101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Idaly nam zijn tijd maar is er eindelijk

  •  
22-09-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
idaly

"Ik ben nog niet waar ik wil zijn op muziekgebied, maar ik weet 1000 % zeker dat ik daar wel ga komen"

Toen Idaly twaalf jaar was, verscheen Adje in het plaatselijke buurthuis en sindsdien wist hij dat de muziek in wilde. Hij bleef hard werken aan zijn muziek en daarna verscheen hij op diverse projecten, waaronder op het album Retro van Reverse, New Wave en de  Veldentaal mixtape. Het was een kwestie van tijd dat Idaly met zijn eerste soloproject zou komen en die verscheen begin september in de vorm van de Eindelijk EP. Ik sprak met hem af voor een interview en trof in hartje Amsterdam zowel Idaly als Bokoesam aan. De heren roken buiten hun jonko op en eenmaal in de studio blijkt Idaly een rustige, ingetogen jongen die het liefst al zijn tijd hier doorbrengt, de plek waar zijn tracks tot stand komen.
 Idaly is vanaf zijn twaalfde al bezig met muziek. Op social media is een foto  te vinden van Idaly, in de tijd dat hij samen met Cho stage liep bij een grote speelgoedwinkel. Had hij in eerste instantie hele andere plannen dan fulltime muziek maken? We hadden toen al muziek in ons achterhoofd en Cho was toen net een beetje aan het opkomen. We waren, en zijn nog steeds goede matties. Bij die stage wisten we al van: ‘Ja man, muziek is gewoon de shit die we gaan doen’. Ik ben nog niet waar ik wil zijn op muziekgebied, maar ik weet 1000 % zeker dat ik daar wel ga komen. Ik weet dat het nu écht gaat gebeuren. Ik ga daar met mensen ook niet teveel in discussie over, want ik weet gewoon dat het zo is”.

"Ik zit als een mier op mijn muziek"

Waarom duurde dat het zo lang voordat Idaly’s eerste project uitkwam? “Het duurde best wel lang, maar tegelijkertijd ook niet, man. Ik ben gewoon blij dat ik de tijd heb genomen en het niet heb uitgebracht op een moment dat al heel veel mensen dingen uitbrachten. Gewoon omdat ik toen nog niet dacht dat ik daar was, met mijn stijl en met mijn… gewoon alles. Nu heb ik wel dat gevoel”. Dus het ging niet om het creëeren van een buzz? “Nee, daar ging het niet om. Ik wilde gewoon heel erg mijn eigen stijl vinden, omdat ik gewoon heel graag iets wil doen wat eigenlijk niemand doet. Dat is wat ik met Garrincha heel erg heb gezocht en Sam heeft me daar onbewust eigenlijk ook heel goed bij geholpen".
In eerste instantie werd Idaly onder de hoede genomen van Adje en Reverse en onlangs tekende hij bij TopNotch. Hoe is dat allemaal tot stand gekomen? “Hoe het met TopNotch is gelopen is niet per se door Reverse. Het kon allang, maar ik heb het gewoon nog voor mezelf uitgesteld omdat ik mijn eigen stijl aan het zoeken was. Ik vind de muziek belangrijker dan alles! Je clip kan er wel goed uitzien maar als het liedje niet leuk, is hoef ik de clip ook niet te zien”.

"Ik zeg ook dat muziek een meertje is. Daarom moet je elke dag met je net daar staan om die vissen te vangen"

Idaly’s Eindelijk EP is geproduceerd door Garrincha, een beatmaker die veel producties van het Amsterdam-Oost kamp voor zijn rekening neemt. “Met Garrincha werk ik gewoon heel erg aan mijn eigen dingen. Ik wil niet zeggen dat op mijn eigen werk alleen maar producties van Garrincha zullen staan, maar hij is wel de gast waarmee ik elke dag in de studio zit.
Er kwamen ook een aantal tracks uit samen met Bokoesam. Speelt vriendschap een grote rol in zijn muziek? “Ja, ik ben een persoon die eerder muziek zou maken met een minder bekende artiest die wel een hele goede vriend van me is, dan dat ik met een hele goede artiest ga zitten waar ik eigenlijk helemaal geen band mee heb. Ik vind dat muziek een gevoel is dat je met elkaar moet creëeren. Als het gevoel er niet is, dan komt er ook geen liedje. Dat heb ik vaker meegemaakt. Dat wil je niet. Daar heb ik heel weinig zin in”.
Wie zich een beetje heeft verdiept, weet dat Idaly en veel van zijn vrienden in IJburg wonen, maar daar is hij niet opgegroeid. “Tot mijn achtste woonde ik altijd in Amsterdam-Zuid en daarna ben ik naar IJburg verhuisd. De periode dat je een beetje wordt wie je wordt en bent wie je bent, dat heb ik wel echt in Amsterdam-Oost in IJburg gehad. Dat is de buurt die voor mij belangrijk is”. Idaly is echter niet de enige artiest in die buurt. “Sam en Garrincha wonen nog in de straat, alleen Reverse en Adje niet meer. Het was echt een fissa. Wiwa (Willie Wartaal) woonde daar. Iedereen woonde daar, Turk (Murda) ook”.
Wat opvalt aan Idaly’s muziek is dat hij vaak een eigenzinnige flow pakt, zoals op Cementblok bijvoorbeeld. Denkt hij dit van tevoren allemaal uit?  “Absoluut niet man, dat komt er gewoon uit. Dat heb je niet in de hand. Soms heb je echt verses waarvan je denkt: 'Hoe heb ik dat opgenomen?' Ik zeg ook dat muziek een meertje is waar eigenlijk vissen in zwemmen, maar niet altijd. Daarom moet je elke dag met je net daar staan om die vissen te vangen. Misschien is er niet elke dag een visje, maar je moet er wel staan. Als hij voorbij zwemt voelt dat voor mij een beetje zo van: 'Ik had vandaag harde pokoes kunnen maken'. Daarom vind ik het ook heel kut als ik een studioafspraak moet afzeggen om iets anders te doen wat helemaal niks met de studio te maken heeft".
Op Raplife zegt Idaly: ‘Soms gaat mijn beatlife dommer dan mijn raplife’ en op Instagram post hij met enige regelmaat filmpjes waarin zijn zelfgemaakte beats te horen zijn. Gaat hij zich straks meer richten op beats maken? “Zeker weten. Dat doe ik nu al. Op mijn tweede EP produceer ik die shit samen met Garrincha. Garri en ik bouwen die shit helemaal uit. Ik zit als een mier op mijn muziek”.
Wat ligt er eigenlijk nog allemaal op de plank? “Ik ga in 2017 zeker mijn album uitbrengen, dat zeg ik je nu al. Mijn tweede EP komt er snel aan. Ik zeg het ook gewoon nu in een interview zodat de druk nog meer omhoog gaat, haha!" Het jaar duurt niet meer zo lang hè? “Dat weet ik, daarom ben ik zo hard aan het rennen nu”.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.