101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Gouden platen, hoe werkt dat precies?

  •  
07-09-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
24159 keer bekeken
  •  
Goud

Waarom hebben je favoriete undergroundrappers geen gouden platen?

Er worden zoveel gouden platen uitgedeeld de laatste tijd, dat hiphopliefhebbers in Nederland niet eens meer opkijken wanneer hun favoriete artiest weer zo’n plakkaat overhandigd krijgt.
Ismo is een rapper die geen blad voor de mond neemt. Vooral op Twitter gaat hij los op de gevestigde orde. Hij laat zich uit over radiostations die zijn singles niet in hun playlist hebben staan en sneert richting labels over de manier hoe ze met hun artiesten omgaan. In de Nieuwe Revu sprak hij over het ontvangen van gouden platen en waarom hij die nooit zal ontvangen. Hij zegt: 'Al heb ik 700 miljoen streams, ik krijg geen gouden plaat. Dat klopt toch niet? Er wordt door platenmaatschappijen voor betaald. Maar wat de fuck is het dan waard?' Tijd om er even in te duiken hoe het allemaal werkt met gouden platen. 
Na een klein beetje Googlen kom je er al gauw achter dat NVPI de vereniging is die verantwoordelijk is voor de gouden en platina status in Nederland. NVPI staat voor de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers. Zij vertegenwoordigen een groot aantal van de Nederlandse muziekmaatschappijen, uitgevers en distributeurs. Niet alleen muziek, maar ook film- en softwarebedrijven zijn aangesloten bij deze branchevereniging. Voor artiesten is het uiteraard alleen belangrijk om te kijken naar de zaken die zij doen voor de muziekbranche.
De gouden of platina status is een prijs die je krijgt aan de hand van de hoeveelheid platen die je verkocht hebt. De grote vraag is dan, hoeveel moet je precies verkopen? Voor singles en albums is de gouden status al binnen wanneer je 20.000 stuks verkoopt. Verkoop je het dubbele, dan ben je platina gegaan. Sinds kort worden bij singles en albums ook de streams op Spotify en andere streamservices meegenomen in deze meting en voor 150 streams wordt 1 verkochte single gerekend. Als je bijvoorbeeld 3.000.000 streams op Spotify hebt, ben je goud gegaan. Want als je 3.000.000 door 150 streams deelt, dan kom je op 20.000. Bij albums worden de streams ook meegenomen, maar wel volgens de systematiek van Dutchcharts.

De verkoop van albums en singles is moeilijk te achterhalen, zelfs voor de digitale distributie. Artiesten die hun muziek te koop aanbieden op iTunes weten zelf wel wat ze verkopen en krijgen elk kwartaal een rapport met verkoopcijfers. Om elke artiest te benaderen over hun verkoopcijfers is een onbegonnen zaak, maar op Spotify is exact het aantal streams per track te zien.
Rappers zoals BOEF en Ismo zijn immens populair. De jeugd is moeilijk over te halen om muziek te kopen sinds de komst van streaming en dat zie je ook terug in de cijfers. De beide heren hebben miljoenen views op YouTube en op Spotify gaat de hoeveelheid streams ook over de miljoen bij veel tracks. Welke tracks van deze heren zouden al een plaat verdienen? Dat is makkelijk te berekenen op Spotify. Lauw van BOEF is inmiddels platina op streams alleen. De teller is al voorbij de 6.000.000 streams, wat volgens de NVPI’s regels gelijk is aan 40.000 verkopen. Hosselen zou ook al goed zijn voor een mooie ingelijste gouden plaat, want die heeft ruim over de 3.000.000 streams oftewel 20.000 verkopen. Morocash is de nieuwe single van Ismo en heeft deze week ook de mijlpaal van 3.000.000 streams gehaald. Ook een gouden plaat voor Ismo dus, maar nee. Je hebt pas recht op een gouden plaat wanneer je ingeschreven staat bij de NVPI.
Wat moet je doen om je in te schrijven bij deze vereniging? Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en je moet een catalogus voeren die overlegd kan worden met het bestuur van NVPI. Dit betekent dat je aan moet kunnen geven dat de muziek die je uitbrengt van de artiest is en geproduceerd is door de artiest. Dit is natuurlijk niet gratis, want je moet ook nog betalen voor het lidmaatschap. Bij een jaaromzet van onder de 230.000 euro moet je een contributie betalen van 230 euro en lever je 3% van je jaarlijkse omzet in.
Best een dure grap voor slechts een gouden schijf met je naam erop. De vereniging doet natuurlijk meer dan alleen gouden platen uitdelen. Zij doen bijvoorbeeld ook marktonderzoeken, vertegenwoordigen hun leden in meerdere besturen en organisaties en handhaven de rechten die artiesten en andere bedrijven in de muziekindustrie hebben. Voor artiesten die alleen voor de gouden platen zich in zouden willen schrijven, is het wat prijzig. Deze undergroundrappers kunnen beter gewoon genieten van de gedachte dat zij goud en platina gaan zonder dat er officiële instanties bij komen kijken. Een A4-tje kan ook gewoon ingelijst worden en wij hebben natuurlijk ook gewoon de 101Barz trophy voor de online klappers. Die staat net zo mooi in een trofeeënkast. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.