101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Idaly vlamt al vanaf zijn debuut

  •  
13-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
IMG_2080 (2)
Idaly heeft zich de afgelopen jaren definitief neergezet als een gevestigde naam in de Nederlandse scene. Van de buitenkant lijkt het misschien alsof dit heel snel is gegaan voor hem, maar hij is al jaren hard aan het werk. Als jongen van 12 kwam hij al over de vloer bij buurtgenoten Reverse en Adje, waar hij kon meekijken hoe het eraan toe ging in de studio en de mogelijkheid kreeg mensen te leren kennen met dezelfde ambitie, waaronder Cho, die hem in 2012 al meenam naar zijn 101Barz sessie.
Idaly zijn officiële debuut ‘Portemonnee’ was dan ook afkomstig van het ‘Retro’ album van Reverse, dat uitkwam in 2014.
Op dit album wordt Idaly meteen in het diepe gegooid, met 4 bijdrages is hij naast Reverse zelf de meest aanwezige artiest op het project. De meest opvallende track van Idaly (en eigenlijk überhaupt) op dit album is ‘Dat Wil Ik Nu Hebben’ waar hij samen met Ronnie Flex en Frenna een jaar voor New Wave al een New Wave achtige sound brengt.

“In het veld met Sam en Rontana/We komen met z’n drieën, Sultana.”

Na dit debuut is Idaly helemaal in go-mode. In het eerste jaar dat hij echt actief was dropte hij al de classics ‘Die Berg’ en ‘Bitches & Shits’, in samenwerking met Frenna.
Daarnaast was hij te horen op ‘Infrarood’, deed hij samen met Bokoesam en Willie Wartaal een pick-up sessie en bracht hij samen met Willem, Faberyayo en Vic Crezée de perfecte tune om naar iemand te sturen wanneer diegene je hoofd moe maakt.
En dan hebben we het nog niet eens over New Wave gehad. Op New Wave staat Idaly (naast de bonustrack Goonies & Hoolies) op Hoog/Laag en No Go Zone, samen goed voor 24 miljoen streams op Spotify en bijna 20 miljoen views op YouTube.
Hetzelfde jaar kwam de mixtape ‘Veldentaal’ uit. Veldentaal is een gezamenlijk project van Idaly, Bokoesam, Yung Nnelg, Garrincha en GRGY. Het project was in vergelijking met New Wave een minder groot succes op het gebied van streams, maar wordt wel vaak benoemd wanneer het gaat over welke projecten de huidige scene hebben beïnvloed. Een ander opvallend detail op het Veldentaal project is dat ‘Seizoen’ is geproduceerd door Garrincha en Idaly samen.
Na dit indrukwekkende debuutjaar met voornamelijk gezamenlijke projecten is het tijd om te werken aan een eigen project. In September 2016 dropt Idaly zijn debuut EP met de toepasselijke naam ‘Eindelijk’.
De eerste volledige release is geen reden om het rustiger aan te gaan doen. Een jaar later is het weer tijd voor de volgende EP ‘NU’.
Met de volledige releases lijkt Idaly de stijgende lijn gevonden te hebben. Vanaf 2018 zien we steeds meer producties van Idaly en zien we zijn tracks steeds hoger scoren in de charts. Het beste voorbeeld hiervan is zijn single ‘Wine Slow’. De productie hiervan is van Reverse en Idaly, en de remix ervan werd met ruim 31 miljoen streams zijn grootste hit tot nu toe.
Wine Slow is afkomstig van Idaly zijn selftitled debuutalbum dat uitkomt in April 2019. Het album komt binnen op #5 in de charts en bevat naast ‘Wine Slow’ grote hits als ‘Lil Mama’, ‘Fallin’ en ‘Birthday’
Hierna verschijnen er vooral losse singles en gastbijdrages. Zo verscheen vorige week zijn zelfgeproduceerde single ‘DAMN’ in samenwerking met Shennumbanine.
Na ‘Eindelijk’ ‘NU’ en ‘IDALY’ komt nu eindelijk Idaly zijn eerste eigen 101Barz sessie uit. Check het om 14:00 op ons kanaal!

Meer over:

#magazine, idaly
Delen: