101Barz

Josylvio, de man achter Gooische straatrap

  •  
13-06-2016
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
2850 keer bekeken
  •  
Josylvio

‘Zelfs de le7nesh weten nu dat ze le7nesh zijn’

Niemand wist dit jaar zo’n naam voor zichzelf te maken als Josylvio. Hij ging van een rapper van het label Van Klasse, naar de man achter de grootste straatanthem van het jaar. Binnenkort komt zijn album Ma3seb uit, dus werd het hoog tijd om de man wat beter te leren kennen.
Ik heet Joost  
Rond Josylvio hangt altijd een bepaalde controverse wat betreft zijn oorsprong. Het internet speculeert er hevig op los als het gaat om Josylvio’s land van afkomst en zijn naam. “Ik heet Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib,” zegt Josylvio in één adem en vervolgt het verhaal achter zijn naam. “Ik ben Nederlands van mijn moeders kant en Egyptisch van mijn vaders kant. Joost Theo Sylvio zijn de namen die mijn moeder mij heeft gegeven. Dat is mijn naam in Nederland. In Egypte kennen ze me als Yussef Abdelgalil Dowib.”
Josylvio geeft zelf aan dat hij de verwarring rondom zijn naam in de loop van de jaren wel een plek heeft kunnen geven. Of je hem nou Yussef of Joost noemt, hij luistert naar beiden. “Het geeft wel eens grappige situaties,” vertelt Josylvio glimlachend. “Als ik met de drerries die mij Yussef noemen in het theehuis zit en er komt iemand binnen die mij Joost noemt, dan zie je ze wel een eens kijken van; what’s happening?” Dat is niet de enige situatie waarbij zijn naam voor verwarring zorgt. De laatste tijd wordt er veel gesproken over het etnisch profileren door de politie sinds het door Typhoon en Kenneth Vermeer aan het licht kwam. Josylvio heeft daar ook vaak mee te maken. Alleen bij hem komt zijn naam niet overeen met zijn uiterlijk. “Dan geef ik mijn papieren en dan zien ze Joost Sylvio staan. Ze weten dan niet wat er gebeurd. Ze zien dat er geen typische Joost achter het stuur zit en dan zitten er ook nog eens een Mo en Appie in de auto. Het is heel ongeloofwaardig, dus ik sta ook altijd extra lang te praten met de le7nesh.”
'Ik ken zelfs kakkerkids die hella money pakken en hun werk geskipt hebben'
Weinig mensen in Nederland kennen Naarden, maar dat is de plaats waar Josylvio woont. Naarden is een dorp in het midden van ’t Gooi, een gebied waar een bekend stigma over bestaat. Veel mensen associëren ’t Gooi namelijk met rijke mensen. Het vooroordeel in acht nemend, maakt Josylvio’s straatrap een bijzonder verschijnsel. “Voor de mensen die denken dat hier alleen maar rijke mensen wonen, rijd maar eens een paar rondjes. Die rijke mensen zijn eigenlijk alleen in Blaricum en Laren. Er gebeurt hier genoeg op straat,” zegt Josylvio. “Je moet nagaan dat drugsgebruik heel normaal is geworden en daardoor zijn er ook meer mensen bezig aan de andere kant. Ik ken zelfs kakkerkids die hella money pakken en hun werk geskipt hebben. Dan praat ik over white kids, die wel uit een rijk gezin komen en hun money pakken met coke.”
Probleemkinderen
Maak van Esko Diddy en mezelf Biggie.” Dit is een line uit Josylvio’s 101Barz-sessie en het geeft precies aan hoe de relatie is tussen zijn vaste producer Esko en hemzelf. De twee kennen elkaar al een tijd, maar in het begin had het weinig met muziek te maken. “Esko en ik zaten samen op een probleemschool, een ZMOK-school. Ik deed daar mijn laatste schooljaar en hij zat in het derde jaar. Hij was al serieus bezig met beats maken en ik rapte voor de fatoe als ik chillde en een jointje rookte met de jongens in de buurt. Hij heeft mij toen een keer uitgenodigd in zijn studiootje.”  
Een paar maanden later verloren de twee contact. Dit was niet omdat er iets tussen de twee heren gebeurd was, maar omdat Josylvio niet langer welkom was op school. Het contact verwaterde simpelweg, maar dat veranderde twee jaar geleden omdat Josylvio een fout maakte. “Ik belde het verkeerde nummer,” lacht Josylvio. “Ik wilde een meisje bellen. Ze heette Esma, maar toen ik haar belde kreeg ik ineens een zware stem aan de telefoon. Ik hing op, want ik dacht dat het haar broer was ofzo. Toen keek ik later in m’n telefoon en toen zag ik dat ik Esko had gebeld. Toen heb ik hem direct terug gebeld en hebben we afgesproken om weer een keer muziek te maken. Eigenlijk ben ik nooit serieus geweest met muziek tot dat punt. Esko zei dat hij echt wat met mij kon doen.”
'Ik zou nooit zonder Esko muziek willen maken. Hij is echt mijn producer.'
Josylvio spreekt vol lof over zijn producerende wederhelft en tekende zelfs bij Esko’s label Van Klasse. Josylvio geeft aan dat Esko essentieel is voor het succes wat hij nu heeft. “Hij is zeker 50% in alles wat ik doe. Ik breng ook geen pokoe uit als Esko mij zou zeggen dat ik het niet mag uitbrengen. Het klinkt misschien heel kinderachtig. Maar zo kijk ik er naar. Esko en ik zijn echt een team. Die sound die ik met hem op creëer. Dat kan ik met niemand anders. Ik zou ook nooit zonder Esko muziek willen maken. Hij is echt mijn producer. Zelfs als ik op een beat van iemand anders werk, tape ik het liefst met Esko.”
Puur Arabisch
Tegenwoordig is er een golf van Arabischsprekende rappers die de taal van de Nederlandse jeugd verrijken. Subtiel worden er Arabische en Berberse woorden in tracks verwerkt en op straat hoor je jongeren van alle afkomsten de woorden in hun alledaagse taal verwerken. Surinaamse woorden als faka, panja en barkie zijn al volledig geïntegreerd in de taal van de Nederlandse jeugd en nu worden ook woorden als kifesh, rwina en wahed de normaalste zaak van de wereld. Josylvio is één van de rappers die deze Arabische slang voedt. Zo heeft zijn straatanthem Le7nesh ervoor gezorgd dat er weer een nieuwe bijnaam is voor politie. “In Egypte noemen we politie slangen, want dat is eigenlijk wat Le7nesh betekend. Ik heb het automatisch meegenomen in mijn straattaal en ik vind het echt gruwelijk dat ik er zo’n stempel mee heb gezet. Zelfs de le7nesh weten nu dat ze le7nesh zijn.”
Niet alleen het woord Le7nesh bracht Josylvio naar de voorgrond. Zijn adlib Ma3seb hoor je voortdurend in zijn tracks en is zelfs de titel van zijn aankomende album geworden. “Ma3seb betekent gestrest, maar dan de boze versie,” zegt Josylvio. “In het Marokkaans is het meer agressief heb ik begrepen. Er zijn ook discussies over hoe je het schrijft, maar in het Egyptisch Arabisch is het Ma3seb.” Het verschil tussen Marrokaans en Egyptisch Arabisch zorgt voor veel discussies online en dan met name onder video’s van Josylvio.  Het verschil in de talen komt volgens Josylvio door de locatie van de landen. “De Egyptische taal ligt veel dichter bij de basis. Het is een pure Arabische taal. Mensen die de discussie met mij willen voeren, winnen dat nooit. Hun talen stammen, als je heel ver terug kijkt, af van onze taal.”
Wat vooral opvalt aan deze Arabische woorden zijn de cijfers die bepaalde letters vervangen. “Bepaalde letters bestaan niet in de Nederlandse taal. Je hoort niet met de letters die in Nederland op een toetsenbord staan, Arabisch te typen. Je moet dus een eigen taal gaan verzinnen zodat je die woorden in Europese letters kunt schrijven en de Arabische uitspraak duidelijk maakt. Daar komen die 7 en 3 in die woorden vandaan.”
Onafhankelijk
Op het moment is Josylvio druk bezig met het afronden van zijn debuutalbum Ma3seb. Zo laat hij voor het interview even wat tracks horen waar hij trots op is. Een paar missen nog een verse, maar de tracklist is compleet. Veertien (en 2 bonus) tracks telt Ma3seb en er staan gastbijdrages op het album van onder andere Lijpe, Cho en Hef. Toen Josylvio voor het eerst Ma3seb aankondigde, was het nog een mixtape. Inmiddels is het omgebouwd tot een album. Toch heeft het lang geduurd voordat hij een project uitbracht. “Na Le7nesh gingen we pas aan het werk met een mixtape,” legt Josylvio uit. “Ik wilde daarvoor al een mixtape maken, maar toen zei Esko waarom zou je een mixtape maken als toch niemand hem gaat downloaden. Ik moest eerst die bekendheid opbouwen volgens hem. Na Le7nesh gebeurde dat en ben ik de main focus binnen Van Klasse geworden van de rappers. Vanaf dat moment zijn we keihard gaan werken en hebben we meerdere pokoes gemaakt. De pokoe’s voor de mixtape waren zo hard. Die waren van zo’n hoge kwaliteit dat we vonden dat het een album moest worden.”
Het album komt uit op het onafhankelijke label Van Klasse. Dit is het label dat Esko opgestart heeft met zijn compagnon Bart Van Houten. Na Le7nesh hebben veel partijen interesse getoond om het album uit te brengen en om Josylvio te tekenen. Toch heeft hij besloten om dat niet te doen. “Ik vind het zonde om mijn album aan een andere partij te geven. Waarom zou ik dat doen als we het zelf kunnen?” zegt Josylvio. “We hebben de kracht om het zelf te doen. We hebben Cloud9 die onze distributie doet en op mijn clips pak ik ook genoeg views. Het enige wat we nu nog moeten doen, is investeren in de clips en een goede boeker vinden. Dan ben ik klaar.”
Delen: