kamp komen. “Defano Holwijn kennen veel mensen van YouTube. Hij maakt hele toffe content, maar is eigenlijk begonnen als rapper. Hij heeft dat nooit doorgezet omdat z’n YouTube-kanaal zo populair werd, maar we wilden het toch weer oppakken,” zegt 4SHOBANGERS. Ook het broertje van Defano staat op het album en is met de naam Jhorrmountain te horen op maar liefst zes tracks. “Elke persoon in het uitgaansleven van Amsterdam kent hem. Hij was ook vaak te zien bij optredens van Adje en deed de back-up van Cho.” “Hij zit ook in honderd videoclips, maar had nooit tekst. Daar moest verandering in komen,” grapt Lange Frans.
“Je hoort weinig vrouwen in Nederlandse hiphop,” zegt Lange Frans over de vrouwen die meedoen aan het project. Quessswho en Shanee brengen hun eigen inbreng op het album en misstaan niet tussen de mannen. “Je hoort wel eens vrouwen die een refreintje mogen zingen - zo deed Quessswho het refrein op Hef’s Droom - maar nu hoor je ook eens vrouwen vanuit zichzelf spreken. Ik vind het ook goed om die stem te vertegenwoordigen, want die horen we weinig in het Nederlandse hiphoplandschap.”
Shanee & Quessswho
Tijdens de video’s die gemaakt zijn tijdens het schrijverskamp zag je ook andere artiesten voorbij komen die het album niet gehaald hebben. De meest opmerkelijke is Thomas Berge. Hij was bij alle activiteiten en gooit zelfs een whip en een nae nae tijdens een uit de hand gelopen wijnproeverij. Op het uiteindelijke album stond hij niet. “We hebben veel meer gedaan, dat dit album,” geeft Frans aan. “Thomas Berge is een getalenteerde schrijver en schreef ook de hit Leef van André Hazes Jr., wat waarschijnlijk de mensen op 101Barz niet kennen. Toch is dat een grote plaat. Ik ben ook nog met mijn album aan de slag geweest en heb daar ook zeker nog drie opzetjes van liggen.” “Maar je gaat zeker nog wat horen van Thomas Berge met één van onze artiesten,” vervolgt 4SHO. “Er ligt namelijk nog een track met Defano Holwijn, waarbij Thomas de hook doet en Defano de rest.”
Lange Frans organiseerde niet alleen samen met 4SHOBANGERS het schrijverskamp, maar is ook op veel tracks te horen. Lange Frans is wat ouder dan de rest, of zoals hij het zelf zegt; “Ik ben nu fucking 35. Een dinosaurus in hiphoptermen.” Toch schuwt hij het niet om met de jonge artiesten op een track te springen en is hij zelfs op Esko’s trapbeats te horen. “Ik heb veel van Esko geleerd,” geeft Lange Frans aan. “In het begin had ik zoiets van ik voel die beats wel, maar de tekst moet wel ergens over gaan. Toen kwam Esko met de – voor mij – legendarische quote: je moet je stem als een instrument zien die een solo speelt . Zo heb ik geleerd om wat minder na te denken af en toe. Dat is ook het mooie van het album. Je hoort de sfeer bij elke track. Alles komt heel open en eerlijk vanuit het hart. Daar hou ik van. Wat je ook hoort op dit album, het is heel echt.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.