101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Je favoriete hiphop-albums van vroeger op Spotify

  •  
15-11-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
spotify 5.0

Muziek van Opgezwolle, DuvelDuvel, THC, Lange Frans & Baas B en D.A.C

Je hebt van die momenten dat je classic albums van vroeger ineens opnieuw wilt gaan beseffen. Veel van deze albums, die vaak meer dan een decennium oud zijn, liggen in fysieke vorm op zolder te verstoffen tussen oud speelgoed. Bovendien leven we in een tijdperk waarin we het liefste alles digitaal willen hebben, dat geldt dus ook voor onze muziek. De artiesten van de hieronder opgesomde albums besloten gehoor te geven aan deze behoefte en hun albums van way back lekker op de grootste streamingsite van het wereldwijde web te gooien. Check hieronder een verzameling oldschool hiphopalbums van vroeger die je nu gewoon lekker in je Spotify-bibliotheek kunt gooien!
Opgezwolle – Spuugdingen Op De Mic (2001)
De Zwolse hiphopgroep Opgezwolle bracht in totaal drie albums uit. De meeste mensen kennen alleen Vloeistof (2003) en Eigen Wereld (2006) waarvan laatstgenoemde ook het meest bekende project is van Rico, Delic & Sticks. De mannen brachten in 2001 echter hun al hun debuutalbum Spuugdingen Op De Mic uit. In die tijd werkten Rico & Sticks nog als schoonmakers en schreven ze hun teksten op de schoonmaakkar of tijdens het cleanen van wc’s. Het album brachten ze in eigen beheer uit en het wordt door velen nog steeds als een classic gezien. Op boombapbeats van Delic rappen Rico & Sticks over Zwolle, mafkezen en mooie vrouwen terwijl ze je met allerlei rijmschema’s om je oren klapperen. Mocht je een fysiek exemplaar van deze cd via Marktplaats willen aanschaffen, dan leg je al gauw zes donnies neer. Mocht je denken: ‘Help, zoveel geld heb ik momenteel helemaal niet’, wees gerust; de mannen besloten Spuugdingen Op De Mic gewoon op Spotify te gooien.
DuvelDuvel – Aap-O-Theek (2004)
DuvelDuvel heeft de afgelopen jaren redelijk wat muziek uitgebracht. Vanaf 1998 t/m 2004 werden er zeven projecten uitgebracht die destijds allemaal downloadable waren op hun website. In 2004 bracht DuvelDuvel een schok teweeg in de hiphopwereld met hun debuutalbum Aap-O-Theek , die werd uitgebracht onder de vlag van Top Notch. Duvel, Supadupah, Rein de Vos en DJ Git Hyper hebben zichzelf destijds definitief op de kaart gezet met deze twintig tracks tellende plaat. Raps zonder concessies waarin Duvel aka Rijmpappie nr.1 met zoveel rijms komt dat je op een gegeven moment gaat twijfelen of je alle rijmcombinaties al een keer gehoord hebt. Het fysieke exemplaar van deze tape is nog steeds te koop bij diverse platenzaken, maar om het onze consumptiemaatschappij even makkelijk te maken kun je ‘m ook lekker online beluisteren.
THC – Artikel 140 (2005)
De Tuindorp Hustler Click is een collectief dat ergens rond 1996 ontstond in Amsterdam-Noord. THC bestond uit één DJ, één zangeres en 10 rappers, waaronder Rocks en RBDjan, die lid waren van dit collectief dat zowel actief was in de muziekwereld als in het criminele circuit. In 2005 bracht THC hun debuutalbum ‘Artikel 140’ uit. Voor de oplettende lezer: artikel 140 verwijst natuurlijk naar artikel 140 in het Wetboek van Strafrecht, aangaande het lidmaatschap van een criminele organisatie. Tracks als Klik Klak , Hustler en Straatdromen spreken voor zich en verwoorden het harde leven van de straat.
Lange Frans & Baas B – Supervisie (2004)
Er is bijna niemand die nog nooit gehoord heeft van Lange Frans & Baas B. ‘Het Land Van’ uit 2005 betekende hun doorbraak maar in de tijd daarvoor maakten ze al furore met de befaamde Straatremixes die massaal verkocht werden op straat. Ook het album Supervisie stamt uit die tijd, met onder andere de bekende hit Moppie waarop Brace het refrein verzorgt. Naast de brag and boast tracks van Lange Frans en Baas B zijn er ook tracks als Zinloos te vinden op Supervisie, een track die zinloos geweld en de gevolgen daarvan aankaart. Dit album hoef je tegenwoordig niet meer te kopen op straat zoals vroeger met de Straatremixes gebeurde, want je kunt hem namelijk gewoon streamen.
D.A.C. – Didactici (2002) & Professioneel Chillen (2005)
De Amersfoortse Coöperatie (DAC) ontstond rond de eeuwwisseling en diverse bekende artiesten zoals Jiggy Djé, Wudstik en Diggy Dex maakten deel uit van dit collectief. In totaal telde DAC vijf rappers en drie producers. Hun eerste album Didactici werd in 2002 in eigen beheer uitgebracht. Behalve promo’s op internet bracht het collectief uit Amersfoort zelf hun cd’s naar verkooppunten waardoor Didactici binnen no-time was uitverkocht. Drie jaar later, in 2005, besloten ze hun tweede album Professioneel Chillen uit te brengen. De bekendste track van dit album is ongetwijfeld Doorhalen , waarin wordt gerapt over laatste treinen pakken, tipjes draaien uit strippenkaarten en net zo lang feesten totdat je de zon weer ziet opkomen. In 2015 bestond de plaat Professioneel Chillen precies 10 jaar en dus werd er besloten om de twee albums op zowel Spotify als iTunes te gooien.
Delen: