101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Het internet bepaalde het succes van MHD

  •  
01-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
731 keer bekeken
  •  
MHD

'De mensen online hebben ervoor gezorgd dat ik Afro Trap bleef maken'

MHD is de nieuwe hiphopsensatie in Frankrijk. De jonge rapper uit Parijs bracht afgelopen jaar meerdere videoclips uit in zijn eigen rapstijl genaamd Afro Trap. Zoals de naam doet vermoeden is de sound het best te beschrijven als een combinatie van trap en Afrikaanse muziek. Deze stijl werd goed ontvangen en inmiddels heeft de jonge rapper niet alleen in zijn eigen land succes. Zo was hij al twee keer in Nederland voor een optreden en ook deze zomer is de man weer live te zien in ons land. 
In april bracht MHD zijn album uit MHD uit. Op deze plaat staan al zijn Afro Trap delen, maar ook andere tracks. Op de cover staat MHD met zijn beide handen open terwijl gekleurde verf eraf druipt. “Ik represent in mijn ene hand mijn land Frankrijk en in mijn andere hand mijn land van oorsprong, Kenia,” zegt MHD over de betekenis achter de cover. “De Franse vlag staat voor trap en de Keniaanse vlag staat voor afro. Het geeft de oorsprong van mijn muziek aan. Deze twee vlaggen samen beschrijven de muziek die ik maak.”
Deze Afro Trap zag vorig jaar voor het eerst het licht. Het sloeg in als een bom. De dansbare Afrikaanse drums en de harde traplyrics geven zijn muziek een uniek geluid. “Het was geen moeilijke keuze om Afrikaanse muziek en trap te mixen,” zegt MHD. “Bij mij thuis luisterden we altijd met de hele familie naar Afrikaanse muziek. Ik luisterde zelf veel naar Franse rap en maakte dat zelf al. Toen ik beide stijlen ging combineren ontstond Afro Trap .”
Internet is tegenwoordig één van de belangrijkste tools om als artiest je publiek te bereiken. Voor MHD is het zelfs de complete reden achter zijn succes. “Toen ik de eerste versie online zette, verspreidde het zich als een virus,” zegt MHD over zijn Afro Trap reeks. “Mensen waren positief in de comments en vroegen om een tweede deel. Dat inspireerde me om ermee door te gaan en nieuwe versies te maken. De mensen online hebben er voor gezorgd dat ik Afro Trap bleef maken.”
Het succes van Afro Trap werd steeds groter. Er was ruimte om andere singles en zelfs een album uit te brengen en deze kwam uit onder het label Universal. Een major label bracht het album dus uit, maar MHD geeft aan dat hij nog steeds independent is. “Ik ben niet als artiest getekend bij Universal, maar we tekenden een partnership.” Het tekenen van partnerships met majors als independent artiest komt in de muziekindustrie vaker voor. Één van de meest succesvolle voorbeelden hiervan is Macklemore. Al ligt de muziek van MHD en Macklemore ver van elkaar, de tactiek die ze toepassen is soortgelijk. “Het is té groot geworden,” geeft MHD aan. “Ik kan niet alles meer independent doen. Daarom hebben we besloten om bepaalde dingen uit te besteden aan derde partijen.”
Dit is ook de reden dat er op de social media kanalen van Top Notch veel van de Franse artiest geplaatst wordt. Maar wat is precies de relatie tussen MHD en Top Notch? “Ik heb een partnership in elk land waar ik wil uitbreiden,” zegt MHD. “Ik heb al een deal met Universal in Frankrijk. In Nederland is Top Notch van Universal, dus dat was logisch.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.